Taisyklinga lietuvių kalba (su visomis ą, č, ę, ė) ir sklandžiai surašytus receptus bei patarimus, kaip paruošti gardų troškinį, iki rugsėjo 30 d. siųskite mums adresu: gyvenimas@delfi.lt.

Jei turite, atsiųskite ir nuotraukų!!!!

Spalio 2 d. paskelbsime net penkis nugalėtojus, kuriems ir atiteks "Krekenavos“ įsteigti prizai - „Be konservantų“ mėsos gaminių krepšeliai, kurių sudėtyje nėra įprastai mėsos gaminiuose naudojamų priedų, žymimų raidelėmis E: konservantų, dažiklių, tirštiklių, rūgštingumą reguliuojančių medžiagų, antioksidatorių bei skonio stiprintojų, o skonį pagerina tik natūralūs prieskoniai ir pridedamos startinės kultūros (natūralios bakterijos).


SKAITYTOJŲ RECEPTAI:

-----------------------------

Triušienos troškinys su baravykais

Dabar - grybų metas, tad siūlau Jums pasigaminti mūsų šeimos mėgstamiausią troškinį su džiovintais baravykais. Ypatingai čia tinka triušiena.

4 asmenims reikės:

Apie 0,5 kg triušienos be kaulo
5 svogūnai
5 morkos
6 bulvės
1 galvutė česnako
sauja džiovintų baravykų
krapų
aliejaus
2 šaukšteliai druskos
didelis troškinimo indas arba 4 čenakinės

Paruošimas:

Supjaustom kubeliais ar juostelėm mėsytę (jos nemarinuojame) ir 3 minutes - ne ilgiau - apkepiname įkaitintame aliejuje.

Daržoves susmulkiname.

Dedame į troškinimo indą arba čenachines sluoksniais – mėsytė apačioje, paskui morkos, svogūnai, česnakai, bulvės, krapai. Įdedam 2 šaukštelius druskos ir užpilame verdančiu vandeniu beveik iki daržovių viršaus.

Pašauname į 180 laipsniais įkaitintą orkaitę. Troškiname 1 valandą.

Patiekiame ant stalo su troškinimo indu. Labai tinka prie šio troškinio kopūstų salotos.

Gero apetito!

Anė

-----------------------------------------------------------------

Močiutės troškinys

Reikės:

2 kiaulių kojų
80 g grikių kruopų
50 g sviesto
3 šaukštų pomidorų padažo
1 svogūno

Ruošimas: kiaulės kojas išvirkite pasūdytame vandenyje, išimkite kaulus, susmulkinkite mėsą. Griežinėliais supjaustykite svogūną ir jį pakepinkite svieste.

Grikius išvirkite ir į išvirtą grikių košę sudėkite kiaulieną, svogūnus ir pomidorų padažą. Viską išmaišykite, jei reikia pasūdykite ir troškinkite ant silpnos ugnies 5 min.

Janina Misiūnienė

-----------------------------------------------------------------------

Aštrus troškinukas

Ingridientai:

2-3 didelės svogūnų galvos
3-4 didesnės morkos
3-4 skiltelės česnako
1-2 saldžių paprikų (raudomos/žalios)
1-2 pomidorai
1 skardinė konservuotų pupelių su pomidorų padažu
200 gr. maltos jautienos
saldžiarūgščio pomidorų padažo
kario
pipirų
paprikos miltelių
druskos
čili pipiriuko
fermentino sūrio

Gaminimas:

Keptuvėje įkaitinti aliejų ir apkepinti maltą jautieną su druska ir pipirais. Kepinant maišyti, kad nesuliptų. Gautą masę sudėti į atskirą dubenį - jų prireiks gamybinio proceso pabaigoje.

Tada į įkaitintą aliejų suberti žiedais ar juostelėmis supjaustytus svogūnus, kai truputį pakeps - suberti smulkintus česnakus. Į pakepintus svogūnus suberti rupiai tarkuotas morkas ir šiaudeliais supjaustytas paprikas. Kai gražiai apkeps - berti nuluptus ir supjaustytus pomidorus, mėsą, sudėti pupeles, prieskonius, o galiausiai pagardinti pomidorų padažu. Prieš patiekiant pabarstyti tarkuotu sūriu.

Skanaus, Inesa

--------------------------------------------------------------------

Rudeniškas troškinukas su voveraitėmis

Reikia (4 porcijoms)

voveraičių 200 g
vištienos file 1vnt.(500 g)
grietinėlė 30% 400 g
šoninė 400 g
morkos 2 vnt
svogūnas nemažas

Pirmiausia pakepinam šoninę.Į ją sudedam svogūną, pjaustytą kubeliais, morką, pjaustytą apskritimais, pakepinam 5 - 8 min.

Sudedam voveraites, vištieną, pjaustytą kaip guliašui, pakepam tol, kol vištiena beveik iškepa. Supilam grietinėlę ir patroškinam apie 5 minutes. Nuolat pamaišydami, kad neprisviltų. Patiekiam su ryžiais.

Vištienos troškinys su ananasais

Vištienos file 1vnt.
konservuoti pjaustyti ananasai 250 g
raudona paprika
pievagrybiai 300 g
pora svogūnų
Pomidorų padažas 250 g

Pirmiausia pakepinam svogūnus, į juos sudedam vištieną, pjaustytą kaip guliašui, kubeliais pjaustytą papriką. Pievagrybius reikia pakepinti atskirai su druska ir pipirais. Pakepintus pievagrybius dedame į vištieną, viską pakepinam, kol vištiena beveik iškepa. Tuomet dedame pomidorų padažą ir konservuotų ananasų skardinę. Viską pakepinam penkias minutes, patiekiam su ryžiais.

Skanaus

Ilona Kaunas

-------------------------------------------------------------------

Kalakuto krūtinėlės troškinys su rudeninėmis daržovėmis „Le rudenýs“

Ekspromtinis troškinys pagal mano skonį ir intuiciją.

Indigridientai, kurių daugiau ar mažiau ( pagal Jūsų skonį ) reikės:

- ½ kalakutienos krūtinėlės (iš vakaro pamarinuota majoneze geriau)
- 2 morkos
- ½ paprikos
- 1/3 didelės cukinijos
- 1 svogūnas didesnis
- 1 česnako skiltelė
- keli pomidorai
- alyvuogių aliejaus tr.
- žalumynų, žolelių: čiobrelis, šalavijas, raudonėlis, petražolė, krapai.
- juodųjų pipirų
- druskos

Užkaičiam troškintuvą ir susmulkiname daržoves:

Cukinijas stambiais kvadratais ar stačiakampiais (geriau kaip nuotraukos dešinėje pusėje); morkas griežinėliais, svogūną taip pat stambiau, skiltelėmis susmulkinam; paprikas smulkiau ir nesiūlau šiam troškiniui padauginti paprikų kiekio.

Pomidorus nulupame (nuplikome karštu vandeniu ir merkiam į šaltą, oliaaa) ir supjaustome skiltimis stambiau.

Keptuvas įkaitęs, sumažinam ant vidutinės kaitros ir pradedam dėti produktus. Pirma sudedam morkas ir paprikas ir uždengiam trumpam kol supjaustom kalakutieną pailgais gabaliukais skersai raumens.
Toliau dedam kalakutieną ir pomidorus supjaustytus, įdedam pipirų, druskos, įpilam šlakelį aliejaus, uždengiam ir palieku ne mažiau 5min troškintis .

Galiausiai sudedame susmulkintas cukinijas ir svogūnus.

