JAV švęstos Abraomo Linkolno (Abrahamo Lincolno) gimimo 200 metinės atnaujino susidomėjimą viskuo, kas susiję su šiuo JAV prezidentu, tačiau, be abejo, tai nėra vienintelė domėjimosi juo priežastis. Barackas Obama sakė: „Mes esame ir visada būsime Jungtinės Amerikos Valstijos“. Šiuo vienu žodžiu – jungtinės – jis aprėpė visus A. Linkolno pasiekimus ir įtvirtino tiesioginį ryšį tarp dviejų JAV prezidentų. Tačiau koks gi tiksliai yra šis ryšys?

Trumpai tariant, A. Linkolno, kaip prezidento, pasiekimas – JAV Nepriklausomybės deklaracijoje apibrėžtų lygybės principų, kurių iki tol nelabai kas paisė, įgyvendinimas bei revoliucinis demokratijos principas: kad žmonės turi galią patys išsirinkti pilietį, kuris jiems vadovaus – kad ir kas šis pilietis bebūtų.

Galbūt nereikėtų sau kartelės kelti per aukštai ir užsibrėžti tokių tikslų, kokių pasiekė A. Linkolnas, tačiau iš jo pasimokyti verta.

Tiesiai šviesiai ir glaustai

Edwardas Everettas buvo garsus oratorius, 1863 metais Gettysburge jo kalba truko ilgiau nei dvi valandas. Jo įmantrus retorikos stilius buvo būdingas tam laikmečiui, tačiau jo kalba šiais laikais yra beveik užmiršta.

Tuo tarpo A.Linkolnas kalbėjo vos tris minutes; jo kalbos stilius buvo taupus žodžiams, o informacija pateikta tiesiai. A.Linkolno kreipimasis į karius Gettysburge yra tikriausiai įtakingiausia kalba pasaulyje – neskaitant, žinoma, Jėzaus pamokslo ant kalno.

Ištęstumas – pristatyme ar elektroniniame laiške – yra pretenzingumo ir egoizmo ženklas. Tokiu būdu ignoruojamas žinutės gavėjas ir išskysta pati žinutė. Tuo tarpu nuoširdumas ir glaustumas kuria tiesioginį ir efektyvų bendravimą bei sukuria tiesmuko, efektyvaus bei nesavanaudiško žmogaus įspūdį.

Nepasiduokite bauginimams

Prieš nužudymą Fordo teatre 1865 metais, A. Linkolnas išgyveno bent tris tiesioginius pasikėsinimus į jo gyvybę, o grasinimų jį nužudyti srautas buvo nenutrūkstamas – ir A.Linkolnui visa tai teko išgyventi be organizuotos Slaptosios tarnybos pagalbos. Jei jis ir pabūgo kokio nors grasinimo – mes to nesužinojome nei iš jo elgesio, nei iš politinių veiksmų.

Bauginimas ir prievartavimas yra metodai, kurių tikslas – pakeisti jūsų nuomonę ar nusistatymą dėl baimės, o ne dėl principų. Pasidavimas bauginimui smukdo jūsų gebėjimą vadovauti ir derėtis, o oponentams suteikia svertus padėčiai valdyti. Nesvarbu kam priskirsite šį patarimą – ar A. Linkolnui, ar žymiajam gangsteriui Alui Kaponei, patarimo laikymasis tik suteiks jums daugiau galios visuomenės akivaizdoje.

Laikykite savo priešus arti

Viena iš kategorijų, pagal kurias mokslininkai vertina prezidentus – jų komandos sudarymas (ką prezidentai renkasi padėti vykdyti savo numatytą politiką). Abraomo komanda buvo pasirinkta ne šiaip sau apdairiai – jo komandoje buvo bent penki buvę oponentai, dalyvavę 1860 metų prezidento rinkimuose: Edwardas Stantonas, Simonas Cameronas, Salmonas Chase‘as, Williamas Sewardas ir Edwardas Batesas.

Palyginimui, keturi paskutinieji JAV prezidentai į savo administraciją skyrė ne daugiau nei po vieną ar du buvusius oponentus rinkimuose (akivaizdu, jog jie neįsiklausė į Abraomo patarimus). Tuo tarpu prezidentas Barackas Obama į savo administraciją jau skyrė tris oponentus (įskaitant Billą Richardsoną).

