Šių išsikerojusių krūmų šakos, lapai bei vaisiai yra pasidengę aštriais it stiklo šukės šereliais.

Kai žmogus prisiliečia prie tokio augalo, jo šereliai įsiskverbia po oda ir išskiria skausmą sukeliantį neurotoksiną, veikiantį organizmo nervų ląsteles. Po kurio laiko skausmas sumažėja, tačiau dar kelis mėnesius tai atsiranda, tai pranyksta.

Žinomas vienas patvirtintas mirties, kurią sukėlė geliantis medis, atvejis ir daugybė legendų apie II-ojo Pasaulinio karo dalyvius, kurie nusišovė, nes negalėjo ištverti skausmo.

Dėmėtoji nuokana

Cicuta maculata- labai graži vertikaliai auganti laukinė gėlė su violetiniais dryželiais margintais lapais ir smulkiais baltais žiedais. Deja, jos šaknys dažnai supainiojamos su pastarnokais, o tai gali kainuoti gyvybę.

Šiame augale yra nuodo, vadinamo cikutosinu. Jo randama visose augalo dalyse, tačiau didžiausia koncentracija yra šaknyse. Žmogui, supainiojusiam nuokanos šaknį su pastarnoku ir jos atsikandusiam, gresia labai skausminga mirtis.

Dėmėtosios nuokanos tėvynė - Šiaurės Amerika. Ši laukinė gėlė vadinama nuodingiausiu augalu žemyne. Ji išauga iki 1,8 m aukščio ir veši upių pakrantėse, pelkėtose vietovėse, drėgnose pievose.

Tie, kas per klaidą paragauja dėmėtosios nuokanos, simptomus pajunta beveik akimirksniu. Augale esantis cikutosinas sukelia labai stiprius ir skausmingus traukulius, pykinimą, vėmimą, spazmus ir drebulį. Jei žmogui pavyksta išgyventi, jį dar ilgai kankina įvairios sveikatos problemos.

Bus daugiau.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją