Meistras Darius Stasikėlis tikina, kad daug rečiau reikėtų kviestis pagalbon specialistus, jei žmonės netingėtų patys pasirūpinti savo turtu.

„Juokinga, kai reikia važiuoti prisukti išklibusios rankenos. Juk tereikia šiek tiek pakelti ir pasukti plastikinį dangtelį, po kuriuo yra varžtai ir juos prisukti“, – sakė meistras.

Anot jo, kiekvienas gali pareguliuoti su šešiakampiu varžteliu lango varčios prispaudimą prie rėmo. Tai padaryti būtina du kartus per metus. Artėjant žiemai labiau prisukti, o jai pasibaigus – šiek tiek atleisti.

„Jei vasarą varčią mažiau spausi prie rėmo, ilgiau tarnaus tarpinės, nes vasarą jos įkaista ir, būdamos pernelyg stipriai suspaustos, gali nebeatsistoti į savo poziciją“, – aiškino pašnekovas. Jis tikino, kad meistras dažniausiai kviečiamas tada, kai blogai atlikti namų darbai.

Ramiai ir lėtai

Sureguliavus varčios prispaudimą prie rėmo, būtina sutepti visus slankiojančius mechanizmus. Tai, anot jo, labai lengva padaryti. Galima naudoti mašininę alyvą arba nusipirkti specialias tepalines, kurias labai patogu naudoti. Nesuteptos judančios lango rėmo detalės gali sulūžti, ypač jei, joms užsikirtus, rankena stipriai paspaudžiama.

„Jokiu būdu nereikia naudoti jėgos. Daug geriau bus, jei viskas bus daroma ramiai ir lėtai. Jei langas sunkiai užsidaro ar atsidaro, vadinasi, kažkas negerai. Labai dažnai žmonės nemoka tinkamai pereiti iš vienos lango pozicijos į kitą. Reikia atidžiai perskaityti instrukciją, kurioje parašyta ir parodyta, kaip ir kas turi būti daroma. Norint atvertimo pozicijoje esantį langą atidaryti, reikia varčią prispausti prie rėmo ir tik tada tam tikru kampu pasukus rankeną jį atidaryti“, – paprastas tiesas aiškino meistras.

Dažniausiai užduodami klausimai

- Kuo sutepti tarpines? Ar dažnai tai reikia daryti?

Tarpines būtina sutepti du kartus per metus – rudenį ir pavasarį. Pavasarį, kad vasarą nuo karščio neprikeptų, o rudenį, kad neprišaltų. Tinkamiausias šiuo atveju – silikoninis tepalas, kurio paskirtis – sutepti automobilių durelių gumas, kad žiemą neprišaltų. Jis būna purškiamas arba tepamas.

- Kodėl lango rėme laikosi vanduo?

Kiekvienas lango rėmas turi drenažines angas. Jas reikia kartkartėmis išvalyti. Jei tai nedaroma, jos užsikemša. Būna, kad vanduo ima veržtis net ant palangių ar grindų (jei kalbame apie balkonų duris ar stiklo vitrinas). Drenažinės angos išvalomos labai paprastai: paėmus guminę kriaušę su slėgiu purškiamas vanduo. Iš lauko turi matytis, kaip vanduo tolygiai bėga iš gaubtelio. Jei labai užsikimšusi, skylutę galima išvalyti plona vielute.

- Kokį langą statyti? Su orlaide ar be jos?

Langai su orlaidėmis turi pranašumų, nes galima geriau išvėdinti patalpas. Jei kambariuose šilta ir drėgna, rasoja langų angokraščiai, kambarių kampai, gali atsirasti pelėsių. Gyvenantiesiems pirmuose aukštuose saugumo dėlei patarčiau langus rinktis tik su orlaidėmis. Netyčia palikus nesandariai uždarytą langą, labai lengvai gali įsilaužti vagys. Kitas niuansas – išvažiuojate atostogauti, tad butas lieka nevėdinamas. Orlaidės – puikius tokios problemos sprendimas.

- Ką daryti, jei žiemą orlaidė prišąla ir nebegalima jos uždaryti, o už lango 20 laipsnių šalčio?

Taip atsitinka tik tuo atveju, jei vakare buvo atlydys, o per naktį spustelėjo didesnis nei dešimties laipsnių šaltukas. Vadinasi, reikia sekti oro prog­nozes. Tačiau ir ši problema labai paprastai išsprendžiama. Reikia įjungti elektrinį plaukų džiovintuvą ir pašildyti orlaidės kampuose esantį dangtelio pakėlimo ir nuleidimo mechanizmą. Jokiu būdu nelaužkite jo per jėgą, nes sulūžusios detalės nebus galima pakeisti, mat tokio tipo orlaidės jau nebegaminamos. Dabar statomuose languose, jei jie su orlaidėmis, naudojama šepetėlių sistema, kurie mažiau prišąla, o orlaidės yra sandaresnės, mažiau praleidžia garsą, vėją ir šaltį.

- Nei iš šio, nei iš to įtrūko prieš metus įstatyto lango stiklas. Kodėl taip atsitiko?

Jei taip atsitiko, vadinasi, stikle buvo mikroįtrūkimas, susidarė tam tikros sąlygos, greičiausiai temperatūrų svyravimai, ir stiklas įtrūko. Pamatyti, ar stiklas turi mikroįtrūkimų – neįmanoma. Būna ir taip, kad stiklas įtrūksta, jei pusė jo, kylant saulei, apšviečiama, o kita pusė būna šešėlyje. Apie tai turėtų pamąstyti projektuotojai. Tokiu atveju iš lauko pusės turėtų būti grūdintas stiklas.

- Ar ilgaamžiai plastikiniai langai? Kada juos reikia keisti?

Tinkamai prižiūrimi plastikiniai langai gali būti naudojami labai ilgai, mat sugedusius mechanizmus galima pakeisti, o plastikas yra su stabilizatoriais, kurie apsaugo nuo skylinėjimų keičiantis oro temperatūrai.

- Kokius langų profilius rinktis? Trijų ar penkių kamerų?

Iš esmės nėra skirtumo. Pažiūrėkite, kokį plotą lange užima rėmas, o kokį stiklas. Taigi svarbu, koks stiklas. Aš patariu rinktis selektyvinį šilumai nelaidų stiklą. Kita vertus, jei norite, kad nuo lango sklistų kuo mažiau šalčio, samdykime patikimus, patyrusius ir sąžiningus montuotojus.