Akcentų perkėlimas

Manipuliatoriai sąmoningai perkelia akcentus pateikiamoje medžiagoje, į antrą planą atidėdami ne visai pageidautiną informaciją ir pabrėždami jiems reikalingą. Tai dažnai naudoja žiniasklaidos priemonės, pataikaudamos savo savininkams.

Pavyzdys gali būti sąstingio epochos anekdotas apie Brežnevą. Žiniasklaida komentuoja Džimo Karterio ir Leonido Brežnevo bėgimą aplink Baltuosius rūmus. Pirmasis distanciją įveikė jaunesnis ir tvirtesnis D. Karteris. Amerikos žiniasklaida išdidžiai rašo: „Mūsų gerbiamas prezidentas yra puikios formos ir lengvai finišą pasiekė pirmas, o generalinis sekretorius L. Brežnevas – paskutinis!“ Tuo tarpu Rusijos žiniasklaida santūriai rašo: „Varžybose Vašingtono mieste Komunistų partijos generalinis sekretorius Leonidas Brežnevas pasiekė finišą antrasis. JAV prezidentui Džimui Karteriui teko pasitenkinti tik priešpaskutiniąja vieta.“

Patarimas: tikrinkite informaciją, nesidrovėkite užduoti tikslinamųjų klausimų ir išsiaiškinti detalių.

Emocinis užkratas

Ši manipuliacijos technologija paremta tokia žmogaus psichikos ypatybe kaip kad emocinis užkrečiamumas. Žinia, kad žmogus kuria tam tikrus apsauginius barjerus, norėdamas apsisaugoti nuo jam nepageidaujamos informacijos. Siekiant apeiti tokius barjerus (psichikos cenzūrą), būtina manipuliuoti jausmais. Taip papildžius reikiamą informaciją būtinomis emocijomis, galima nugalėti proto cenzūrą ir sukelti žmogui jausmų pliūpsnį, priversti jį išgyventi dėl to, ką išgirdo.

Toliau suveikia emocinio užkrato efektas, kuris labiausiai plinta minioje, kur, kaip žinia, individo kritiškumo slenkstis mažėja ir įsijungia visi senieji refleksai ir instinktai. Panaši manipuliacijos technika naudojama realybės šou metu, kai dalyviai kalba pakeltu tonu ir demonstruoja didelį susijaudinimą. Tai priverčia žiūrovus nenuleisti akių nuo demonstruojamų įvykių ir išgyventi dėl herojų.

Patarimas: atskirkite pelus nuo grūdų. Vertėtų atskirti emocinį turinį nuo informatyvaus. Pavyzdžiui, prieš pasiduodami patyrusio pardavėjo ar reklamos spaudimui ir įsigydami daiktą pagalvokite, kokie buvo jūsų tikslai, norai ir prognozuojamos išlaidos iki šios situacijos/informacijos pasirodymo, kokios konkrečiai produkto ar paslaugos savybės jus sudomino, kiek jums jos reikalingos iš tikro. Jei yra galimybė atidėti sprendimo priėmimą, geriau atidėkie šį klausimą vėlesniam laikui, kai būsite ramesni ir mažiau pasiduosite emociniam spaudimui.

Komandos, paslėptos po pasiūlymais ir klausimais

Manipuliatorius slepia savo komandą po prašymo forma. Tai galima pademonstruoti vienu dzenbudizmo pavyzdžiu.

Dzenbudizmo mokytojo Bankėjaus kalbos traukė ne tik dzen mokinius, bet ir įvairių kitų religinių sektų atstovus. Didžiulė jo auditorija sukėlė Ničiren sektos vadovo nepasitenkinimą, kadangi jo mokiniai palikdavo jį norėdami klausytis apie dzen. Šis vadovas atėjo pas Bankėjų norėdamas su juo pasiginčyti.

- Ei, mokytojau, - pasakė jis. – Pala sekundėlę. Visi, kas gerbia tave, klausys tavo žodžių, bet aš negerbiu tavęs. Ar gali mane priversti paklusti tau?

- Prieik prie manęs, aš tau parodysiu, - atsakė Bankėjus. Vadovas didingai priėjo prie mokytojo. Bankėjus nusišypsojo:


- Atsistok į kairę nuo manęs.


Vadovas pakluso.

- Ne, - pasakė Bankėjus, - mums bus patogiau kalbėtis, jei tu atsistosi į dešinę nuo manęs. Pereik čia.

Vadovas išdidžiai perėjo į dešinę.

- Matai, - pasakė Bankėjus, - tu manęs klausai. Man regis, tu minkštas ir paklusnus žmogus. O dabar sėsk ir klausyk.


Šiame pasakojime mes galim pastebėti tiesioginę manipuliaciją, ji maskuojama po įprastu pokalbiu ir pasiūlymais. Tačiau panaši įtaka gali būti ir dar labiau paslėpta.

Patarimas: aiškiai suvokti savo tikslus ir „koordinačių sistemą.“ Reikia taip pat išsiaiškinti ir pašnekovo motyvus bei interesus. Tuomet bus lengviau išsiaiškinti jų siekimo taktiką ir strategiją.

Bus daugiau.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją