Tortas Juodasis miškas

Ingredientai:

Vienam biskvitui (tortui reikia dviejų)

3 kiaušinių
150 g. cukraus
100 g. margarino
150 g. miltų
3 kupinų a. šaukštelių kakavos
1 a. šaukštelio kepimo miltelių (arba gesintos sodos)

Kremui

450 ml. grietinėlės
110 g. cukraus pudros

Įdarui

350 g. vyšnių(šaldytų ar iš kompoto), (kitą kartą naudočiau tikrai daugiau, nes kuo jų daugiau tuo skaniau)

Biskvitų sulaistymui

vyšnių likerio, sirupo ar brendžio (šį kartą naudojau brendį)

Šokoladiniam sluoksniui

200 g. juodojo šokolado
4 v. šaukštų grietinėlės

Gaminimo eiga:

Biskvitui kiaušinius išplakite su cukrumi. Margariną ištirpinkite ir leiskite šiek tiek atvėsti, kai atvės supilkite į kiaušinių masę, sudėkite kakavą, miltus bei kepimo miltelius. Viską gerai permaišykite ir pilkite į kepimo formą.

Orkaitę įkaitinkite iki 180°C, dėkite kepti biskvitus apie 25 min. (beja aš kepiau 26 cm. skersmens apvalioje formoje) kepkite kol įsmeigtas pagaliukas liks sausas. Iškeptus biskvitus atvėsinkite. Atvėsusius biskvitus perpjaukite per puse, taip gausime 4 biskvitinius lakštus, kuriuos reikia sulaistyti.

Kremui išplakite šaltą grietinėlę (būtinai šaltą, nes kitaip ji arba nesusiplaks arba blogai išsiplaks) su cukraus pudra.

Kadangi namuose šaldytuvo kameroje aptikau vyšnių, tad šį kartą naudojau šaldytas. Jas iš vakaro ištraukiau iš šaldytuvo kameros, užpyliau stikline cukraus (kad nebūtų rūgščios) ir palikau per naktį. Ryte vyšnias nusausinau, o susidariusį sirupą nuo vyšnių sumaišiau su brendžiu ir sulaisčiau juo biskvitus. Galima vyšnias pamaišyti – šaldytas su konservuotom.

Šokoladą ištirpinkite kartu su grietinėle garų vonelėje ir palikite atvėsti.

Na, o dabar belieka sutepti tortą :)Imkite pirmąjį sulaistytą biskvitą, tepkite puse išplaktos grietinėlės ir užbarstykite puse vyšnių, data dėkite antrą sulaistytą biskvitą ir ant jo užtepkite visą šokolado sluoksnį, ant jo trečiąjį sulaistytą biskvitą, likusią grietinėlę ir vyšnias ir uždenkite paskutiniu biskvitu.

Imbieriniai sausainiai

Ingredientai:

125 g sviesto
3 šaukštai grietinėlės
3 kupini valgomieji šaukštai medaus
150 g rudojo cukraus
1,5 šaukšteli0 cinamono
1 šaukštelis imbiero malto
1 šaukštelis kardamono
1 šaukštelis muskato
375 g miltų
1 šaukštelio kepimo miltelių

Gaminimo eiga:

Sviestą, cukrų, grietinėlę, medų ir visus prieskonius sudėkite į puodą ir ant mažos ugnies kaitinkite, kol ištirps. Ištirpinę nuimkite nuo ugnies.
Miltus sumaišykite su kepimo milteliais.

Miltus pilkite į skystą masę ir viską išmaišykite, kol pasidarys minkšta, minkoma tešla. Ją trumpai pakočiokite. Tešla bus minkšta, lipnoka ir šilta, ją suvoliojame į vieną gumulą, vyniojam į celofaną ir dedam į šaldytuvą. Aš laikiau per naktį o ryte prieš kočiojant palaikiau apie porą valandų kambario temperatūroje kad būtų lengviau kočioti.

Tešlą kočiokite kuo ploniau, kadangi imbieriniai sausainiukai skaniausi kuo plonesni, ir spauskite norimas formeles.
Beja kai jau pradėsite kočioti tešlą, įjunkite orkaitę iki 180 C ir kepkite 10 - 12 minučių, tik ne ilgiau nes kitaip jie sudegs, taigi stebėkite :)

Kalėdiniai meduoliai

Ingredientai:

Šiems meduoliams prireiks:
2 st. miltų (1 stiklinė - 250 ml)
2/3 st. medaus
2/3 st. cukraus
2 kiaušiniai
1 nubrauktas arb. šaukštelis sodos
1 citrinos nutarkuota žievelė
1 šaukštas prieskonių meduoliams (naudojau Kotanyi)
Miltų pabarstymui

Glajui:


1 kiaušinio baltymas
~120-150 g miltelinio cukraus
truputis citrinos sulčių
pabarstukų (aguonos,kakava ir visokie kitokie)

Gaminimo eiga:

Cukrų ir medų ištirpinti aukštame puode, įberti sodą ir pamaišyti. Masė padidės kelis kartus. Nukaisti nuo ugnies, porą minučių praaušinti ir įmušti po vieną kiaušinius, visą laiką intensyviai maišant.

Medaus masę sumaišyti su miltais, prieskoniais ir citrinos žievele.
Tešlą laikyti šaldytuve vieną parą (bet laisvai galima ir ilgiau)
Įkaitinti orkaitę iki 180°C.

Plonai iškočioti, išspausti ir kepti maždaug 8-10 minučių
Sausainius aušinti ant grotelių. Ataušusius dekoruoti glajumi.

Indrė K.

****************

Kakaviniai sausainiukai

Ingredientai:

125 g sviesto (kambario temperatūros),
115 g cukraus,
1 kiaušinio,
pusės arbat. š. vanilinio cukraus,
pusės arbat. š. kepimo miltelių,
225 g miltų,
30 g kakavos,
1 arbat. š. cinamono.

Gaminimo eiga: 

Sviestą sutriname su cukrumi. Įmušame lengvai paplaktą kiaušinį. Sudedame vanilinį cukrų. Viską išmaišome. Atskirame inde gerai sumaišome miltus, kepimo miltelius, kakavą, cinamoną. Tada verčiame į sviesto masę ir mediniu šaukštu viską išmaišome. Suformuojame rutuliuką ir dedame 30 min. į šaldytuvą.

Po to tarp dviejų kepimo popieriaus lapų iškočiojame tešlą, apie 5 mm storio. Formuojame sausainius.

Kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi. Dedame sausainius. Juos patepame išplaktu kiaušinio baltymu. Kepame 10 min. 170 laipsnių orkaitėje. Iškeptus puošiame taip, kaip sugalvojame: šokoladu, razinomis, perliniu cukrumi, pabarstukais, džiovintomis vyšniomis, riešutais, cinamonu.

Viktorija A.

***************

Nykštukas

Ingredientai:

Biskvitas:


5 kiaušiniai
230 g cukraus
65 g aliejaus
230 g miltų
20 g kepimo miltelių

Kremas:

1 indelis kondensuoto pieno
180 g sviesto
450 g grietinėlės
50 g kokoso drožlių
2 pakeliai grietinėlės standiklio
1 pakelis smulkintų migdolų

Biskvitų sulaistymui:

100 g vandens
2 citrinos
2 arbatiniai šaukšteliai cukraus

Gaminimo eiga:

Kiaušinius išplakti su cukrumi ir vanile, kol masė taps puri. Supilti aliejų, suberti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, ir plakti iki vientisos masės. Gautą tešlą padalinti į 3 dalis, pilti į 26 cm skersmens apvalią kepimo formą ir kepti 3 atskirus torto lakštus, 190 laipsnių orkaitėje apie 15 min.

Kremas: į grietinėlę suberti standiklį ir plakti iki standumo, palikti šaldytuve. Kambario temperatūros sviestą išsukti su kondensuotu pienu, suberti kokosų drožles ir pakepintus smulkintus migdolus. Viską išmaišyti, padėti pusvalandžiui į šaldytuvą. Į atvėsusią margarino masę sukrėsti grietinėlę, dar kartą viską išmaišyti.

Biskvitų sulaistymui: išspausti citrinų sultis, įpilti vandens, 2 a. šaukštelius cukraus.

Torto surinkimas: pirmasis į tortinę dedasi biskvitas, jis sulaistomas citrinos užpilu, tepamas kremas ir toliau viskas kartojasi. Viršus ir šonai aptepami kremu, pabarstome kokoso drožlėmis, puošiame pagal fantaziją:) Dedame į šaldytuvą mažiausiai 5 valandoms.

Dovilė D.

*****************

Meduolinis namelis

Ingredientai:

1 nameliui reikės

• 200 g. kvietinių miltų
• 130 g. ruginių miltų
• 2 kiaušinių
• 130 g. cukraus pudros
• 75 g. sviesto
• 90 g. medaus
• 1 v. šaukšto meduolių prieskonių
• 1 v. šaukšto kakavos
• 1 a. šaukštelio nugesintos sodos arba kepimo miltelių

Glajui

• 1 kiaušinio baltymas
• 200 g cukraus pudros
• 1 citrinos sulčių arba citrinos rūgštelės

Gaminimo eiga:

Nedideliame inde pakaitinkite sviestą, medų, kakavą bei meduolių prieskonius. Kai masė pravės, suberkite cukraus pudrą ir gerai išmaišykite.

Į dubenį persijokite miltus su kepimo milteliais (jei naudosite sodą, ją pirmiau nugesinkite ir supilkite į atvėsusią sviesto – medaus masę).

Į miltus supilkite kambario temperatūros masę, įmuškite kiaušinius, išmaišykite ir suminkykite tešlą. Suformuokite rutuliuką ir palikite pailsėti apie 15 min.

Iš popieriaus ar kartono išsikirpkite namelio dalis (galima namelį susiprojektuoti ir pačioms).

Tešlą iškočiokite apie 5 mm. storio, išpjaukite reikiamas namelio dalis ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
Kepkite 180°C temperatūroje apie 8-10 min. Jei reikia, dar šiltus meduolius apipjaustykite, kad kraštinės būtų lygios.

Kai meduoliai visiškai atvės galite sulipdyti namelį. Lipdymui pasidarykite tirštą glajų iš vieno kiaušinio baltymo , cukraus pudros ir šiek tiek citrinos sulčių arba citrinos rūgštelės.

Kai pasigamintu glajumi sulipdysite namo rėmus, palaukite kol sustings ir tik tada uždėkite stogą ir vėl palaukite kol glajus sustings. Tik tada dekoruokite namelį įvairiausiais pabarstais, saldainiukais, sausais pusryčiais ir bet kuo, kas atrodo įdomiai ir spalvingai.

Jurgita L.

******************

Kalėdiniai meduoliai

Ingredientai:

Meduolių tešlai reikės:

0,5 stiklinės cukraus,
100 g. sviesto,
200 g. dirbtinio medaus,
3 valg. š. moliūgų košės,
600 g. kvietinių miltų,
1 pakelis kepimo miltelių,
1 arb. š. cinamono,
0,5 arb. š. malto džiovinto imbiero,
0,5 arb. š. malto muskato,
0,5 arb. š. maltų gvazdikėlių,
0,5 arb. š. malto kardamono.

Cukriniam glajui reikės:

200 g. cukraus pudros,
1 arb. š. citrinos sulčių,
3 valg. š. pieno.

Gaminimo eiga:

Medų, cukrų ir sviestą pašildykite kol bus vientisa masė. Ją atšaldykite, įdėkite moliūgų košę ir viską gerai išplakite, kad neliktų moliūgo gabaliukų. Tada suberkite miltus, kepimo miltelius ir visus prieskonius. Tešlą gerai išminkykite ir iškočiokite 5- 7 mm. storio lakštą.

Išpjaukite norimos formos meduoliukus. Jei norėsite kabinti ant eglutės nepamiškite išpjauti nedidelių skylučių. Sausainius kepkite kepimo popieriumi išklotoje skardoje 170 laipsnių temperatūros orkaitėje.

Suplakite cukraus pudrą, citrinos sultis ir pieną iki vientisos masės. Aptepkite glajumi kiekvieną meduoliuką ir palikite kelioms valandoms sukietėti.
Skanaus :)

Jūratė K.

***************

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)