Stiliaus specialistai išskyrė keturias svarbiausias 2011/12 audinių kryptis: saikingumas, praktiškumas, kultūrinė maišatis ir natūralumas.

Saikingumas

Stiliaus ekspertai siūlo ignoruoti sezonines sensacijas, atrasti ir išmokti vertinti pamatines vertybes. Šiuolaikinis vartotojas ypač reiklus kokybei, estetikai, ilgaamžiškumui, draugiškumui aplinkai. Sveikas protas ir kritiškas požiūris turėtų padėti užmegzti prasmingesnį ryšį su supančia aplinka. Ši tendencija atskleidžia naują požiūrį į paprastumą, tačiau tai ne atšiaurus, bet šiltas minimalizmas, spinduliuojantis eleganciją ir rafinuotumą.

Dizaineriai neatsitiktinai įkvėpimo ieško penktojo dešimtmečio klasikiniame dizaine ir drąsiai jį interpretuoja. Pokaryje susiformavusios vertybės, tokios kaip taupymas ir saikingumas atrandamos ir įvertinamos iš naujo. Žinoma, ne be nostalgiško ilgesio ir poetizavimo.

Stilistai siūlo vengti šurmulio, maivymosi ir demonstratyvaus modernumo. Šiai tendencijai priskiriamos natūralios spalvos ir šiltos medžiagos, tokios kaip merino vilna, kašmyras, minkšta oda, zomša, bouclé audiniai.

Kultūrinė maišatis

Globalus pasaulis sukėlė tikrą kultūrinių paradoksų cunamį. Bet tai nėra blogai. Ši tendencija fiksuoja nevaržomus kultūrinius mainus ne tik drabužių madoje, bet dizaine, interjere. Globali informacija ir poreikiai susimaišė su vietinėmis autentiškomis tradicijomis, moderniausios technologijos - su amatais ir konkrečiuose regionuose apdirbamomis medžiagomis. Drąsiai naudojami sintetinių ir natūralių medžiagų deriniai sukuria pozityvią įtampą. Viskas pulsuoja neįtikėtina energija ir kontrastais, dažnai balansuojančiais ir ties kičo riba.

Šią tendenciją identifikuoja išraiškingi netradiciniai tapybiški raštai ir ornamentai, drąsūs stilistiniai eksperimentai bei laisvos kultūrinio paveldo bei etinių motyvų interpretacijos.

Praktiškumas

Gyvenimas absoliutaus pasirinkimo ir informacinės perkrovos laikais verčia išmokti kritiškai atsirinkti reikalingą informaciją ir svarbius dalykus. Didėjant įtampai ir spaudimui dėl mažėjančių erdvių ir senkančių gamtinių išteklių, žmonės kritiškiau vertina įmantrų dizainą ir besaikį vartojimą.

Atėjo laikas kūrybiškai ir atidžiau pažvelgti į supančią aplinką, atrasti naujas pažįstamų daiktų ir medžiagų galimybes, išmokti suteikti jiems naujas prasmes ir vertes.

Skiriamieji šios stilistinės krypties bruožai – paprastumas, funkcionalumas, kokybė. Vertingiausi yra daiktai, tinkantys ilgalaikiam kasdieniam naudojimui, galintys transformuotis, neatpažįstamai pasikeisti ir prisikelti naujam gyvenimui. Vadinasi, jie turi būti kokybiški ir ilgaamžiai. Perdirbamos medžiagos ir tradiciniai gamybos metodai skatina dizainerius ieškoti naujų saviraiškos galimybių.

Iš naujo atrandamos medžiagos, tokios kaip vašku impregnuoti audiniai, nelanksčios drobės, oda, taip pat nebalinti medvilnės ir lino audiniai, džiutas, brezentas, zomša.

Natūralumas

Ši tendencija skatina savarankiškumą, sugebėjimą atsiriboti, pasitikėjimą savo jėgomis ir pusiausvyros tarp natūralumo ir šiuolaikinio gyvenimo būdo paieškas. Pirmenybė teikiama primityvioms formoms ir autentiškam meistriškumui. Natūralių medžiagų netobulumas ne slepiamas, o vertinamas ir pabrėžiamas.

Šiai krypčiai priskiriamos šiurkščios struktūros, natūralūs lino ir kanapių pluoštai, įvairūs kailiai ir oda, taip pat tiulis, linas, medvilnė. Dizaino sprendimus inspiruoja istoriniai tradiciniai amatai ir tenykštės medžiagos, pavyzdžiui, pynimas iš vytelių arba vėlimas.

Nauja dizainerių karta drąsiai ir nesigėdydama eksperimentuoja su kultūriniu paveldu, kūrybiniame procese ieško savo šaknų ir naujam gyvenimui prikelia užmarštin pasitraukusius amatus ir gamybos technikas. Taip užmezgami prasmingi ryšiai tarp lokalios aplinkos ir globalaus pasaulio, tarp praeities ir dabarties, tarp gamtos ir miesto.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją