66 metų amžiaus vienuolio ir molekulinės genetikos mokslininko smegenys pagamina tokį didelį gama bangų – jos siejamos sąmone, dėmesiu, mokymusi ir atmintimi – kiekį, kurio iki šiol neuromokslininkams nepavyko užfiksuoti.

Prieš 40 metų šis vienuolis paliko intelektualų Paryžiaus gyvenimą ir nukeliavo į Indiją studijuoti budizmą. Čia jis tapo vienu garsiausiu Dalai Lamos mokiniu.

Pats vienuolis teigia, kad laimė priklauso nuo meditacijos. Anot jo, meditacija pagerina ir smegenų veiklą, ir žmogaus savijautą apskritai. Panašiai kaip svarmenų kilnojimas padeda užsiauginti raumenis, teigia M. Ricardas. Prancūzas įsitikinęs, kad visi gali būti laimingi – tereikia lavinti smegenis.

Tyrimu metu mokslininkai stebėjo vienuolio smegenis. Kuomet vienuolis meditavo, jo smegenys gamino didžiulį bangų, atsakingų už dėmesio išlaikymą, mokymosi gebėjimus bei atmintį, kiekį. Taip pat paaiškėjo, kad vyro smegenys gamina neįprastai didelį kiekį laimės hormono serotonino.

Viskonsino universiteto mokslininkai M. Ricardo (ir daugelio kitų praktikuojančių meditaciją žmonių) smegenis tyrė prieš ketverius metus. Jie teigia, kad didžiulis gama bangų kiekis fiksuojamas ne tik pas tuos žmones, kurie jau meditavo 50 tūkst. kartų, tačiau ir pas tuos, kurie tris savaites kiekvieną dieną meditavo bent 20 minučių, rašo Dailymail.co.uk.

Neurologas Richardas Davidsonas naujienų agentūrai AFP sakė džiaugėsi, kad pavyko įrodyti, jog meditacija yra ne tik sėdėjimas po medžiu. Šis procesas keičia ne tik mūsų smegenis, bet ir mus pačius.

P.S. Jei video - anglų kalba, pasirinkite lietuviškus subtitrus