Galite nusibraukti prakaitą, darbas kaip ir padarytas, lieka žolelės ir česnakas.
Atidengiam po 5 min. ir sudedam žoleles ir smulkintą česnaką. Atrinkau po šakelę nedidelę, nes kvapas ir taip pasirodė puikus.

Uždengiam, išjungiam kaitrą ir paliekame „susismokinti“.

Skanaus!

Valgyti su prancūzišku batonu . Mano šeimai buvo skanu ir su paprastu batonu. Štai kas liko mamai...

Vaida P.

---------------------------------------------------------------------

Siunčiu savo mėgiamą rudeninį troškinį, kurį galite pasigaminti bet kada :-)

Brokoliai su baravykais (ar kitais grybais, jei baravykų nėra - bus ne taip "prabangu").

Reikės: brokolių, baravykų (šviežių arba šaldytų), druskos ir juodųjų grūstų pipirų, sviesto. Daugiau prieskonių nenaudoju, nes ingredientai labai aromatingi.

Atskirai nedideliame kiekyje sviesto pakepinu brokolius ir šviežius būtinai neapvirtus baravykus, - kol suminkštėja. Tuomet sudedu viską į vieną keptuvą, pamaišau ir dar truputį patroškinu užbėrusi prieskonių: turėtų likti kuo mažiau sulčių. Valgome su trupučiu ryžių (kol gaminu troškinį ryžiai išverda) ir šviežiais pomidorais - nepaprastai gražus, gardus ir svečią pavaišinti tinkantis patiekalas. Kartais įdedu šaukštą grietinės - jei naudoju kitus grybus ar jie būna apvirti. Vietoj ryžių galime valgyti skrebučius.

Šiuo metų laiku labai aktualus receptas - skanaus :-)

Svetlana

-----------------------------------------------------------------------

Itin lengva pasigaminti, sotu ir maistinga.

Grikiai su morkyte ir kopūstu

Užverdame norimą kiekį grikių pasūdytame vandenyje. Juos nukošus galime užpilti kelis lašus sojos, didoką gabalėlį sviesto bei šiek tiek mėgstamų prieskonių. Viską sumaišome.

Ant viršaus užtarkuojame pusę morkytės ir kiek kopūsto skirtingais tarkos ornamentais. Vėlgi viską sumaišome. Galime šiltą maistą saikingai papuošti pjaustytais bet kokio sūrio gabalėliais.

Skanaus!

Deividas

----------------------------------------------------------------------

VIŠTIENOS TROŠKINYS SU DARŽOVĖMIS

400 gramų vištienos krūtinėlės;
300 gramų pievagrybių;
1 didelė paprika;
1 didelė morka;
1 svogūnas;
Druskos, mėgstamų prieskonių.

Vištienos krūtinėlę supjaustyti nedideliais kubeliais, apkepti nedideliame kiekyje aliejaus.

Apkeptą mėsytę sudėti į puodą, užpilti (kad apsemtų) verdančiu vandeniu, troškinti ant nedidelės ugnies.

Kol mėsytė troškinasi, supjaustome kubeliais morkytę, papriką, pievagrybius, susmulkiname svogūną. Kepiname nedideliame kiekyje aliejaus morkas, po to sudedame svogūną, pievagrybius, pabaigoje papriką. Apkeptas daržoves sudedame į besitroškinančią vištieną, įberiame norimų prieskonių. Šiek tiek patroškiname viską kartu. Labai skanu su virtais ryžiais.

Skanaus

Ingrida

----------------------------------------------------------------

Jautienos troškinys su konservuotomis pupelėmis

Reikia:

Jautienos- 1kg;
Morkų- 2 vnt; ( vidutinio dydžio)
Konservuotų pupelių- 1 vnt; ( tinka labiausiai konservuotos pupelės pomidorų padaže )
Prieskonių tinkančių jautienai marinuoti.
Grietinės
Pomidorų padažo

Jautieną supjaustome ilgomis, plonomis juostelėmis. Jas pamarinuojame. ( Marinatas: supjaustytą jautieną, pabarstome prieskoniais ( kokių tik turite, tinkančių marinuoti jautieną), viską gerai išmaišome su nedideliu majonezo kiekiu). Kepame jautieną ant silpnos ugnies, kol ji visiškai iškepa, tada sudedame sutarkuotas morkytes ir pupeles.

Ant silpnos ugnies- paliekame troškintis apie 5 min., prieš baigiant idedam vieną didelį šauktą grietinės ir ipilame truputėlį vandens skiesto su pomidorų padažu ir dar troškiname apie 10 min.

Patiekti su bulvių koše!!!

Labai greitai paruošiamas troškinys ir patikėkite dieviško skonio.

Vika Spalovaite

---------------------------------------------------------------------

Daržovių troškinys su paukštiena

Šiam troškiniui tiks turima paukštiena: vištiena, kalakutiena, žąsiena, antiena. Būtų geriausia - be kaulo. Bet dabar sunkmetis, tad ir aš naudojau vištelę su kauliukais.

Reikės:

0,5 kg vištienos,
0,5 kg bulvių,
0,5 kg morkų,
1 poro,
200 g cukinijos,
1 obuolio, geriausia "Antaninio",
majonezo,
aliejaus,
vištienos prieskonių
šaukštelio kmynų,
2 skiltelių česnako,
2 kubelių vištienos sultinio,
druskos.

Paruošimas

Susmulkintą vištieną pirmiausia ištrinti Provanso prieskoniais ir palikti kad "susigyventų". Bulves ir morkas nulupti, susmulkinti kubeliais. Ant jų užpilti 1 šaukštą aliejaus, kmynų, skiltelę smulkinto česnako, trupučiuką druskos. Išmaišyti ir supilt į aliejumi išteptą troškinimui skirtą indą.

Tuomet ant masės viršaus išdėlioti vištienos gabaliukus. Nulupti ir griežinėliais susmulkinti obuolį ir cukiniją. Į orkaitę pašauti indą su troškiniu, o cukinijos ir obuolio gabaliukus išdėlioti ant grotelių ir kepti virš troškinio apie 15 min.

Tuomet keptą obuolį ir cukiniją sutrinti su 2-3 šaukštais majonezo. Gautą masę gerai išmaišyti su vištienos sultiniu, kuris ištirpintas 200 g vandens. Padažą supilti ant troškinio ir kepti 200 laipsnių karštumo orkaitėje apie 1 val. Jei mėsos gabaliukai skrunda, pašlakstyti paties troškinio padažu.

Pastaba. Jei troškinį darau iš žąsienos, dar kartu su obuoliu ir cukinija iškepu ir į padažą įmaišau kelias rūgštokas raudonas slyvas.

Skanaus!

Regina Račkauskienė

------------------------------------------------------------------------

Studentiškas troškinys

Šiam troškiniui paruošti reikia:

150-200g makaronų, 200g varškės, 60 g sviesto kepimui, 1 šaukšto vanilinio cukraus, 2 šaukštų cukraus, 2 kiaušinių, žiupsnelio druskos makaronų virimui.

Pasūdytame vandenyje išvirkite makaronus. Jiems išvirus, juos sukračius į keptuvę ant sviesto pakepinkite. Kai kepa makaronai, yra ruošiama varškė. Į indą įdedama varškė, cukrus, vanilinis cukrus, kiaušiniai. Viskas sumaišoma ir sukratoma į keptuvę.

Troškinkite apie 7-10 min. ant silpnos ugnies retkarčiais vis pamaišydami. Šis troškinys valgomas užgeriant pienu. Skanaus.

