Pirmieji nishikigoi pastebėti ir pradėti auginti prieš 200 metų Yamakoshi kaime, šiaurės rytuose esančioje Niigata prefektūroje. Todėl galima teigti, kad tikroji nishikigoi gimtinė yra Yamakoshi kaimas, Oji miestas, Niigata prefektūra, Japonija. Tik Yamakoshi kaime išauginti karpiai gali būti vadinami tikraisiais nishikigoi. Būtent šios vietovės karpiai yra koi karpių etalonas bei aukščiausios kokybės ženklas visame pasaulyje.

Nishikigoi vardas

„Nishiki“ žodis japonų kalboje reiškia šilkinį audinį, išaustą kartu su auksu. Dėl šios priežasties „nishiki“ yra vartojamas, kalbant apie labai gražius ir elegantiškus daiktus. Pavyzdžiui, nishikie reiškia „nuostabų paveikslą.“ Taigi nishikigoi savo ruožtu skirtas apibūdinti nuostabų, elegantišką koi karpį, kuris to nusipelnė dėka savo grožio ir tobulų formų.

Maždaug 1940 m. „nishikigoi“ tapo bendriniu šnekamosios kalbos žodžiu. Šiandien nishikigoi yra tapęs pasaulinio žodyno dalimi, vartojamu kalbant apie nishikigoi karpius iš Yamakoshi kaimo. Todėl ir mes kalbėdami apie Yamakoshi augintinius, turėtume vartoti nishikigoi vardą.

Visoje Japonijoje priskaičiuojama apie 800 nishikigoi augintojų, iš kurių 600 gyvena Niigata prefektūroje. Dauguma šių augintojų tęsia kelių šimtų metų tradicijas perduodami savo žinias iš kartos į kartą.

Nishikigoi rūšys

Šiuo metu priskaičiuojama apie 80 visokiausių rūšių koi karpių, kurias per kelis šimtmečius išveisė Yamakoshi kaimo augintojai. Kiekviena nishikigoi rūšis skiriasi savo spalvomis ir tų spalvų specifiniu išsidėstymu. Įdomu pastebėti, kad kiekvienas nishikigoi augintojas turi savo mėgiamas rūšis, kurias augina iš kartos į kartą. Pavyzdžiui, vieni gali specalizuotis tik ogon (auksinis), shiro utsuri (ant balto koi kūno juodos dėmelės), showa sanshoku (juoda, raudona ir balta spalvos) ir kitų rūšių auginime ir veisime.

Augintojai mėgsta sakyti, kad „nishikigoi auginimas yra tarsi gyvenimas kartu su gamta, kalbėjimas su gamta, nuolatinės pastangos atskleisti kiekvieno nishikigoi potencialą. Kas kartą mes labai daug ką išmokstame iš savo augintinių nishikigoi.“

Chuetsu didysis žemės drebėjimas

2004 metų spalio mėnesį Niigata supurtė milžiniškas žemės drebėjimas, kurio metu žuvo 67 žmonės, buvo sužeista daugiau nei 4800, sugriauta virš 16,000 namų. Šio fatališko žemės drebėjimo metu sunaikinta net apie 80 procentų nishikigoi tvenkinių.

Pastarasis žemės drebėjimas padarė milžinišką žalą absoliučiai daugumai nishikigoi augintojų. Žemės drebėjimas tapo tikriausiu košmaru, kadangi buvo sugriauti, o kai kurie iš jų nepataisomai ne tik tvenkiniai, bet taip pat žuvo daugelį dešimtmečių auginti ir puoselėti oyagoi. Žiauraus likimo palaužti augintojai buvo benuleidžiantys rankas, kuomet iš viso pasaulio pradėjo plaukti nishikigoi mylėtojų laiškai su nuoširdžiausiais palaikymo žodžiais bei raginimais nepasiduoti ir išsaugoti šimtmečių tradicijas.

Šiandien, prabėgus šešeriems metams po žemės drebėjimo, užsukus į Yamakoshi kaimą galima konstatuoti, kad dėka nepaprastai glaudaus visos neshikigoi augintojų bendruomenės tarpusavio bendradarbiavimo (tuoj po žemės drebėjimo gyvi likę oyagoi buvo perkelti pas kitus augintojus į nepažeistus tvenkinius ir pan.), Yamakoshi sugrįžo į įprastą ritmą. Žemės drebėjimas tik dar labiau sustiprino bendruomenės tarpusavio ryšius. Yamakoshi ir nishikigoi grįžo dar stipresni nei buvo anksčiau.