- Kokių principų bei taisyklių reikėtų laikytis kuriant miegamojo erdvę?

Planuojant miegamąjį, pirmiausia reikėtų įvertinti patalpos plotą, geometrinę konfigūraciją ir orientaciją pasaulio šalių atžvilgiu. Taip pat svarbu apsispręsti, kiek ir kokių baldų miegamajame bus. Prieš pradedant remonto ar baldų perstumdymo darbus, visada pravers eskizinis kambario baldų išdėstymo planas. Jį braižant svarbu tiksliai išmatuoti patalpą, baldų gabaritus ir, pasirinkus atitinkamą mastelį, viską perkelti ant popieriaus lapo – iškart matysite erdvės problemines vietas.

Ieškant optimalaus baldų išdėstymo sprendimo, geriau kelis kartus perbraižyti eskizinį planelį, nei daug kartų perstumdyti sunkius baldus.

Miegamasis
Jeigu mėgstate keltis su saule, miegamajam rinkitės patalpą su langais, atsiveriančiais į rytus. Šioje erdvėje lovą statykite toje vietoje, kurios neapšviečia tiesioginiai spinduliai (bent galvūgalio zonos). Nereikėtų lovos orientuoti kojūgaliu į rytinį langą. Pietryčių pusės langai taip pat džiugins netiesioginiais saulės spinduliais. Kai natūralios šviesos srautas miegamajame nepageidaujamas, langus dengiančias užuolaidas, romanetes ar roletus rinkitės iš šviesai nepralaidaus audinio („black out“).

Tikriausiai dažnas yra girdėjęs, kad geriausiai miegama, kai lovūgalis orientuotas į šiaurę, o kojūgalis – jokiu būdu neatsuktas į duris. Žinoma, prietarais galima tikėti, bet gyvenimo kokybei tai vargu ar padės. Tad kiekvieną miegamąjį reikėtų planuoti ne jais remiantis, o atsižvelgiant į esamą padėtį, savo norus ir investicijų dydį.

- Kokios yra dažniausios klaidos?

Dažnai (ne tik projektuojant interjerą) „koją pakiša“ noras atkartoti tai, kas buvo matyta ir patiko žurnale, televizijos laidoje, pas draugus ar kaimynus. Žmogaus fantazija tikrai laki ir susikurta svajonių miegamojo vizija dažnai neatitiks realios padėties. Tokiu atveju ir padeda paprastas eskizinis planelis popieriaus lape, kuriame aiškiai matyti, ar esamoje kvadratūroje tilps „king size“ lova, kosmetinis stalelis ir spinta, ar teks apsiriboti standartinių gabaritų lova ir nedidele komoda.

Labai svarbu atkreipti dėmesį į lovos, ypač dvigulės, matmenis. Matmenys 90x200, 160x200, 180x200 cm ir t. t. nurodo čiužinio matmenis, o lovų rėmai dažniausiai yra platesni, kartais atskirai komplektuojami ir dekoratyviniai galvūgaliai. Tad miegamajame numatant plotą lovai, būtina įvertinti jos galutinius gabaritus ir tai, kiek jai reikia vietos.

Ir visas planas, ir lovos vieta kambaryje pirmiausia turi būti patogūs jums, o ne atitikti stereotipines nuostatas ir įprastą baldų išdėstymą. Kai miegamasis erdvus, galite jame planuoti dvi tarpusavyje derančias zonas, pavyzdžiui, miegamasis ir darbo erdvė, miegamasis ir drabužinė, miegamasis ir vonia.

- Kokias reikėtų pasirinkti spalvas bei faktūras?

Spalvų ryškumą miegamajame kiekvienas turi rinktis pagal savo temperamentą
Miegamasis – tai vieta, kur organizmas turėtų nurimti ir ilsėtis. Ramybė dažniausiai sukuriama pusiausvyra. Spalvų vizualinė informacija daro stiprų poveikį žmogaus nervų sistemai, tad miegamojo spalvinis sprendimas padės sukurti tam tikrą nuotaiką – bus galima atsipalaiduoti, jaustis saugiai užmiegant, žvaliems pabusti ryte.

Spalvų ryškumą kiekvienas turėtų rinktis pagal savo temperamentą ir asmeninį skonį, o principinis spalvinis ir faktūrinis kambario segmentavimas galėtų būti suskirstytas taip: ryškiausi akcentai, kontrastingi deriniai gali būti už lovūgalio (lovūgalis taip pat gali būti akcentuotas) ir ant grindų (šios zonos nematomos gulint lovoje), likusios sienos ir lubos turėtų būti ramesnių tonų ir faktūrų. Paveikslai, drapiruotės, kilimai bet kokio kolorito kambariams suteikia išskirtinio jaukumo. Veidrodžiai miegamajame taip pat ne tabu, tik kabinkite juos kiek toliau nuo galvūgalio zonos.

- Kas žinotina kuriant miegamojo erdvę?

Yra keletas orientacinių gairių, į kurias vertėtų atsižvelgti planuojant miegamąjį. Pavyzdžiui, čiužinys: jis turi būti 20-25 cm ilgesnis už patį miegantįjį; minimaliam tarpui prie lovos būtina palikti bent 60 cm, optimalus variantas – 75-80 cm. Jei projektuojate rūbų spintą, minimalus jos gylis turėtų būti 55 cm, spintai su slankiosiomis durimis dar reikia pridėti 10 centimetrų bėgelių profiliui. Statant dviaukštę ar antresolinę lovą, iki lubų turėtų likti ne mažiau kaip 75 cm laisvos erdvės.

Palėpinio tipo miegamuosiuose siena, prie kurios pristumtas bent vienas lovos kraštas, neturėtų būti žemesnė nei 90 cm. Taip pat reikėtų vengti šildymo prietaisų greta galvūgalio.

- Paprastai miegamajame įrengiamas tik centrinis apšvietimas, beje, neužtikrinantis reikiamo šviesos kiekio, pavyzdžiui, skaitymui. Koks būtų tinkamiausias šios erdvės apšvietimo sprendimas?

Tiesioginis ryškus apšvietimas miegamajame nepageidautinas, tad bendro lubinio apšvietimo šviestuvo šioje patalpoje gali ir nebūti. Jei vis dėlto planuojate tokį kabinti, pasirūpinkite, kad jo gaubtas skleistų išsklaidytą šviesą. Taip pat būtų pravartu iš anksto pasirūpinti galimybe reguliuoti jo šviesos srauto intensyvumą (tai vadinamasis „dimeris“). Sieninis apšvietimas „bra“ tipo šviestuvais, mano manymu, miegamajam pats tinkamiausias. Taip pat labai svarbu numatyti zoninį apšvietimą prie lovos (pavyzdžiui, skaitymui).

Pagal zoninio apšvietimo tipą – staliniai šviestuvai, prisegami prie lovos konstrukcijų šviestuvai, sieniniai šviestuvai, nuleidžiami nuo lubų šviestuvai – būtina iš anksto numatyti šakutės lizdų ir jungiklių kiekį bei parinkti šiai instaliacijai tinkamas vietas. Be zoninio apšvietimo, greta lovos reikėtų numatyti bendro ir sieninio apšvietimo jungiklį, lengvai pasiekiamą iš bet kurios lovos pusės, arba du tokius jungiklius iš abiejų lovos pusių.

- Kaip patogiai įrengti miegamąjį itin mažoje erdvėje?

Lovos vieta kambaryje pirmiausia turi būti patogi jums, o ne atitikti stereotipines nuostatas
Jei miegamojo erdvė labai nedidelė, žinotina, kad lovą galima statyti ne tik patalpos centre, bet ir kampe ar net nišoje, taip pat galvūgaliu į langą (jeigu ten nėra radiatoriaus). Ieškant priimtiniausio sprendimo, svarbu, kad liktų bent viena laisva lovos kraštinė į ją patekti. Didesnės erdvės įspūdį padės sukurti minimalūs patalpos plokštumų: grindų, sienų, lubų, spalviniai kontrastai bei panašaus kolorito didieji baldai (lova, spintos, komodos).

Smulkių raštų tapetų, lovatiesių ir užuolaidų reikėtų vengti arba juos derinti su vientisos spalvos elementais – geriau nedaug, bet stambesnio rašto ar faktūros dekoro. Jei šioje erdvėje norite kelių kontrastingų interjero elementų, pasirinkite šviestuvus, esančius greta lovos, nedidelius kilimėlius, vidutinio dydžio paveikslus ar dekoratyvines pagalvėles.