Kai jūsų oponentai yra arti, jūs galite ne tik juos stebėti, tačiau sudarydami vieningą frontą – komandoje, įstaigoje ar įmonėje – turėsite daugiau įtakos, tuo pačiu neprarandant galimybės išnaudoti savo oponentų įgūdžių ir jų pažinčių tinklų.

Būkite atviri pokyčiams

Leidinyje „The Nation“ profesorius Ericas Foneris rašė, kad „Linkolnas, kokį jį turėtume prisiminti, buvo politikas, kurio didingumas slypi gebėjime augti“.

XXI amžiaus suvokimu, A. Linkolnas buvo rasistas, tačiau jis pasipriešino vergijai, nes ši nesiderino su lygybės principais, išdėstytais JAV Nepriklausomybės deklaracijoje ir dėl to, kad vergija atėmė iš žmonių prigimtinę teisę gauti atlygį už darbą. Tačiau jis nesutiko su abolicionistais, kurie reikalavo visiškos ir nedelsiamos emancipacijos; jis buvo laipsniško plano, kuriame numatytos kompensacijos „nuosavybės“ netekusiems vergvaldžiams pietiečiams, šalininkas.

Civilinio karo įkarštyje jis suvokė visiškos ir nedelsiamos emancipacijos milžinišką politinę bei strateginę vertę. Todėl, kai paskelbė vergijos panaikinimo deklaraciją, šioji gerokai pakenkė pietiečių ekonomikai, tačiau sustiprino šiauriečių kariuomenę, prie kurios prisijungė 200 tūkst. juodaodžių.

Kaip rašo "AskMen", kalboje po pergalės rinkimuose prezidentas B. Obama sakė: „Tai yra tikrasis Amerikos genialumas: Amerika gali pasikeisti. Mūsų sąjunga gali būti ištobulinta“. Bet kurioje profesinio gyvenimo sferoje būkite atviri pokyčiams ir kitų žmonių idėjoms.

Tyrinėdami šias idėjas galite atrasti neįsivaizduotų galimybių bei įkvėpti kitus padaryti tą patį. Erdvės pokyčiams į gerąją pusę būna tik tuomet, kai tų pokyčių siekiate.

Pasinaudokite galimybe vadovauti

A. Linkolnas naujai apibrėžė vyriausiojo vado vaidmenį. Krizės laikais jis pasinaudojo jam suteiktu autoritetu įvairiais būdais. Ir ne visi šie būdai buvo populiarūs, o kai kurie buvo netgi neteisėti. Kongresui neposėdžiaujant jis mobilizavo kariuomenę ir išvyko į karą, taip pažeisdamas JAV konstitucijos VI straipsnį.

Jis taip pat suspendavo asmens neliečiamybės įstatymą tam, kad galėtų sulaikyti tūkstančius potencialių priešų, taip pažeisdamas to paties dokumento 5-ąją pataisą, numatančią teisę į atitinkamą procesą.

A. Linkolnui Konstitucija būtų bevertė, jei Jungtinės Valstijos, kuriose ji galiojo, būtų iširusios, taigi, jis ėmėsi vyriausiojo teisėjo vaidmens, kitoms valdžios institucijoms palikdamas tik šalutinius vaidmenis. Daugelis žmonių vertina jį kaip diktatorių, tačiau jis pasiekė savo tikslus – panaikino vergiją ir išsaugojo Jungtines Valstijas. O tokiems argumentams sunku paprieštarauti.

Jūsų pareigybių aprašymas neturėtų būti pilnas jūsų atliekamos veiklos sąrašas – ypač krizės laikais, kuomet žmonės ieško ko nors, kuris žengtų žingsnį į priekį ir imtųsi vadovo vaidmens. Negalime rekomenduoti pažeidinėti įstatymus ar nusižengti vidinei įmonės politikai, tačiau žvilgsnis į A. Linkolno gyvenimą gali paskatinti atrasti platesnę galimų sprendimų viziją – tokią viziją, kurios neriboja nerealistiškos ar pasenusios politinės nuostatos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją