Kalbant apie vestuves

Šiandien vis dar labai populiaru nuotakos puokštes skirstyti į dvi kategorijas. Pirma kategorija – puokštės iš vienos rūšies gėlių. Spalva gali būti nuo ryškiai violetinės iki švelniai kreminės.
Svarbiausia – vienos rūšies augalai.

Jos dažniausiai daromos iš lelijų, kalijų arba orchidėjų. Turėkite omenyje, kad tiek puokštės, tiek dekoravimas vien orchidėjomis dažniausiai būna labai brangus. Dėl šios priežasties Lietuvoje orchidėjos derinamos su kitomis gėlėmis.

Spalva dažniausiai būna balta, tačiau negalime nepaminėti, kad ryškios spalvos vis dar dominuoja vestuvių dekoravimo tematikoje.

Pasirinkta viena ryški spalva tampa puikiu visos šventės akcentu, susiejančiu atskiras detales (stalus, kėdes, puokštes) į harmoningą visumą. Tačiau pavojinga eksperimentuoti ryškiomis spalvomis per vestuves. Norint, kad vaizdas būtų harmoningas ir neerzintų, reikia įgudusių specialistų pagalbos.

Mūsų patarimas jauniesiems - vestuvėms rinkitės baltas, šviesias bei pastelines spalvas. Šios spalvos labiausiai priduoda iškilmingumo, jaukumo bei prabangos. Naudojant šias spalvas vestuvių dekoracijose niekada nesigaus beskonybė ir chaosas.

Būkite itin atsargūs su ryškiomis spalvomis, nes dekoravimas šiomis spalvomis reikalauja ypatingų įgūdžių bei žinių. Vis dėlto tai vestuvės, o ne jubiliejaus, gimtadienis ar kita įprasta šventė. Pasirinkite balta spalva ir Jūsų vestuvės visada atrodys skoningai!

Antra nuotakos puokštės kategorija – šviesios spalvos kompozicija iš bet kurios rūšies gėlių. Svarbiausia, kad puokštė būtų šviesi, romantiška ir lengva. Darant tokias puokštes dažniausiai derinami keli pastelinės spalvos atspalviai.

Nepaprasta gėlės tekstūra ir šviesi spalva suteikia puokštei prabangos bei elegancijos. Jaunoji, kuri pasirenka šviesių spalvų puokštę dažniausiai nori, kad patalpų, automobilių ir kitos vestuvinės atributikos spalva taip pat būtų šviesi, dažniausiai balta.

Mažiau yra daugiau

Norint, kad nuotakos puokštė, patalpos papuošimas arba šventinis dekoravimas atrodytų gražiai ir skoningai, visai nereikia sudėtingų triukų, įmantrių kompozicijų ar didelio kiekio gėlių. Gražias kompozicijas galima sukurti laikantis vos kelių paprastų taisyklių.

Tam reikia tik išdrįsti būti kūrybingam. Gražiai kompozicijai padaryti užtenka paprasto ryšelio gėlių, įsigytų parduotuvėje, turguje ar net nuskintų darželyje. Royalvestuves.lt floristės pataria pasistengti į vestuvių dekoravimą pažiūrėti neįprastai – nenaudoti visų turimų gėlių ir kitų dekoravimo priemonių vienoje vietoje.

Užuot naudoję visas turimas gėles vienoje vietoje, skirtingų rūšių gėles rekomenduojame pamerkti atskirose vazose ar panaudoti skirtinguose induose bei vietose. Tokiu būdu iš atskirų ryškių elementų sukursite vieną įspūdingą kompoziciją, kuri visada atrodys skoningai ir šventiškai. Ši nauja moderni tendencija vis labiau tampa populiari švenčių dekoravimo sferoje nei tik užsienyje, bet ir Lietuvoje.

Turbūt kiekvienas save gerbiantis floristas bei dekoratorius žino gėlę guboja, liaudiškai vadinama „gipsu“. Be šios gėlės neapsieina nei vienas šventinis papuošimas ar puokštė.

Labai gaila, tačiau Lietuvoje vis dar populiaru šią gėlę komponuoti su kitomis gėlėmis. Dažnai gubojos komponuojamos drauge su rožėmis ir kitos rūšies žiedais. Nors tai ne klaida, tačiau Londone gerai žinomi floristai M. Welfordas ir S. Wicksas nerekomenduoja naudoti gubojos su kitomis gėlėmis. Pasak šių garsių floristų, šis derinys jau nebepopuliarus ir vis mažiau naudojamas tarp užsienio dekoravimo specialistų.

Kompozicija iš gubojų ir rožių neatskleidžia nei vienų, nei kitų gėlių grožio. Kartu jos atrodo gana neįdomiai ir nuobodžiai: išsikerojusios gubojos nesuteikia kompozicijai tankumo, o rožių žiedams – atramos. Jeigu šias gėles naudosite atskirose kompozicijose, tuomet gubojos pavirs subtiliu ir svajingu mažų žiedelių debesimi, o kompozicija vien tik iš rožių suteiks patalpai puošnumo bei iškilmingumo.

Toks rezultatas atitinka vis labiau populiarėjantį, pagrindinį dekoravimo bei darbo su gėlemis principą. Taip pat šis pakankamai Lietuvoje naujas dekoravimo stilius „mažiau yra daugiau“ M. Welfordo ir S. Wickso naujos knygos „Gėlės“ mokymo tikslo pagrindas.

Kiti pagrindiniai principai

Naujo principo „mažiau yra daugiau“ principas – suteikti gėlėms kuo daugiau dramatiškumo, kad net kukliausia tulpių puokštelė atrodytų dailiai, nepretenzingai ir gražiai. Nors floristikos tema atrodo neišsemiama, planuojantiems šventę rekomenduojame žinoti pagrindinius spalvų dermės bei tinkamo indo parinkimo principus.

Spalva

Spalvų gama – bene pati veiksmingiausia sudedamoji bet kokios šventinės dekoracijos dalis. Remiantis spalvų teorija, pagrindinės spalvos yra trys – raudona, mėlyna ir geltona. Visos kitos spalvos yra iš jų gautos – išvestinės spalvos.

Kiekviena išvestinė spalva dar turi įvairaus sodrumo atspalvių, nuo kurių priklauso kuriama šventinė nuotaika. Pavyzdžiui blyškiai violetiniai, mėlyni, rožiniai žiedai perteikia lengvą, švelnią nuotaiką, o ryškūs atspalviai sukuria dramatiškenę atmosferą.

Nors pagal naujausias pasaulio tendencijas negalimų spalvų derinių nėra, tačiau kai kurie dera labiau. Pavyzdžiui, geltona ir oranžinė arba violetinė ir rausva. Dekoruojant vestuves rekomenduojame apsiriboti trimis spalvomis. Į daugiaspalvį šventinį papuošimą gali būti nemalonu žiūrėti, nes greitai pavargsta akys.

Indas

Kiekviena gėlių kompozicija turi tikti pagal progą ir derėti prie aplinkos. Taigi prieš dekoruojant patalpą reikia nuspręsti, koks bus naudojamas indas. Svarbu žinoti kokį norite sukurti įspūdį.

Dažniausiai šventinei patalpai papuošti naudojamos keturios vazų formos, kurios geriausiai padeda atskleisti gėlių grožį.

Akvariumo tipo vaza – tinkamiausia, kai norima išryškinti keleto gėlių grožį ir kai rištoms puokštėms reikia suteikti dramatiškumo.

Kubo formos vaza – gražiausiai atrodo vienos rūšies gėlės arba augalai trumpais koteliais.

Kūginė vaza naudojama, kai norima, kad žaluma ir gėlės natūraliai gražiai nusvirtų.

Kolonos tipo vaza – sukuria skulptūrišką, nenusvyrančią kompoziciją.

Visos išvardintos vazos dominuoja užsienio floristikoje. Lietuvoje vis dar populiariausias indas yra žvakidė - stovas, kurį dažniausiai dekoruoja gėlėmis.
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)