Tradicija – nauda ir grožis vienu metu

Vienuolynuose atsiradę kompoziciniai daržovių sodai pasižymėjo itin kruopščia simetrija. Geometriniai ploteliai dažnai būdavo įrėminti buksmedžių gyvatvorių, o jų viduje susodintos įvairiausios daržovės, prieskoninės žolelės. Iš vienuolynų atėjo ir paaukštintų lysvių tradicija.

Daržovių sodams būdingi keisti deriniai, kurie kitu atveju atrodo sunkiai suvokiami. Derinant pavyksta pasiekti stulbinamų rezultatų. Ir štai vienoje lysvėje kyla subtilios įvairiaspalvių lapų, žiedų gamos.

Dažnai mėgstama sodinti daržoves, prieskonines žoleles, vaiskrūmius kartu su įvairiomis gėlėmis. Ypač daug variantų galima sukurti su daržovėmis derinant prieskonines žoleles, trapiomis lapelių faktūromis ir mažučiais žiedais suteikiančių ypatingo žavesio ir jaukumo. Tarp daržovių itin tinka ir laukinių gėlių mišiniai.

Jei kuriate didelį sodą ir jį skirstote zonomis, reikia numatyti centrinį takelį ir patogų priėjimą prie lysvių, kad neapsunkintumėte priežiūros. Pakraščius tinka apsodinti laipiojančiomis daržovėmis: žirniais, pupelėmis. Jei suplanavote tik mažutę lysvę, ją sumaniai įrėminkite. Ji gali tapti savitu sodo akcentu, pagyvinsiančiu vyrausiančius gėlių derinius.

Lysvės dėžutėse

Daržovių sodas – tvarkingas ir tikslus, o jo praktiškumu nesuabejos nė vienas, bent kiek pasižvalgęs aplinkui ir pasivaikščiojęs tarp dėžučių vingiuojančiais takeliais. Tačiau kad ir kokį praktiškumą čia atrastum, nesuklysi tvirtindamas, jog pirmoje vietoje karaliauja estetika. Lysvelės, suformuotos dailiose pintose dėžutėse tarsi krepšeliuose, primena senuosius Renesanso epochos daržovių sodus, kurtus pagal vienuolynų tradiciją.

Tačiau šiame – šiuolaikiniame – kampelyje vietoj iškilmingumo, būdingo istoriniams sodams, dominuoja jaukumas. Prie sužydusių ir gėles atstojančių laiškinių česnakų dėžutės prisiglaudę rozmarinai ir petražolės. Tolėliau remiasi artišokai.

Suvešėję ir gaivūs augalai tarsi siūlosi nuskinami ir skanaujami. Sodui aukščio suteikia pomidorai, dailiu ovaliu karkasu kopiantys aukštyn. Daržovių sodą juosia ir gudobelės bei lazdynai, besirangantys ant medinės tvorelės.

Taisyklingos ornamentinės figūros

Smalsu pabandyti pamėgdžioti istoriją – nuosavame sode sukurti lysves, visiškai atitinkančias vienuolynų tradicijas. Taisyklingose buksmedžių formose, primenančiose geometrinių figūrų ornamentus, gali būti auginamos pačios įvairiausios daržovės, prieskoninės žolelės. Vienas plotelis – viena rūšis. Į aukštį ir plotį stiebiasi salierai, burokėliai.

Įrėminta dvigubos tvorelės

Mažos ir itin dekoratyvios daržovių lysvės variantas. Puslankiu išdėstyta bambukų stiebų tvorelė įrėmina įvairiaspalves daržoves. Prie jos šliejasi antras „sluoksnis“ – tvarkinga žemutė buksmedžių gyvatvorė. Tarp tokių rėmelių veši gūžinių salotų, mangoldų, pomidorų, kopūstų kompozicijos. Pačiame centre, prieš pat lysvę, puikuojasi šviesiai violetiniai žvaigždūnių žiedai.