Galima, bet...

Paprastai prie namo lauko sienos mūrijamas atviras židinys, o viduje – kapsulė arba atviras židinys. Nors, pavyzdžiui, bendrovės „2 RV“ direktorius Valentinas Letajevas teigia, kad jeigu viduje yra sumūrytas atviras židinys ir bus neuždaryta užkaiša (sklendė), kūrenant židinį lauke dūmai plūs į vidų. Jo nuomone, racionaliausia dvipusiam židiniui lauke mūryti atviro tipo pakurą, o viduje montuoti kapsulę.

O vokiškus kaminus pardavinėjančios įmonės „Vidaus apdaila“ direktorius Antanas Deivikas sako, jog dviems pakuroms, nepriklausomai nuo to, atviro tipo jos, ar viena yra kapsulė su durelėmis, reikia didelio skersmens dūmtraukių. Jie tokių turi ir gali sumontuoti, tokiu atveju reikia ir papildomų jungčių, jis pats esąs nusiteikęs prieš tokius dvipusius židinius. „Aš bent sau tokio nestatyčiau, nes vis tiek iš lauko dūmai plūs į vidų, užkaišos nesulaikys. Jeigu toks židinys pastatytas lauko sienoje, šilumos tiltelis sienos konstrukcijoje garantuotas“, - mano jis.

Židinių meistras Kazimieras Stanionis irgi atsargiai kalba apie dvipusio židinio su vienu dūmtraukiu konstrukciją. „Atviro tipo židinys iš lauko siurbs orą ir užkiš kaminą. Manyčiau, jog šiuo atveju bent viena pakura būtinai turi būti su durelėmis, o tikriausia, mano nuomone, visgi montuoti du dūmtraukius arba vieną kaminą su dviem įdėklais“.

Dvipusio konstrukcija

Židinių meistras Vincas Debesiūnas teigia, kad labai taupant dvipusiam židiniui (su dviem pakuromis priešingose pusėse) galima statyti vieną dūmtraukį. Tokiu atveju abiejų pakurų dūmų kanalo vamzdžio ir dūmtraukio jungties vietoje (alkūnėse) reikia įstatyti pasukamas užkaišas (sklendes) - dūmų trakto pertvaras. Vidaus židinys paprastai tokią sklendę turi nepriklausomai nuo to, sujungtas jis su lauko židiniu, ar ne.

Jei du židiniai sujungti į vieną dūmtraukį, kai kūrenasi vienas židinys, antro užkaišas turi būti uždarytas. Savaime aišku, kad abiejų židinių kūrenti vienu metu negalima. Abiejų židinių dūmų kanalus į dūmtraukį galima jungti tame pačiame arba skirtinguose aukščiuose.

Jeigu židinys masyvus, pamatas jam iš lauko pusės įgilinamas ne mažiau kaip 1,2 m – kad atsidurtų žemiau įšalo zonos. Iš vidaus pamatas sunkiam mūriniam židiniui paprastai daromas apie 60-80 cm aukščio. Kadangi nauji namai paprastai būna gana sandarūs, vidiniam židiniui reikalingas oro pritekėjimas – ortakis. Ypač jei patalpos nedidelės - be papildomo oro pritekėjimo jose gali greitai pradėti trūkti deguonies.

Dūmtraukio aukštis ir skersmuo priklauso nuo židinio angos aukščio ir pločio, t.y. skerspjūvio – yra formulė, pagal kurią skersmuo skaičiuojamas kiekvienam židiniui atskirai. Dvipusio židinio dūmtraukio skersmuo turi būti mažiausiai 27 x 27 cm arba, kai dūmtraukis apvalus - 20 cm.

Rekomenduojama atvirą lauko židinio pakurą atsukti į rytų pusę, nes Lietuvoje vyrauja vakarų vėjai ir yra pavojus, kad vėjas pūs tiesiai į ugnį.

Tačiau meistras sutinka, kad geriausia, jei vis dėlto kiekvienas židinys turi atskirą dūmtraukį - tuomet didesnė tikimybė išvengti klaidų ir blogos traukos. Židinio traukos kokybė priklauso nuo teisingai išskaičiuotos angos matmenų ir dūmtraukio aukščio bei skerspjūvio, taip pat nuo dūmų surinkimo kameros ir iškyšulio sumūrijimo kokybės.

Didelę įtaką turi malkų kokybė. Jos turi būti sausos. Židinių brėžiniuose parodyta, kaip dūmtraukis statomas ant vidaus židinio, įstatant pasukamąją užkaišą. Lauko židinio dūmų surinkimo kameros viduje įstatoma pasukamoji užkaiša.

Ką mano dūmtraukių specialistai?

Bendrovės „Svchiedel kaminų sistemos“ technologas ekspertas Artūras Eigminas į dvipusio židinio konstrukciją žvelgia skeptiškai. „Manau dažnam lietuviui nekiltų klausimas, kokias plyteles pasirinkti voniai: ar įprastas, ar gražias, bet dvigubai brangesnes. Žinoma, gražias. Deja, investuoti į inžinerinius tinklus dažnai žmonės nėra linkę, o pasekmės eksploatuojant pastatą bus daug skausmingesnės lyginant su ne tokiomis gražiomis apdailos medžiagomis“.

Eksperto nuomone, dvipusis židinys sujungtas į vieną dūmtraukį turi tik vieną privalumą, bet daugiau trūkumų.

Dvipusio židinio jungimo į vieną dūmtraukį privalumai:

1. Maždaug 30 – 40 proc. mažesnės išlaidos kaminui.

Dvipusio židinio jungimo į vieną dūmtraukį trūkumai:

1. Negalima eksploatuoti abiejų pakurų vienu metu.

2. Eksploatuojant lauko židinį dūmai ir smalkės gali patekti į gyvenamąsias patalpas ir apnuodyti viduje esančius (pavyzdžiui, miegančius žmones).

3. Eksploatuojant vidaus židinį net minimalūs neišvengiami nesandarumai (gamyklinės sklendės turi mažiausiai 15 proc. nesandarumo saugumo sumetimais) mažins trauką kamine, dėl to greičiau ir daugiau kaupsis suodžių, kaminas sunkiai įšils, židinio kapsulės stiklas greičiau ir daugiau aprūks.

4. Neišvengiamas šilumos tiltelis židinio ir kamino zonoje, dėl to mažinamas pastato sandarumas.