Viena esminė elegancijos paslaptis – pažinti savo kūno linijas. Žinodama savo figūros privalumus bei rizikos vietas, pasitelkusi keletą lengvai perprantamų taisyklių, gali virsti tikra gracija. Amerikiečių rašytojas ir dizaineris Buckminsteris Fulleris yra pasakęs: „Nekovokite su stichijos jėgomis, o jomis pasinaudokite“.

Pasaulyje yra paplitę keli figūros tipai. Pažink savąjį ir perprask drabužių pasirinkimo taisykles.

Pirmasis figūros tipas

Didžiosios dalies (maždaug 65 proc.) moterų figūra yra kriaušės formos: stambi apatinė dalis, klubai platesni už pečius.

Svarbu vizualiai paplatinti pečius. Sukurk keletą horizontalių linijų pečių srityje. Tam tiks šviesus margintas šalikas, apsuktas elipse kuo arčiau pečių šonuose ir kuo arčiau kaklo priekyje ir nugaroje. Šaliką šone susek sage. Padėtį taip pat puikiai taiso drabužiuose įsiūti dirbtiniai petukai. Palaidines rinkis laivelio, keturkampio arba apverstos trapecijos formos, būtinai su rankovėmis.

Jei tavo kūno masė nėra ypač didelė, drąsiai eksperimentuok šviesiomis spalvomis, įvairiais raštais, aksesuarais virš talijos, raukiniais ant rankovių ties pečių linija. Tokio figūros tipo moteriai liemenė nėra pats tinkamiausias drabužis, tačiau jei jas labai mėgsti, rinkis su nedidelėmis rankovėlėmis. Tikslinga neryškinti talijos.

Stenkis neišryškinti klubų linijos. Palaidines, švarkus, jei jie šviesūs ar marginti, rinkis tokius, kurie baigtųsi ne žemiau kaip 2 cm ir ne aukščiau kaip 5 cm virš plačiausios kūno vietos. Jei šie drabužiai tamsūs ir nesi labai stambi, jie gali būti ilgesni, svarbu, kad jų ilgis nesutaptų su plačiausia klubų vieta. Jei pasirinkai pailgintą tamsų švarką, dažniau nešiok jį atsegtą, derink šviesesnes kelnes su tos pačios spalvos palaidine.

Šios figūros tipo moterims idealiausia išeitis – klasikinės kelnės, lengvai prigludusios viršuje, 2 cm žemiau plačiausios vietos. Jei labai mėgsti sijonus, rinkis juos šiek tiek siaurėjančius į apačią, užsibaigiančius žemiau kelių. Venk labai siaurėjančių, trumpų, trapecijos, saulės formos sijonų.

Antrasis figūros tipas

Mažiau paplitęs obuolio formos figūros tipas: stambi viršutinė kūno dalis, pečiai platesni už klubus.

Šiuo atveju galioja atvirkštinė taisyklė: vizualiai reikėtų paplatinti klubus ir stengtis neakcentuoti pečių. Geriausia išeitis – gili dekoltė, trikampio bei perpus padalyto šešiakampio formos iškirptės. Žinoma, žiemą visuomet praverčia plonas megztukas aukšta apykakle, tačiau jį geriau dėvėk su kontrastingos spalvos švarku, kurio priekinė dalis kuo atviresnė (ši taisyklė galioja dėvint visus drabužius uždaromis apykaklėmis).

Švarkus rinkis trumpus, liemenuotus, be petukų, su klasikine apykakle, pasiūtus iš vienspalvių, lengvai krintančių medžiagų. Išryškink taliją, būtinai akcentuok jos liekniausią vietą. Venk po krūtine kirptų suknelių, švarkų, palaidinių. Jei renkiesi vakarinę suknelę be rankovių, neapnuogink pečių. Vienintelis geras sprendimas – suknelė pusės šešiakampio formos gilia iškirpę su ne siauresnėmis kaip 5 cm pločio petnešėlėmis, stipriai nutolusiomis nuo kaklo, einančiomis beveik per pečių kraštą. Tai tinka ir renkantis liemenę. Jei tavo kūno masė nėra didelė, o klubai ypač siauri, rinkis plačius sijonus, kelnes.