Virginija

-----------------------------------------------------------------------

Sveiki,
noriu pasidalinti paprastu, bet labai skaniu lęšių troškiniu.

reikės:
*lęšių (juos užmerkiu iš anksto)
*svogūno
*česnako
*morkos
*paprikos
*pomidorų
*druskos
*Garam Masala prieskonių
*šlakelio aliejaus

Ruošimas:

troškintuve įkaitinu aliejų, dedu smulkiai pjaustytą svogūno galvutę, smulkintas česnako skilteles, pjaustytą morką, šiek tiek pakepinus dedu pjaustytą kubeliais papriką. Galų gale dedu pjaustytus pomidorus bei išmirkytus lęšius, užpilu šiek tiek vandens, beriu druskos pagal skonį bei Garam Masala prieskonių, uždengiu ir palieku troškintis 15 min, vis užmesdama akį ar netrūksta vandens. Ir viskas.

Labai paprastas, greit paruošiamas (jei lęšiai užmerkti iš anksto), maistingas ir labai skanus troškinukas. Skanaus bandysiantiems :)

Jurgita

-------------------------------------------------------------------

Mėsos ir daržovių troškinys

Ruduo, tinkamiausias metas pasimėgauti daržovėmis. O daržovės, troškintos su mėsyte, nepakeičiamas patiekalas belaukiant svečių. Paprasta, greita ir skanu.

Reikės:

-700 g kiaulienos (tinka vištiena, jautiena);
-2 raudonų paprikų;
-2 pomidorų;
-2 morkų;
-1 nedidelės cukinijos;
-5 česnako skiltelių;
-1 svogūno;
-2 šaukštų miltų;
-druskos, pipirų.

Mėsą supjaustyti juostelėmis, sudėti į įkaitusią troškintuvę. Užpilti šiek tiek vandens, apibarstyti druska ir pipirais mėsą ir leisti troškintis savo sultyse.

Supjausčius kubeliais morkas, cukiniją, svogūną sudėti į troškintuvę ant mėsos ir troškinti, kol suminkštės daržovės, apie 10-15 min.
Vėliau, supjaustyti kubeliais paprikas, česnakus ir pomidorus (be odelių), sudėti į besitroškinančias daržoves su mėsa ir dar 5 min. viską patroškinti. Po 5 min. ant daržovių su mėsa apiberti 2 šaukštus miltų, viską gerai išmaišyti ir išmaišius užpilti 1 litrą vandens. Į padažiuką, jeigu trūksta, dar įdėti druskos, pipirų (pagal skonį).

Skaniausia troškinį patiekti su balta bandele.

Skanaus

Rūta Jankutė

------------------------------------------------------------------

Jums reikės (3 asmenims):

- 200 g kiaulienos;
- 5 vidutinio dydžio bulvių;
- 2 morkų;
- ketvirtadalio kopūsto galvos;
- 6 pievagrybių;
- nedidelio svogūno;
- 3 pomidorų;
- prieskonių;
- 1 sultinio kubelio;
- 3 šaukštų pomidorų padažo;
- 1 indelio grietinėlės;
- pusės indelio lydyto tepamo sūrelio.


Mėsą supjaustome gabalėliais (kaip gaminant guliašą), kelias valandas pamarinuojame prieskoniuose. Tada mėsą apkepiname keptuvėje, užpilame vandeniu, kad apsemtų mėsos gabaliukus ir įdedame sultinio kubelį bei laukiame, kol užvirs. Morkas supjaustome kubeliais ir įdedame į puodą, kuriame troškinasi mėsa.

Troškiname tol, kol morkos truputėlį suminkštės, o tada sudedame nuluptas bulves supjaustytas kubeliais. Viską toliau troškiname retkarčiais pamaišydami. Kai bulvės truputėlį suminkštės, į puodą sudedame susmulkintą kopūstą ir smulkiai kubeliais supjaustytą svogūną.

Galiausiai sudedame smulkiai supjaustytus pievagrybius ir pomidorus (prieš tai nulupamos odelės). Patroškiname dar penkias minutes ir tada sudedame pomidorų padažą, grietinėlę ir lydytą sūrelį. Viską maišome, kol sūrelis pasiskirsto tolygiai. Pagardiname prieskoniais. Skanaus!

Jovita

--------------------------------

Paimti mažais gabaliukais pjaustytos virtos kiaulienos, dėti į kepimo formą. Ant viršaus gausiai uždėti pjaustyto svogūno, pabarstyti vegeta ir pipirais. Uždėti kelis šaukštus grietinės, stiklinę vandens ir šaukštą miltų. Troškinti, kol suminkštės svogūnai. Valgyti su bulvių koše.

Skanaus!

Vilma

------------------------------

Granatų sultyse troškinta vištienos krūtinėlė

- 1 puodelis graikinių riešutų;
- 1 skiltelė česnako;
- 2 šaukštai alyvų aliejaus;
- 1 didelis smulkintas svogūnas;
- 2 šaukšteliai sviesto;
- 1 šaukštelis pomidorų pastos;
- 2 vištos krūtinėlės;
- 4 šaukšteliai citrinos sulčių;
- 0,5 puodelio vandens;
- 1 šaukštelis rudojo cukraus;
- 1,5 puodelio granatų sulčių;
- druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- 1 šaukštas smulkintų petražolių.

Į keptuvę įpilkite aliejaus, sudėkite riešutus, česnaką ir 5-10 minučių pakepinkite. Atidėkite.
Į tą pačia keptuvę įdėkite sviestą, ištirpinkite, supilkite svogūnus, pakepkite kol taps skaidrūs, įdėkite pomidorų pastą ir maišant kepkite dar 2 minutes. Į svogūnus sudėkite keptus riešutus ir pamaišydami kepkite ant mažos ugnies 5 minutes. Saugokite, kad riešutai nepradėtų degti. Masę išimkite iš keptuvės atidėkite į šalį.

Juostelėmis pjaustytą vištienos krūtinėlę sudėkite į keptuvę, kurioje kepė svogūnai su riešutais ir trumpai apkepkite, pasūdykite ir užberkite šiek tiek pipirų. Supilkite svogūnų ir riešutų masę. Citrinos, granatų sultis, vandenį ir cukrų sumaišykite ir taip pat užpilkite ant krūtinėlės. Troškinkite uždengus 20 minučių. Baigiant troškintis, suberkite petražoles. Patiekite su orkaitėje keptomis daržovėmis ir ryžiais.

------------------------------------

Troškiniai

1. Viena vištienos krūtinėlė, 200 g Anakardžio riešutų, 2 svogūnai, skiltelė česnako, paprika, 2 pomidorai, 200 g indelis grietinėlės, vištienos prieskonių, pipirų, druskos.

Aliejuje kepam smulkiai supjaustytą vištieną, toliau dedam riešutus, smulkiai pjaustytus svogūnus, česnaką, papriką ir pomidorus. Pilam grietinėlę ir dedam prieskonius.


2. 3 svogūnai, 0,5 kg šaldytos žuvies filė, 2 morkos, pusė paprikos, pora šauktų pomidorų padažo, žuvies prieskonių.

Supjaustytus svogūnus pakepinam su tarkuotom morkom ir paprika, dedam supjaustytą filė ir troškinam apie 15 min. Įdedam pomidorų padažo ir prieskonių. Tinka karšta ir šalta.

3. 0,5 kg maltos jautienos, 3 svogūnai, 1 paprika žalia, 2 skardinės konservuotų pupelių, 700 g stiklainis konservuotų paprikų, 700 g stiklainis koncervuotų pomidorų savo sultyse, druska, pipirai, čili prieskoniai

Iš pradžių pakepinam svogūnus aliejuje, po to dedam faršą ir prieskonius. Tada susismulkinam paprikas žalias, sudedam. Susismulkinam konservuotas paprikas ir pomidorus, sudedam, skysčio pilti nereikia, nebent jei svyla keptuvė. Sudedam pupeles, paragaujam, jei trūksta, dar įdedam prieskonių ir druskos.

Almina

------------------------------

Mano firminis troškinys

Šiam troškiniui pagaminti reikės:

- 500 g kiaulienos faršo;
- 2-3 morkos;
- 1 indelis konservuotų kukurūzų;
- 1 indelis konservuotų ananasų;
- pusė raudonos paprikos;
- pusė geltonos paprikos;
- pusė žalios paprikos;
- 2 aitriosios paprikos;
- petražolių.


Į faršą įdedame druskos, maltų juodųjų pipirų ir pakepiname keptuvėje. Morkas, paprikas ir konservuotus ananasus supjaustome kubeliais. Į troškinimo indą sudedame pakepintą faršą, sudedame visas supjaustytas daržoves, supilame kukurūzus, įpilame vandens ir troškiname, kol bus minkštos morkos. Pabaigoje įdedame šaukštą pomidorų padažo ir smulkintų petražolių. Patiekiame su išvirtais ryžiais.

Skanaus!

Dovilė Z.

-----------------------------

Siunčiu Jums sotų, karštą ir gardų patiekalą. Juk ruduo ir taip norėsis pilvukus palepinti kažkuo šiltu ir sočiu. O ir daržovių šiam patiekalui gausite be vargo, ruduo - derliaus nuėmimo metas.

Troškinys "Pagrandukas"

Mums reikės:

"Pagrandukui"

* Sausos mielės - 2 arbat. šaukštel.
* Kiaušinis - 1 vnt.
* Kmynai - žiups.
* Rozmarinas - žiups.
* Cukrus - 1 arbat. šaukštel.
* Druska - pagal skonį
* Alyvuogių aliejus - 1 valg. šaukšt.
* Miltai - 2 stikl.

Troškiniui:

* Pupelės - 200 g
* Šoninės rūkytos - 300 g
* Morka - 2 vnt.
* Saliero kotai - 1 vnt.
* Svogūnai - 1 vnt.
* Poras - 1 vnt.
* Paprika - 1 vnt.
* Čili pipirai - 1 vnt.
* Česnakas - 2 skilt.
* Pomidorai savo sultyse (susmulkinti) - 1 skardinė(s)
* Lauro lapai - 2 vnt.
* Druska ir juodieji pipirai - pagal skonį
* Čiobreliai - žiups.
* Sūris - 100 g
* Alyvuogių aliejus - 5 valg. šaukšt.

Paruošimas

* Mieles užpilame 1-2 stiklinėmis šilto vandens. Beriame cukrų. Padruskiname, beriame nuplikytus kmynus, rozmarino. Mušame kiaušinį, gerai išmaišome. Berdami miltus minkome tešlą, kol ji nebekimbą prie rankų (bet neturi būti labai kieta). Ištepame aliejumi ir pridengę paliekame šiltai, kad pakiltų (1-1,5 val.)

* Po 1,5 val. atskiriame tešlą ir suformuojame nedidukus (nes dar pakils) "Pagrandukus". Vel paliekame pakilti 1 val. Po valandos apibarstome kmynais ir kepame gerai įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai paruduos. Maždaug 20 - 30 min.

* Supjaustome visas daržoves (salierą, porą, svogūną, morkas, papriką, čilį pipiriuką, česnaką). Pakepiname aliejuje, puode, kuriame troškinsime.

* Į daržoves suberiame pupeles (turi būti iš vakaro išmirkytos). Dedame gabaliuką rūkytos šoninės, beriame čiobrelių, rozmarino, druskos, pipirų ir keletą lauro lapų. Užpilame vandeniu ir troškiname ant silpnos ugnies, kol suminkštėja pupelės.

* Vandens pilkite tiek, kokio tirštumo norite troškinio. Pupelėms suminkštėjus išimame šoninę, supjaustome ir sudedame atgal. Pilame pomidorus. Dar patroškiname 5 min.

* Iškepusį atvėsusį "Pagranduką" nupjovę viršų išskobiame ir pilame troškinį, užtarkuojame sūrio, kišame trumpam į orkaitę, kad sūris išsilydytų. Skanaus:)

Aušra

-------------------------------------

Troškinys "Pirštelius apsilaižysi".

Troškiniui reikės:

- vištos krūtinėlės;
- trijų svogūnų;
- vidutinio dydžio cukinijos;
- keturių agurkų;
- keturių pomidorų;
- šparaginių pupelių;
- truputėlio karčiosios paprikos (jeigu mėgstate aštriai);
- žiupsnelio krapų;
- kečiupo;
- prieskoniai dedami pagal skonį.

Vištos krūtinėlę supjaustome kubeliais, pasūdome, dedame pipirų ir pakepiname svieste, kol gražiai apskrus.

Kitoje keptuvėje aliejuje truputį pakepiname svogūnus,dedame apvirtas pjaustytas šparagines pupeles, kubeliais suplaustytą cukiniją, agurkus, karčiąją papriką, įdedame porą šaukštų kečiupo, truputėlį vandens, druskos, pipirų, prieskonių. Troškiname apie 10 minučių. Bebaigiant troškintis sudedame pjaustytus pomidorus, krapus ir pakepintą vištienos krūtinėlę.

Troškinys tikrai lskanus ir maistingas, be to labai greitai paruošiamas.

Skanaus!

Asta M.

--------------------------

Mano šeimos mėgstamiausias patiekalas "a la ragu" :)

Reikės:

- 300g paukštienos;
- 2 morkos;
- 1 didelis svogūnas;
- konservuotų žirnelių;
- petražolių;
- 2 šaukštai grietinės;
- 1 šaukštas miltų.

Mėsą supjaustyt mažais gabalėliais ir pakepinti ant aliejaus, kol paruduos. Sudėti į puodą, įpilti vandens ir kartu įdėti kubeliais pjaustytas morkas bei svogūną. Troškinti apie 15 min, tada įdėti konservuotus žirnelius, dar patroškinti 3 min. ir tada sutirštinti miltais. Pagardinti grietine ir petražolėmis. Skanaus!

Dovilė S.

------------------------------

Troškinta vištienos krūtinėlė su morkomis

Šiam patiekalui reikės:

- vištienos krūtinėlės (kiekis priklauso nuo to, kiek žmonių valgys);
morkų;
- žiedinio kopūsto;
- brokolio;
- vandens;
- grietinės;
- prieskonių (druska, pipirai, kiti prieskoniai - as naudoju, tik tuos kuriuos galiu rasti savo darže);
- ryžių;

Vištienos krūtinėlę supjaustome gabalėliais ir sudedame į įkaitintą keptuvę. Pamaišome, kad apkeptų iš visų pusių, pabarstome prieskoniais. Kol vištiena kepa, pjaustome morkas stambiais gabalėliais ir dedame į keptuvę. Kai sudedame morkas, tada pilame vandens, kad morkos troškintųsi su vištiena.

Kai morkos pasidaro minkštos, tada dedame pora šaukštų grietinės, gabalėliais supjaustytą žiedinį kopūstą ir brokolius. Patroškiname dar kelias minutes ir patiekiame su biriai išvirtais ryžiais.

Skanaus!

Aistė

-----------------------------------------

Šis troškinys nėra brangus ar sunkiai pagaminamas, tiesiog jo gamybai reikėtų skirti daugiau dėmesio ir meilės, bet skoniu būsite sužavėti.

Confit Byaldi troškinys (receptas iš animacinio filmo „La Ratatouille“
Tačiau Jums nereikės būrio žiurkių, kad padėtų pagaminti šį puikų patiekalą.)

Patiekalas susideda iš dviejų dalių.

Taigi:

- ½ raudonosios paprikos;
- ½ geltonosios paprikos;
- ½ oranžinės paprikos;
- ½ smulkinto svogūno;
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
- 1 šaukštas smulkinto česnako;
- 1 lauro lapelis, saujelė petražolių ir čiobrelių, žalumynai, druska, šviežiai malti juodieji pipirai

Viršutiniam sluoksniui:

- 1 baklažanas;
- 1 žalia cukinija;
- 1 geltona cukinija;
- 4 pomidorai;
- 1 šaukštas smulkinto česnako;
- 2 šaukšteliai alyvuogių aliejaus;
- žiupsnelis čiobrelio lapelių;
- druskos ir maltų pipirų.

Užpilas serviravimui;

- 1 šaukštas aukščiausios kokybės alyvuogių aliejaus;
- 1 šaukštelis balzamo acto;
- šviežios žolelės, druska, šviežiai malti juodieji pipirai.


1. Orkaitę įkaitinkite iki 450 laipsnių. Sudėti išvalytų paprikų puseles odelėmis į viršų. Kepti, kol atsilupa odelės (apie 15 min). Tada atvėsinti ir nulupti odeles. Paprikas smulkiai supjaustyti kubeliais.

2. Kol kepa paprikos, supjaustome svogūną, česnaką ir pomidorus kubeliais.

3. Į keptuvę supilti aliejų, sukapotą česnaką ir svogūnus ir kepinti apie 8 minutes, kol suminkštės, bet neparuduos.

4. Tada sudėti pjaustytus pomidorus, čiobrelius, petražoles (galima įdėti visą šakelę, paskui ją išimti) ir lauro lapelį. Kaitinti ant mažos ugnies apie 10 minučių, kol beveik nelieka skysčio.

5. Tada sudėti smulkintas paprikas, druską. Išimame petražolės šakelę.

6. Šį mišinį išklojame kepimo inde.

7. Antrąją dalį daržovių: cukiniją, pomidorus ir baklažaną supjaustome vienodais plonais griežinėliais.

8. Smulkiname česnaką. Paruošiame padažą daržovėms: sumaišome aliejų, česnaką, čiobrelio lapelius, druską ir šviežiai sumaltus pipirus.

9. Įkaitinti orkaitę iki 275 laipsnių. Ant daržovių mišinio kepimo inde dėliojame pakaitomis daržoves, supjaustytas griežinėliais.

10. Užpilti užpilu daržoves ir uždengti folija, gerai užspausti kraštus. Kepti apie 2 valandas, po to nuimti foliją ir dar truputį paskrudinti.

Atsargiai supjaustyti gabalėliais ir patiekti karštą. Pašlakstyti užpilu.

Skanaus!

Birus troškinys (prancūziškas)

Keturiems asmenims:

- 4 šaukštai alyvuogių aliejaus;
- 1 vidutinis svogūnas;
- 1 vidutinis baklažanas;
- 1 česnakas;
- 2 vidutinės cukinijos;
- 1 raudonoji paprika;
- 400 g pomidorų;
- pomidorų padažo;
- druskos, maltų pipirų ir trupučio cukraus, kad išryškintų troškinio skonį;
- 225 g džiuvėsėlių;
- 225 g Čedero sūrio (sutarkuoti);
- 85 g smulkintų riešutų.

Smulkiai pjaustytą svogūną ir baklažaną pakepinti aliejuje, kol svogūnas taps skaidrus. (apie 15 min.).

Pridėti smulkiai kapotą česnaką, pjaustytą cukiniją ir papriką. Pakepinti dar apie 10 minučių.

Sudėti likusius produktus. Troškinti ant nedidelės ugnies, kol išsiskirs sultys ir jos sutirštės (apie 15 min.)

Įkaitinti orkaitę iki 200ºC. Masę sudėti į kepimo indą. Ant viršaus užberti džiuvėsėlius, sūrį ir riešutus. Pašauti į įkaitintą orkaitę ir kepti apie 30 min, kol apskrus.

Skanaus!

Jovita N.

---------------------------------------

Daržovių troškinys su mėsos kukuliais

Reikės:

- 200 g maltos kiaulienos,
- 200g maltos jautienos,
- 500g bulvių,
- nedidelio kopūsto,
- vidutinio dydžio cukinijos,
- 2 nemažų svogūnų,
- 1 didesnės morkos,
- po vieną vienetą geltonos, raudonos, žalios spalvos saldžiosios paprikos,
- šaukšto miltų,
- 2 šaukštų krakmolo,
- 4 šaukštų džiuvėsėlių,
- prieskonių maltai mėsai,
- 2 kubelių vištienos sultinio
- 2 šaukštų pomidorų padažo,
- 4 šaukštų majonezo,
- šaukšto sviesto,
- šaukšto grietinės,
- žalių petražolių,
- druskos, pipirų, lauro lapelių,
- mažyčio gabaliuko imbiero šaknies.

Gaminimas: nuluptas bulves supjaustyti riekelėmis, apvolioti smulkintomis petražolėmis su trupučiuku druskos. Jomis iškloti indo, kuriame kepsime, dugną. Susmulkinti kopūstą, morką, vieną svogūną. Juos išmaišyti su majonezu ir masę užkloti ant bulvių sluoksnio. Cukiniją nulupti, supjaustyti ratais, išimti viduriukus, išdėlioti ant kopūstų sluoksnio.

Tuomet ruošiami mėsos kukuliais. Į mėsą suberti maltos mėsos prieskonius, krakmolą, miltus. Smulkiai supjaustytą svogūną pakepinti svieste kartu su smulkintomis petražolėmis. Bebaigiant kepti įdėti šaukštą grietinės, šiek tiek druskos. Nukelti nuo ugnies ir į kepintų svogūnų masę suberti 2 šaukštus džiuvėsių, pabrinkinti bent 2 min. ir sumaišyti gautą masę su mėsa.

Formuoti kukulius, pavolioti juos džiuvėsiuose ir apkepti keptuvėje nuolat ridenant. Kukulius sudėtį į cukinijų žiedus. Ant kiekvieno kukulio užmauti po tris vis skirtingos spalvos paprikos lankelius.Tarp cukinijų žiedų uždėti petražolės lapelių. 2 litruose vandens ištirpinti 2 kubelius vištienos sultinio,

Jame išmaišyti pomidorų padažą, jei reikia, pridėti druskos, lauro lapelių, pipiro, jei mėgstate - įtarkuoti trupučiuką imbiero.Tirpalu užlieti troškinį. Jeigu kepimo indas be dangčio, pridengti folija. Tam tinka ir kopūsto lapai. Kepti apie 1 val. 200l. karštumo orkaitėje.
Skanaus!

Regina R.

