Smalsumas ir uoslė Laimę Kiškūnę atvedė ten, kur ji yra dabar. Įvairiais kvapais nuo pat vaikystės besidominti moteris pati kuria natūralius kvepalus bei kosmetiką. Į jos kvepalų dirbtuves gali užsukti kiekvienas, norintis pažinti mus supančių kvapų magiją. Tiesa, pati kvepalų kūrėja kvėpintis nemėgsta, neatsispiria tik dvylikamečio sūnaus kurtiems vaikiškiems kvapams. Jai daug įdomiau pajausti kvapą, dvelkiantį nuo kitų.

Uoslė niekada neapgauna

Kad kvapai yra svarbiausia jos gyvenimo dalis, L.Kiškūnė suprato ne iš karto. Ilgą laiką ji manė, kad taip gyvena ir jaučiasi visi. Tik vėliau moteris suvokė, kad kiekvienas žmogus penkiais savo jutimais naudojasi savaip. Kvapų žinovė suprato ir tai, kad uoslė daugeliui yra tik antrarūšis, ne toks reikšmingas kaip kiti, jutimas.

Tačiau ilgą laiką įvairius kvapus tyrinėjanti Laimė neabejoja, kad kvapai yra patikimiausias informacijos šaltinis. „Akys ir ausys mus gali lengvai apgauti, o uoslė – niekada. Pasaulį užuodžiame tokį, koks jis yra. Jokie kvepalai neužgožia tikrųjų kvapų“, – įsitikinusi kvepalų kūrėja. Žinoma, kaip ir kitus dalykus, taip ir kvapus žmonės suvokia skirtingai. Yra tik „susitarimai“, kas kvepia arba smirdi, kas yra gražu, o kas – ne.

Moters teigimu, būtent natūralūs aplinkos, gamtos, žmonių kvapai ir mūsų uoslė lemia tai, kokiais žmonėmis save apsupame. „Ne visi ieško tik gerų dalykų. Juk girtuokliui reikia sugėrovo, o vagiui – nusikaltimo bendrininko. Juos pasirinkti padeda uoslė. Pavyzdžiui, tam tikras prakaito kvapas išduoda baimės jausmą, todėl ieškodamas bendrininko vagis net nežiūrės į tokio žmogaus pusę“, – kvapų subtilybes aiškino L.Kiškūnė.

Susidomėjo pirmapradžiais reiškiniais

Iš prigimties Laimė yra smalsi moteris. Krimsdama chemijos mokslus, ji pradėjo domėtis pirmapradžiais gamtos procesais. Juk jie – pradžių pradžia. „Šiandien mus supantys įvairūs daiktai juk neatsirado iš niekur. Jie visi turi įdomią ir gilią istoriją.

Viskas prasideda nuo paprasčiausių dalykų“, – teigė moteris. Tas kitas pasaulis, kuriame viskas buvo gaminama rankomis, o ne fabrikuose, iki šiol Laimę domina labiausiai.

L.Kiškūnė tikina, kad chemijos, vaistų technologijų ir botanikos žinios parfumeriams labai padeda. Tačiau pas daugybę gerų mokytojų studijavusi kvapų mylėtoja šiandien abejoja didele mokslų verte. Kaip ir kitose meno šakose, taip ir kuriant kvepalus, vien techninių žinių nepakanka. Reikia jausti. „Kuo daugiau sužinau, tuo mažiau žinau. Savęs tobulinimui ribų nėra“, – abejonės Laimę veda tik į priekį.

Daug egzotiškų šalių aplankiusi ir visokių parfumerių sutikusi moteris įsitikino, kad mokytis pas garsų meistrą nėra svarbiausia. „Mačiau daug negabių kvepalų kūrėjų, kurie žinių sėmėsi iš geriausių pasaulyje šios srities žinovų. Garsaus meistro mokiniai, kaip ir garsių tėvų vaikai, turi patys įrodyti savo vertę“, – sakė kvapų žinovė.

Iki šiol kvapų pažinimo ir kūrimo mokslas – labai nekonkretus. Galime mokytis dailės, muzikos, tačiau įstoti į kvapų maišymo fakultetą galimybių nėra. Vyksta tik komerciniai kursai. Todėl gamtos mokslų žinios yra labai naudingos. Tačiau yra ir tokių žmonių, kurie sugeba kurti neturėdami tokio išsilavinimo.

Įsteigė kvepalų dirbtuves

Prieš ket­verius metus radusi bendraminčių L.Kiškūnė ryžosi sostinėje įsteigti kvepalų dirbtuves, kuriose savo sukaupta informacija galėtų dalytis su visais norinčiaisiais. „Pajutau žmonių susidomėjimą. Tiesa, tuo metu jų buvo vos keli, tačiau per pastaruosius ketverius metus situacija labai pasikeitė. Dabar patiems kurti natūralius kvepalus ir kosmetiką tapo labai populiaru“, – sėkme džiaugėsi moteris. Visą pasaulį užvaldžiusi ekologiškų ir natūralių produktų, kuriuose nėra cheminių medžiagų, manija plinta kosminiu greičiu.

Kvepalų dirbtuvėse kiekvienas žmogus kuria individualius kvepalus. Tai ilgas ir įdomus procesas, kurio metu tiriamos medžiagos, jų savybės, tarpusavyje tam tikromis proporcijomis derinamos įvairios substancijos, gilinamasi į pirmykščius natūralius jų išgavimo procesus.

Dirbtuvių studentai ne tik mokosi, bet ir kartu keliauja į įvairius regionus, kuriuose kvepalų tradicijos gyvuoja tūkstantmečius – Provansą, Armėniją, Bulgariją. Aromatinės ekspedicijos vyksta ir Lietuvoje. Parfumeriai ypač vertina lietuviškąją kraujažolę, jonažolę, čiobrelius, stiprų kvapą skleidžiančius eglių ir pušų spyglius.

„Šiandien vis dar madinga konservuoti ir sandėliuoti įvairius maisto produktus. Tačiau juk daug sveikiau ir skaniau valgyti juos šviežius. Šviežių produktų vertė daug didesnė. Tos pačios taisyklės galioja ir kosmetikai, todėl iš natūralių medžiagų sukurtos kosmetikos priemonės galioja labai trumpai, vos 2–3 mėnesius“, – pasakojo „Kvapų namų“ steigėja.

Kvepalus kuria ir sūnus

Nors kvepalai pasaulyje egzistuoja jau tūkstančius metų, Lietuvoje jų kultūros nėra. Giliausios kvepalų naudojimo tradicijos yra Egipte, arabų šalyse. Tai, kas pasiekia Europą, tėra menkas kitų kultūrų atspindys. „Lietuviai mėgsta spirito pagrindu pagamintus kvepalus, kurie žmogui praėjus palieka ilgą kvapo šleifą. Tačiau tikroji kvepalų ir kvėpinimosi kultūra su tuo neturi nieko bendro“, – teigė kvepalų žinovė.

Kvėpintis reikia tam, kad pats sau kvepėtum, subtiliai užuostum kiekvieną kvapo gaidą. Iškvėpinti kūną galima labai įvairiai – nuo kvepalų įtrynimo į odą, iki plaukų kvėpinimo smilkalais.

Paradoksalu, tačiau pati Laimė kvėpintis nemėgsta. Moteriai įdomiausia užuosti savo kurtus kvepalus nuo kitų žmonių. Tiesa, retkarčiais ji išbando garsių meistrų sukurtus įdomius ir netradicinius kvapus arba pasitepa savo dvylikamečio sūnaus kurtais aromatais. „Jie tokie vaikiški, jaunatviški, nuoširdūs – visai kitokie nei suaugusiųjų“, – šypsodamasi kalbėjo L.Kiškūnė.

Kvapais domisi visa moters šeima. Namai dažniausiai kvepia smilkalais ar smilkomomis dervomis. Natūralius kvapus šeimos nariai naudoja visur: ir skalbiniams, ir namams, ir patalynei kvėpinti.

Tiesa, kvapų žinovė nėra kategoriškai nusistačiusi prieš cheminių medžiagų turinčius produktus. Ne visa chemija yra žalinga, dažnai buityje ji yra nepamainoma. Moteris pripažįsta ir tai, kad kai kurie meistrai sukuria labai įdomius cheminius kvepalus. Tačiau tai padaryti sugeba tik tikri profesionalai.