Šio grybelio sukeltą makšties uždegimą gali paskatinti nusilpęs imunitetas, taip pat: neseniai vartoti antibiotikai, kurie sutrikdo natūralią makšties ir žarnyno mikrofloros sudėtį; nėštumas, kuomet keičiasi hormonų ir makšties glikogeno kiekis; hormoniniai preparatai, kuriuose yra didelės estrogenų dozės, cukrinis diabetas, taip pat ankštas sintetinis apatinis trikotažas, neleidžiantis kvėpuoti odai ir dėl trinties pernešantis grybelius nuo išangės į makštį.

Šių grybelių aptinkama žmogaus burnoje, virškinamajame trakte, tiesiojoje žarnoje, tad žarnynas paprastai yra šių mikroorganizmų buveinė, iš kurio patekę į makštį, jie ir gali sukelti pienligę.

Jei dažnai vartojate alkoholį, valgote daug saldumynų, rizika susirgti kandidoze taip pat padidėja, nes angliavandeniai yra idealus maistas grybeliui. Tiesa, medikai pataria saikingai vartoti ir pieno produktus.

Kandidozės simptomai: įvairaus intensyvumo lyties organų niežulys, dažniausiai pasireiškiantis prieš menstruacijas, taip pat makšties sausumas ir perštėjimas po lytinių santykių. Apie ligą signalizuoja ir varškės konsistencijos baltos išskyros.

Ligą nustato ginekologas, paėmęs šiek tiek makšties išskyrų tepinėliui, kad nustatytų tiksliai, ar niežulio nesukėlė, pvz., alergija kasdieniams higieniniams įklotams. Svarbu pasitikrinti abiems partneriams, kadangi tai infekcinė liga, kuri gali būti perduodama lytiniu keliu.

Nors vyrų lytiniai vidaus organai yra tokie, kur nesusidaro palankios sąlygos vystytis grybeliui, kandidoze jie gali susirgti besimylėdami su nėščia žmona - nėštumo metu moters organizme susidaro palankios sąlygos vystytis grybeliu, o per lytinius santykius didelė jo dalis perduodama vyrui.

Kaip DELFI rašyta, vyrams nuo pienligės peršti, degina varpos galvutės srityje, šie nemalonūs pojūčiai paaštrėja po lytinio akto. Kartais skausmas gali būti juntamas tik per lytinę sueitį. Ant lytinio organo galvutės pastebima šviesi plėvelė, kuri ir yra grybelio sankaupa. Per lytinį aktą ji nusitrina, lytinių organų gleivinė lieka be apsauginio sluoksnio, todėl ir kyla nemalonūs pojūčiai. Pažeista gleivinė nebeapsaugo nuo bakterijų, tad atsiranda infekcijos rizika. Kitas požymis – paraudusi varpo galvutė ne po lytinio akto. Trečias požymis – deginimas šlapinantis.

Kandidozę galima gydyti įvairiais tepaliukais arba medicininiais preparatais, kuriuos gali skirti tik gydytojas, atsižvelgęs į ligos intensyvumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)