----------------------------------------------

Ruduo - puikus metas pasiraitoti rankoves ir gaminti troškinius, juk darže galima tiek visko rasti: cukinijų, morkų, bulvių, šparaginių pupelių... Iš visų šių ir dar kelių gėrybių gaminu savo firminį troškinį. Receptukas visiškai nesudėtingas (kaip ir ko gero daugelio troškinių), o skonis... Tai tiesiog pirštus galima apsilaižyti (bent jau taip sako tie, kurie šio gėrio ragavo). :)

4 porcijoms reikės:

- 1 nedidukės cukinijos;
- 4 didokų morkų;
- 4 bulvių;
- kelių saujų pievagrybių;
- dubenėlio šparaginių pupelių (ankščių);
- nedidelės vištienos krūtinėlės;
- neriebaus ekologiško jogurto;
- nedidelės česnako skiltelės;
- malto muskato riešuto;
- malto imbiero;
- druskos,
- pipirų.

Ruošimas: atskirai keptuvėje pakepiname nedideliais gabalėliais supjaustytą vištieną kartu su smulkiai supjaustyta česnako skiltele ir maltu imbieru. Gražiai paskrudusią mėsytę dedame i puodą. Tuomet keptuvėje pakepiname maltu muskato riešutu apibarstytas stambiai tarkuotas morkas ir pjaustytus pievagrybius.

Pradėjus sklisti maloniam aromatui ir išsiskyrus pievagrybių sultims, viską supilame į puodą ant ten jau esančios mėsytės. Į puodą taip pat sudedame nedideliai gabalėliais pjaustytas bulves, cukiniją ir šparaginių pupelių ankštis. Viską pagardinę druska bei pipirais užpilame vandeniu (vandens reikia nedaug, tik truputį ant dugno). Viską ant lėtos ugnies troškiname apie valandą.

Baigus troškinti į puodą supilame neriebų jogurtą (nuo jo pasidaro puikaus skonio padažas) ir viską atsargiai išmaišome. Štai Jums ir puikus patiekalas, kurio paragavę visi paprašys antros porcijos. SKANAUS!

Inesa

------------------------------------------------

Rudeniškas  troškintų burokėlių receptas

Burokėlius išverdame. Skaniausi ir sveikiausi virti ant garų. Sutarkuojame, dedame į puodą.

Susmulkiname svogūną, sutarkuojam morkas ir saliero šaknį. Viską apkepiname. Dedame į puodą su burokėliais ir troškiname. Paskaniname druska, pipirais, cukrumi ir išspaudžiame citrinos sulčių.

Kai morkos suminkštės, dedame tarkuotus obuolius ir smulkintus krapus bei petražolės. Tinka kaip salotos prie mėsos, vištienos, žuvies patiekalų.

Troškinti mėsos kukuliai su briuselio kopūstais

Į kiaulienos faršą sudėti smulkintą česnaką, džiūvėsius, kiaušinius, smulkiai supjaustytas petražoles, paskaniname druska ir pipirais. Iš faršo padarome kukulius.

Morkas supjaustome griežinėliais,susmulkiname svogūną ir apkepame ant svieto. Į indą, kuriame gaminsime troškinį, sudedame morkas, briuselio kopūstus, mėsos kukulius.Įpilame vandens ir troškiname apie 30 min.

Ryžiai su daržovėmis

Išverdame ryžius. Morkas supjaustome šiaudeliais ir kartu su smulkintais svogūnais apkepiname. Sudedame į morkas cukinijos gabaliukus.

Troškiname, kol suminkštės morkos.Paskaniname druska, pipirais. Dedame smulkintų petražolių. Ant viršaus sudedame virtus ryžius ir išmaišome.

Baklažanų troškinys

Baklažanus nulupkite, supjaustykite, apibarstykite druska ir palaikykite 2 valandas.

Morkas, svogūnus, paprikas, pomidorus susmulkinkite, pakepkite aliejuje. Paskaninkite daržovės česnakais, petražolėmis,įdėkite cukraus, druskos, pipirų. Sudėkite baklažanus ir troškinkite, kol daržovės suminkštės.

Galina Jagello

------------------------------------------------

Kalakutienos troškinys su svogūnais

Šiam troškiniui reikės: 1kg kalakutienos filė ir 2 kg svogūnų, prieskonių.

Pirmiausiai kalakutieną supjaustome į vieno kąsnio gabaliukus ir apkepiname įkaitintoje keptuvėje, kol gražiai pabals. Pagardiname prieskoniais. Nuluptus svogūnus supjaustome žiedais ir sudedame į keptuvę su mėsa. Viską išmaišome ir paliekame troškintis ant mažos ugnies, kol neliks svogūnų, o pasidarys iš jų tirštas padažas. Valgyti su balta duona.

Iš tiesų labai puikus skonis, sveikas maistas, greitai ir lengvai paruošiamas.

Skanaus

Dovilė B.

-------------------------------------------

Dievinu itališką virtuvę, todėl ir vienas mėgstamiausių troškinių - caponata (kaponata).

Caponata - sicilietiškas baklažanų troškinys

Keturiems:

- 2 baklažanai;
- 1 šaukštas džiovintų raudonėlių, šiek tiek druskos, maltų juodųjų pipirų;
- 1 mažas raudonasis svogūnas;
- 2 skiltelės česnako;
- sauja šviežių petražolių plokščiais lapais;
- 2 šaukštai kaparėlių;
- gera sauja žaliųjų alyvuogių;
- 2-3 šaukštai (pagal skonį) žolelių acto;
- 5 dideli pomidorai;
- alyvuogių aliejaus;
- galima, bet nebūtina: migdolų plokštelių

Baklažanus supjaustyti griežinėliais, sumesti į didelėje keptuvėje įkaitintą aliejų, suberti raudonėlį. Kepti ant didelės ugnies apie 5 min. pamaišant, kad nepridegtų. Sekite, kad aliejaus būtų pakankamai, bet daržovės neplaukiotų jame.

Kai baklažanai gražiai apkeps (abi pusės gražiai parus), sudėti susmulkintą svogūną, plonai riekelėmis supjaustytą česnaką, susmulkintas petražoles (dalį atsidėkite patiekalo puošybai) ir vėl pakepti kelias minutes. Vėlgi sekite, kad aliejaus būtų pakankamai. Sudėkite nusausintus kaparėlius, alyvuoges, supilkite actą.

Pakaitinkite kelias minutes, kol išgaruos actas (siūlau pauostyt :))
Tuomet sudėkite susmulkintus pomidorus, sumažinkite ugnį ir troškinkite apie 15 min. Matysit: daržovės sukrito - metas nuimti nuo ugnies.
Pagal skonį įberkite druskos, pipirų. Patiekite apibarstę migdolais ir likusiom smulkintom petražolėm.

Galit skanaut kaip karštą pagrindinį patiekalą arba šaltą antipasto (užkandį).

Skanaus!

Vegetariškas čili troškinys

1 raudonoji paprika;
2 skardinės po 400 ml konservuotų pomidorų be odelės;
2 svogūnai (geltoni);
nedidelė skardinė baltų pupelių (arba pusė stiklinės užmerktų per naktį ir apvirtų);
koks 100 g pievagrybių ar kitų grybų, jei turit prisigrybavę :)
1 morka;
6 česnako skiltelės;
2 šaukšteliai čili pipirų miltelių;
1 šaukštelis maltos kalendros;
1 šaukštelis malto kumino;
1 šaukštas džiovinto raudonėlio;
keli šaukštai alyvuogių aliejaus troškinimui;
druskos (pagal skonį)

1. Svogūnus supjaustyti kubeliais, lygiai taip pat ir papriką bei morką, išspausti česnako skilteles ir dideliame puode įkaitintame aliejuje patroškinti ant vidutinės ugnies 15 min.

2. Suberti pjaustytus pievagrybius, pasūdyti ir troškinti toliau bent 10 min.

3. Suberti čili, kuminą, kalendrą ir raudonėlį, išmaišius leisti prieskoniams paskleisti aromatą, kaip aš sakau :), tuomet supilti pomidorus su sultimis (susmulkintus), uždengti ir toliau troškinti 15 min., kol daržovės suminkštės (ypač tai pasakytina apie morkas).

4. Įmaišyti pupeles ir dar sykį patroškinti uždengus kelias minutes.

5. Paragaukit, ar daržovės (morkos!) tinkamos valgyti, serviruokit ir skanaukit. Su šviesia šviežia duona ypač skanu:)

Skanaus!

Jurgita

----------------------------------------

Lenkiškas jautienos troškinukas

Reikia: jautienos gabalėlio, taukų, svogūnų, česnakų, kmynų, pomidorų tyrės arba padažo, bulvių.

Jautieną supjaustyti kvadratėliais, pakepinti su taukais, kai gražiai apkeps, padruskinti, apibarstyti smulkiai supjaustytais svogūnais, išspausti česnakus, suberti kmynus, užpilti pomidorų tyrę verdančiu vandeniu, patroškinti, kol mėsa suminkštės.

Po pusvalandžio sudėti supjaustytas kvadratėliais bulves, užpilti vandens, kad apsemtų, įdėti dar pomidorų tyrės, patroškinti. Troškinukas patogus tuo, kad galima jo pagaminti daugiau, užšaldyti troškintą mėsą, o prieš gaminimą tiesiog sudėti bulvės, pomidorų tyrę ir patroškinti.

Skanaus

Inesa, Vilnius

--------------------------------------

Mėsos ir daržovių troškinys

Ruduo, tinkamiausias metas pasimėgauti daržovėmis. O daržovės, troškintos su mėsyte, nepakeičiamas patiekalas belaukiant svečių. Paprasta, greita ir skanu.

Reikės:

- 700 g kiaulienos (tinka vištiena, jautiena);
- 2 raudonų paprikų;
- 2 pomidorų;
- 2 morkų;
- 1 nedidelės cukinijos;
- 5 česnako skiltelių;
- 1 svogūno;
- 2 šaukštų miltų;
- druskos, pipirų.

Mėsą supjaustyti juostelėmis, sudėti į įkaitusią troškintuvę. Užpilti šiek tiek vandens, apibarstyti druska ir pipirais, ir leisti troškintis savo sultyse.

Supjausčius kubeliais morkas, cukiniją, svogūną sudėti į troškintuvę ant mėsos ir troškinti, kol suminkštės daržovės, apie 10-15 min.

Vėliau supjaustyti kubeliais paprikas, česnakus ir pomidorus (be odelių), sudėti į besitroškinančias daržoves su mėsa ir dar 5 min. viską patroškinti. Po 5 min. ant daržovių su mėsa apiberti 2 šaukštus miltų, viską gerai išmaišyti ir išmaišius užpilti 1 litrą vandens. Į padažiuką, jeigu trūksta, dar įdėti druskos, pipirų (pagal skonį).

Skaniausia troškinį patiekti su balta bandele.

Rūta J.
-----------------------------------------

Mano firminis troškinys

Produktus visuomet imu iš akies, tai yra tiek, kiek nori:

- dubenėlis gabalėliais supjaustytos kiaulienos;
- viena nedidelė cukinija;
- pora saldžiųjų paprikų;
- dubenėlis nuskustų bulvių;
- dubenėlis sutarkuotų žalių morkų;
- nedidelis ryšulėlis petražolių (susmulkinti);
- pomidorų padažo pora šaukštų (aš mėgstu aštresnį);
- prieskonių (kas ką mėgsta):druskos, pipirų, lauro lapų...

Į puodo apačią sudėti smulkintą mėsą ant viršaus eilėmis daržoves, viršuje turi būti bulvės.
Užberti prieskonių, užpilti vandeniu, kad apsemtų ir troškinti apie 40 min. Baigiant troškinti, sudėti pomidorų padažą ir dar kelias minutes patroškinti.

Genovaitė, Varėna

-------------------------

Vištienos krūtinėlės troškinys su voveraitėmis ir brendžiu.

Paprasta paruošti - puikiai tinka laukiant svečių: kol puodas garuos orkaitėje - šeimininkė netrukdoma bendraus su svečiais.

4 porcijoms reikės:

- 2 didelės vištienos krūtinėlės;
- 500 g voveraičių;
- 200 g rūkytos šoninės;
- 300 g grietinės;
- 8 šakelės šviežių krapų;
- 2 česnako riekelės;
- 60 g brendžio;
- 200 ml sultinio;
- po žiupsnelį stambiai maltų pipirų, druskos;
- 200 g kietojo (parmezano) sūrio.

Vištienos krūtinėlę supjaustome riekelėmis. Voveraites užpilame verdančiu vandeniu ir palaikome kelias minutes. Didesnes pjauname per pusę. Vištienos krūtinėlę ir voveraites dedame į karščiui atsparų indą su dangčiu (geriausia - molinis). 

Į keptuvę sudedame riekelėmis supjaustytą rūkytą šoninę (šoninė išskirs riebaliukus - taigi, nereikia pilti aliejaus). Lengvai pakepinus, sudedame į kepimui skirtą indą ir sumaišome su vištiena bei voveraitėmis. 

Į grietinę suberiame pipirus, druską, smulkiai suplėšytas krapų šakeles, išspaustą česnaką, supilame sultinį. Paruoštą grietinę sudedame ant vištienos su voveraitėmis ir šonine.
Visą masę pašlakstome brendžiu.

Kepti gerai įkaitintoje orkaitėje, 200 laipsnių temperatūroje apie 30-40 minučių.
Baigiant kepti, pabarstyti tarkuotu sūriu.

Skaniausia patiekti su virtomis bulvytėmis ir šviežiai raugtais agurkiukais.

Skanaus!

Inga

-----------------------------

Vištienos filė su paprikomis

Reikės:

- 800 g vištienos filė;
- 1 raudonos didelės saldžiosios paprikos;
- 200 g grietinėlės;
- 1 svogūno;
- šlakelio aliejaus;
- druskos ir prieskonių pagal skonį.

Gaminti – paprasčiau nebūna:

1. Papriką supjaustyti kubeliais ir keptuvėje pakepinti aliejuje.
2. Supjaustyti kubeliais vištieną ir sudėti į keptuvę, kur jau čirška paprika.
3. Iškepus vištienai, suberti labai smulkiai supjaustytą (kad namiškiai nesuuostų) svogūną, pakepinti.
4. Užpilti grietinėle, dar truputį maišant patroškinti, užberti druskos ir vegetos prieskonių.

Patiekti su virtais ryžiais ir agurkėliais....

Mano šios vasaros agurkėlių receptas (tikrai verta išbandyti):

1. 1kg agurkėlių, nupjaustytų galiukais;
2. 1 šaukštas druskos;
3. 2 skiltelės česnako (supjaustyti smulkiai);
4. Saujelė krapų, smulkiai pjaustytų (žalių, bet tinka ir šaldyti);
5. Viską sudėti į polietileno maišelį (galima į šaldymo su užsegimu), pavartyti rankose ir padėti į šaldytuvo lentyną iki rytojaus, o tada jau - skanaus...

Skanaus Jums linki Rėda

--------------------------

Siūlau iš naujo atrasti lęšius, kurie yra tiesiog nepakeičiami sveikoje virtuvėje. Kas galėtų pagalvoti, kad šie žali grūdeliai kur kas labiau turtingi baltymais nei mėsa! Taigi šaltėjančiams vakarams puikiai tiktų mano firminis dešrelių ir lęšių troškinys.

