Mūsų laikais nuotakos dažniausiai renkasi baltą ar panašaus atspalvio suknelę. Ši spalva simbolizuoja moters, žengiančios į naują gyvenimo etapą, nekaltybę. Tačiau balta spalva ne visada buvo pati mėgstamiausia ir dažnai laikyta nepraktiška. Tikrąją nekaltybę simbolizavo mėlyna, arba Mergelės Marijos spalva. Vienos 1870 m. ištekėjusios nuotakos mėlyną suknelę galima pamatyti Londono muziejuje.

Mėlyna spalva taip pat simbolizavo amžiną meilę ir ištikimybę (štai kodėl vaikinai sužadėtuvių proga dažnai dovanojo auskarus su safyrais).

Nuotakos, vilkinčios mėlynas sukneles, sakydavo, kad jų vyrai bus ištikimi. O jei merginos suknelė buvo kitokios spalvos, ji vestuvių dieną su savimi būtinai turėjo kokį nors mėlyną aksesuarą. Ši tradicija išliko iki mūsų dienų.

Kita populiari spalva buvo rožinė, ypač, jei vestuvės vykdavo gegužę. Ši spalva tinka prie daugelio merginų odos. Tačiau egzistavo ir keletas prietarų, kad ši spalva atneš nelaimę. Viena madinga 1772 m. tekėjusi nuotaka vilkėjo balto šilko suknelę, dekoruotą subtilaus violetinio atspalvio gėlėmis. Ji avėjo iš panašaus audinio pasiūtais bateliais, kurių kulniukai buvo net 8 cm aukščio. Ryškesni raudonos spalvos atspalviai Viktorijos laikais buvo tabu, nes kėlė asociacijų su laisvo elgesio moterimis.

Turbūt pati nepopuliariausia spalva buvo žalia. Ji laikyta fėjų spalva, todėl nuotakos bijojo atkreipti jų dėmesį ir sulaukti šių nekviestų svečių. Be to, manyta, kad ši gamtos spalva gali prišaukti lietų ir sugadinti vestuves.

Tais laikais, kai daugelis kasdienių drabužių buvo rudi ar rusvi, nuotakos vengdavo vilkėti ir rudą vestuvinę suknelę. Manyta, kad taip apsivilkusi nuotaka visada gyvens skurde.

Prasidėjęs II-asis pasaulinis karas atsispindėjo ir nuotakų drabužiuose. Merginos vilkėjo paprastas, galbūt keliomis ryškesnėmis detalėmis dekoruotas sukneles. Po karo jos vėl ėmė puoštis ilgomis suknelėmis iš ryškesnių ir brangesnių audinių. Ir nors kasdieniame gyvenime išpopuliarėjo laisvalaikio drabužiai, o moterys ėmė mūvėti kelnes, nuotakos išliko ištikimos puošnioms vestuvinėms suknelėms.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)