Lydytas sviestas idealiai tinka maistui gaminti – jis švarus, skaidrus, įprastai gelsvos;, auksinės spalvos, jame nėra priemaišų. Lydytas sviestas gaunamas kaitinant sviestą ant silpnos ugnies, tada išgaruoja vanduo ir kietosios dalelės.

Lydyto sviesto įdomus skonis - salsvas, su riešutų prieskoniu. Su juo iškepti patiekalai taip pat skanūs, kvapnūs. Šis sviestas nedidina cholesterino lygio, priešingai, nei įprastas sviestas, – kadangi kaitinant pašalinami cholesterino lygį didinantys pieno baltymai.

Būtent todėl žmonėms, kurių organizmas netoleruoja laktozės, medikai rekomenduoja vartoti lydytą sviestą. Be to, ghi sviestas ilgai negenda. Kas nutiks įprastam sviestui, jei kelis mėnesius laikysite jį ne šaldytuve? Sviestas apkars, jo nebebus galima valgyti. Pakanka poros savaičių ne šaldytuve, ir sviestas jau niekam tikęs.

Tinkamai pagamintas lydytas sviestas gali išbūti kambario temperatūroje 3 – 4 mėnesius (ne šaldytuve!), o sausoje, vėsioje patalpoje gali išbūti ištisus metus ir netgi ilgiau. Jis naudojamas ne tik kulinarijoje, bet ir ligų gydymui, taip pat kosmetologijoje – tonizuoja ir jaunina visą organizmą, gerina nervų sistemos veiklą, skatina medžiagų apykaitą, gerina kepenų veiklą, stiprina imunitetą.

Lydyto sviesto sudėtis

99 proc. lydyto sviesto sudaro gryni taukai, kuriuose gausu polinesočiųjų riebalų rūgščių, yra angliavandenių ir vitaminų – A, D, E, PP, mineralų – kalio, kalcio, fosforo, natrio, magnio, geležies. 100 g lydyto sviesto yra apie 885 kalorijų.

Regis, toks riebalų kiekis negali būti naudingas sveikatai. Tačiau lydyto sviesto molekulinė struktūra skiriasi nuo kitų gyvulinės kilmės riebalų – jame esančios riebalų rūgštys virškinamos lengvai ir greitai.

Gydymas lydytu sviestu

Lydytas sviestas yra antioksidantas, todėl jį vartojant užkertamas kelias aterosklerozei, apsaugoma DNR struktūra. Daugelio audinių ir organų vystymuisi ir augimui reikalingos linolo rūgšties lydytame svieste yra iki 5 proc. – ši riebi rūgštis yra viena iš nepakeičiamų – mūsų organizmas jų negamina, tad būtina jos gauti su maistu.

Keptas maistas laikomas žalingu, jis nerekomenduojamas ne tik chroninėmis ligomis sergantiems žmonėms, bet ir sveikiems. Na, o su lydytu sviestu keptą maistą nedideliais kiekiais galima valgyti net ir ligoniams.

Kepant lydytas sviestas nesvyla, nerūksta, nesusidaro putos, net ir labai aukštoje temperatūroje nesusidaro kancerogenai, todėl su ghi kepti produktai lengvai virškinami.

Indai jau daug amžių gydosi lydytu sviestu – jis yra daugelio jų liaudiškų gydymo priemonių pagrindas. Ajurvedoje jis naudojamas kaip laidininkas – pagalbinė medžiaga, padedanti vaistų sudedamosioms dalims pasiekti ligotus organus ir audinius.

Paprasčiausias gydymo lydytu sviestu būdas – vartoti su juo skirtas žoleles ar tepalus. Geriausia tai daryti per pietus, ypač jei žolelės karčios ar aštrios. Saldaus skonio mišinius su lydytu sviestu vartoja ryte arba vakare, bet reikia pasiklausti gydytojo, nes vienos žolelės ramina, kitos tonizuoja. Iš esmės lydyto sviesto galima dėti į bet kokius vaistus, kad būtų stipresnis poveikis, tačiau reikalinga homeopato konsultacija.

Skaudamus sąnarius ir raumenis įtrina lydyto sviesto mišiniu su nuovirais, antpilais ir gydomųjų žolelių sultimis. Sviestą su gydomaisiais preparatais sumaišo santykiu 2 : 1 arba lygiomis dalimis. Sviestas puikiai tinka gydyti medžiagų apykaitos sutrikimams, uždegimams, virškinimo sutrikimams, peršalimams.

Ajurvedoje lydyto sviesto gydomoji galia siejama su ugnies jėga, todėl ghi negalima gydyti nudegimų, taip pat ir nudegimų saulėje.