Mums reikės (maždaug 4 valgytojams):

- 6 dešrelių (medžiotojų);
- 200 g lęšių;
- 1 svogūno;
- 2-3 skiltelių česnako;
- 1 morkos;
- kelių salierų stiebų. Jei neturime, tiks mongoldai, petražolės ar netgi burokėlių stiebai;
- 5 šaukštų pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus;
- kelių saujų kiaulienos faršo;
- stiklinės sauso baltojo vyno;
- 2 šaukštų pomidorų padažo;
- 1 aitriosios paprikos;
- kubelio sultinio;
- pagal skonį: druskos, pipirų ir kitų mėgstamų prieskonių (ypač tiks bazilikai).

Per naktį brinkintus lęšius perplauname ir verdame ant silpnos ugnies apie pusvalandį pasūdytame vandenyje. Smulkiai supjaustome morką, salierus svogūnus ir papriką, prieš tai išėmę sėklas.

Daržoves su faršu kepiname alyvų aliejuje, kol "apetitingai" pagels. Galiausiai suberiame lęšius ir gerai išmaišome. Supilame vyną, kuris suteiks ypatingą skonį patiekalui, ir pakaitiname, kad nugaruotų alkoholis. Tuomet įdedame pomidorų padažo, sutrupintą sultinio kubelį, prieskonius, druską ir taip troškiname apie 30 min. Dešreles pakepiname ir sudedame į troškinį, kurį dar šiek tiek pakaitiname.

Paprasta ir skanu :)

O Jus lęšiais gundė Irma J.

-------------------------------

Vištienos troškinys su šparaginėmis pupelėmis

- 500 g vištienos, galima kalakutienos ar jautienos;
- 3-4 morkos;
- 1-2 svogūnai;
- 4 skiltelės česnako;
- 500 g šparaginių pupelių;
- 2 paprikos;
- 1 baklažanas (nebūtinai);
- prieskoniai.

Vištienos filė (jautienos) supjaustyti,apibarstyti prieskoniais (prieskoniai įvairūs, kam kokie patinka), jeigu yra laiko, galima pamarinuoti prieskoniuose ir aliejuje bent 2 val.

1. Supjaustytą vištieną pakepinti ant keptuvės aliejuje.
2. Sudėti į vištieną supjaustytas morkas, taip pat pakepinti.
3. Sudėti supjaustytas paprikas, pakepinti.
4. Sudėti supjaustytus svogūnus.
5. Sudėti česnakus, supjaustytus ar sutrintus.
6. Šparagines pupeles geriausiai apkepti ant kitos keptuvės.
7. Viską apkepus sudėti į troškintuvą ar į gilią keptuvę, užpilti vandens ir troškinti apie 30min.
8. Galima įdėti grietinės ar grietinėlės, kas mėgsta aštriau - aštraus kečupo. Skanaus!

Aurelija M.

--------------------------------

Siunčiu troškinio receptą, tik ne su mėsyte, o su su žuvimi. Čia proporcijos dviem porcijom (aišku, priklausomai kiek suvalgoma).

- 300 g moliūgo;
- 1 maža cukinija;
- 2 bulvės;
- 2 morkos;
- 4 skiltelės česnako;
- 300 g skorpionžuvės filė;
- druskos, maltų baltųjų pipirų, pusės laimo sulčių;
- kelių šakelių čiobrelių, 4 v.š. alyvų aliejaus, 200 ml daržovių sultinio.

Žuvį supjaustyti didesniais gabalėliais, apipilti sultimis, šiek tiek padruskinti ir palikti pastovėt, kol bus ruošiamos daržovės. Moliūgą supjaustyti 2 cm kubeliais, bulves, cukiniją ir morkas šiek tiek smulkiau. Česnaką smulkiai sukapoti, bet nesutrinti. Viską suberti į gilią keptuvę, supilti sultinį, suberti sukapotus čiobrelius, maltus pipirus uždengti ir troškinti apie 10 min.Sudėti žuvį, supilti aliejų ir troškinti dar apie 10 min. Jei reikia dar padruskinti. Skanaus. :)

Laura

------------------------------------

Vištienos troškinys granatų ir ananasų padaže

Pagaminimui reikės:
- vištienos pakuotės (didesnės ar mažesnės priklausomai nuo valgytojų dydžio ir skaičiaus);
- apie 200 gr. ryžių;
- dviejų granatų;
- konservuotų ananasų indelio;
- vienos raudonos paprikos (esant pirmam punkte paminėtam reikalui galima naudoti ir daugiau);
- šiek tiek sojos padažo, vištienos prieskonių, pipirų, kitų prieskonių pagal skonį;
- šiek tiek aliejaus.

Užkaičiame ryžius. Vištieną susipjaustome maždaug lygiais, vidutinio dydžio gabaliukais:

Sumaišome su prieskoniais ir šlakeliu aliejaus. Paliekame pasimarinuot, apie 10 minučių, kol supjaustysime papriką ir paruošime padažą.

Susipjaustome papriką.

Iš granatų išspaudžiame sultis, įpilame tokį patį kiekį marinuotų ananasų padažo ir vieną ar du šaukštelius sojos. Imame šiek tiek ananasų, susmulkiname.

Dedame į keptuvę su įkaitintu aliejumi vištieną ir paprikas. Kepame apie 10 min., kol mėsa gražiai paruduos, o paprika suminkštės. Aš paprastai dalį laiko troškinu uždėjęs dangtį, taip greičiau suminkštėja paprika. Nepersistenkite su aliejumi, kepimo pabaigoje turi likti iš paprikų ir mėsos išsiskyrusios sultys, o ne McD bulvytėms paruoštas mišinys.

Supilame padažui paruoštą mišinį, sudedame ananasus. Troškiname apie 3-4 minutes ant nedidelės ugnies. Tam, kad padažas įgautų mėsos temperatūrą. Nieko tokio, jeigu jis ir užvirs.

Dedame į lėkštę ryžių, ant viršaus mėsą. Neužmirštame gausiai užlieti padažu.

Aš asmeniškai mėgstu šį patiekalą su šviežiomis daržovėmis. Skanaus!

Saulius J.

-------------------------------

Pupelių ir mėsos troškinys

Reikės:

- stiklinės pupelių;
- 350 g žalios kiaulienos kumpio;
- 1/4 kopūsto galvutės;
- 1 vidutinio dydžio morkos;
- 1 svogūno;
- 1 šaukšto pomidorų padažo;
- 2 šaukštų aliejaus;
- 1/2 stiklinės grietinės;
- 1 šaukštelio miltų;
- lauro lapelio, žalių petražolių, krapų, druskos, pipirų.

Darbo eiga: pupeles pamerkti nakčiai, o iš ryto išvirti. Palikti nuovire. Nuvalytas morkas ir svogūną supjaustyti kubeliais. Šiek tiek didesniais kubeliais supjaustyti ir kopūstus.Visas daržoves pakepinti 1 šaukšte aliejaus. Mėsą supjaustyti taip pat kubeliais, pabarstyti druska ir pipirais, apkepti karštame aliejuje.

Išmaišyti su daržovėmis, apipilti stikline šilto vandens ir troškinti, kol suminkštės. Paskaninti pipirais, susmulkintais žalumynais, suberti nukoštas pupeles, supilti grietinę. Dar truputėlį patroškinti ir galima valgyti. Skanaus!

Janina M.

----------------------------

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)