Keletas patarimų toms, kurių didelė krūtinė

Ypač dėmesingai derėtų rinktis liemenėlę. Svarbu, kad ji prilaikytų krūtis ir jos neatrodytų nukarusios arba sukeltos per aukštai. Reikėtų vengti palaidinių plačiomis rankovėmis, nes dėl jų pečiai atrodys apvalūs, o krūtinė – esanti žemiau nei iš tiesų. Taip pat netinka platūs diržai, kelnės ir sijonai aukštu liemeniu – jie optiškai trumpina viršutinę liemens dalį ir dar padidina krūtinę. Venk ir akcentų ant krūtinės: kišenių, didelių, nukarusių apykaklių, šalikų ar kaklo papuošalų, siekiančių krūtinę.

„Smėlio laikrodis“ – moteriškiausia, seksualiausia, plastiškiausia figūra: sutampa pečių bei klubų plotis, didelė krūtinė, labai grakšti talija, ryškūs užpakaliuko apvalumai.

Kadangi viskas taip, kaip ir turėtų būti, gali drąsiai eksperimentuoti įvairių modelių drabužiais, aksesuarais. Komplektuodama darbinį ansamblį, stenkis savo itin išraiškingą siluetą „pridengti“ laisviau krintančiais drabužiais: nežymiai liemenuotais švarkeliais, tiesiais arba platėjančiais sijonais, kelnėmis. Tai suteiks išvaizdai griežtumo, tvirtumo bei rimtumo. Išskirtiniam vakarui rinkis figūros grakštumą paryškinančius drabužius. Puikiai atrodysi vilkėdama dailiai priglundančią bei nugarą apnuoginančią suknutę su gilia iškirpte priekyje.

Rinkis pernelyg savęs nevaržydama, nes tavo figūra nėra problemiška, be to, ir labiausiai traukianti vyrų dėmesį.

Tiesias, be aiškių linijų ar apvalumų figūras galima būtų skirti į du tipus: „Lentos“ (dažnai tokios būna modelių figūros) bei vis dažniau pasitaikantį (ypač Amerikoje) „Statinaitės“ tipą.

„Lentos“ tipo: tiesi, plokščia, sportiška figūra. Krūtinė maža, nežymūs klubų išlinkimai.

Taliją išryškink diržais, liemenuotais švarkeliais. Krūtinę vizualiai padidinti padės tinkama liemenėlė su specialiomis pagalvėlėmis viduje. Palaidines rinkis su raukiniais, klostėmis ties krūtine. Idealus derinys: pailginta šviesi plati palaidinė, tamsios siaurėjančios kelnės bei per liemenį sujuostas tamsus diržas. Klubus vizualiai paplatinti padės nuo liemens platėjantys sijonai.

„Statinaitės“ tipo: labai plati talija. Tokios figūros trūkumų drabužiais nelabai paslėpsi, todėl vertėtų apsvarstyti ir kitas kūno koregavimo galimybes: dietą, specialią mankštą ir pan.

Derėtų rinktis laisvesnius drabužius iš lengvai krintančių vidutinio storio audinių. Siūlyčiau kuo dažniau dėvėti kelnių kostiumėlius. Švarkas turėtų koreguoti pečių apvalumus. Į pagalbą pasitelk vertikalias linijas: komplektuok tamsų pailgintą (ir būtinai neužsegtą) švarką, tokio paties audinio kelnes su keliais tonais šviesesne prailginta palaidine.

Venk horizontalių linijų, atsisakyk standartinio derinimo: vienokia spalva viršutinėje kūno dalyje, kitokia apatinėje. Nesijuosk diržų, stenkis, kad šviesi palaidinė nekyšotų iš po liemenės ar megztuko.