Esant virškinimo sutrikimams, dažnai vartojamas toks mišinys: maltą kardamoną, cinamoną, kalendrą, muskato riešutą, juoduosius pipirus (po1/4 arbatinio šaukštelio) sumaišo su pankolio sėklomis ir lydytu sviestu (po 1 arbatinį šaukštelį). Mišinį reikia gerai sutrinti ir sučiulpti po pusę arbatinio šaukštelio prieš ir po valgio. Žinoma, gerai, jei yra galimybė kreiptis į Ajurvedos specialistą – jis sudarys specialiai jums skirtą mišinį.

Lydytą sviestą galima ir reikia naudoti namų kosmetologijoje – kaukės su lydytu sviestu gražina odai tonusą, oda tampa minkšta, aksominė.

Veido odai galima padaryti tokią maitinamąją, minkštinamąją kaukę: lydytą sviestą (1/2 šaukštelio) sumaišyti su šiltomis trintomis bulvėmis (2 valgomieji šaukštai), įberti ciberžolės (1/2 arbatinio šaukštelio), sumaišyti ir šiltą užtepti ant veido. Palaikius 15 minučių, nuplauti šiltu vandeniu.

Jei norite drėkinamosios, gaivinamosios kaukės, vietoje bulvių dėkite tarkuotų obuolių, o vietoje ciberžolės – medaus.

Kaip pasigaminti lydytą sviestą namuose

Pasigaminti lydytą sviestą namuose nėra sudėtinga, bet reikia laiko ir kantrybės. Lydytą sviestą galima kaitinti įvairiuose puoduose, netgi emaliuotuose, tik aliuminiai puodai netinka.

Geriausia kaitinti naminį karvės sviestą. Jei neturite, galima nusipirkti sviesto parduotuvėje, tik pirkite gamintą savo šalyje, geriausia – jums žinomo gamintojo. Svieste neturi būti jokių priedų.

Kaitinimui geriausia pasiruošti tris emaliuotus puodus su storu dugnu. Puodai turi būti idealiai švarūs. Sviestą supjaustykite kubeliais, sudėkite į vieną puodą, užkaiskite ant mažos liepsnos ir stebėkite, kaip sviestas lydosi – paviršiuje susidarančias putas reikia visą laiką nugriebti, tuo metu sviestas dar būna drumstas.

Sviestas darosi skaidrus palaipsniui, o dugne kaupiasi vandens ir priemaišų sluoksnis. Vanduo išgaruos, o priemaišos sutirštės. Tuo metu reikia stebėti, kad priemaišos neprisviltų – nukaiskite puodą, užkaiskite kitą puodą ir atsargiai, plona srovele supilkite į jį sviestą. Nuosėdos turi likti pirmo puodo dugne.

Antrame puode kaitinti sviestą paprasčiau – putų ir nuosėdų bus mažiau. Tiesa, stebėti vis tiek reikia, kad laiku nugriebtumėte putas ir nepražiopsotumėte akimirkos, kai reikia perpilti sviestą į trečią puodą. Kai paskutinį kartą perpilsite sviestą, puode neturi būti putų ir nuosėdų.

Galima patikrinti, ar viską darėte teisingai – įjunkite kaitriausią liepsną ir palikite ant jos puodą 10 – 15 sekundžių. Sviestas neturi užvirti, o putų ir nuosėdų nebus. Puodas turi būti idealiai švarus, o sviesto negalima perkaitinti, antraip negalėsite jo vartoti. Sviestas turi būti gintarinės spalvos, malonaus skonio ir kvapo, tai reiškia, kad sviestas geras, kokybiškas.

Švariam, geram lydytam sviestui pagaminti reikia ne mažiau nei 1 kilogramo sviesto – lydyto sviesto bus apie 700 gramų. Tinkamai iškaitintas sviestas 20 laipsnių temperatūroje jau po paros sukietės – bus vientisas, be jokių darinių, lengvai tepsis ant duonos, kepant nesusidarys putos, nespragsės.

Geriausias lydytas sviestas būna iš kaimiško sviesto – greičiau iškaitinamas, jame beveik nebūna putų, greitai sustingsta net ir esant aukštesnei temperatūrai – pvz., karštą vasarą. Sviestas būna vientisos konsistencijos.

Gydantis lydytu sviestu vertėtų atsiminti, kad dauguma indų – vegetarai, tad valgant gyvūninės kilmės produktus – mėsą, paukštieną, žuvį ir kt., lydytas sviestas gali būti nenaudingas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)