Veltininkės ieškojo to, kas ne tik atskleistų veltinio grožį, jo meninę ar amatinę išraišką Lietuvos bei viso pasaulio visuomenei, bet tuo pačiu išsiskirtų lietuvišku unikalumu, siektų senąsias baltiškas mūsų tautos šaknis.

Šių metų Tarptautinės Veltinio dienos spalvos – geltona-oranžinė-raudona kužda apie šilumą, ugnį, liepsną, saulę, visus dangaus šviesulius, o 2009-ieji taip pat paskelbti Astronomijos metais, taigi veltininkių akys nukrypo į dangų. Siekdamos prikelti iš šimtmečių užmaršties bei propaguoti baltiškas visatos suvokimo žinias „Felt United“ projekto objektu jos pasirinko rekonstruotą baltiškąjį Zodiaką (pagal etnokosmologą Joną Vaiškūną). Zodiako ženklų zoomorfinė prigimtis archajiškame mitologiniame mąstyme – savotiškas kodas, padedantis žmogui suvokti save ir savo santykį su jį supančiu pasauliu.

Veltinio instaliacija sudaryta iš 12-os baltiškų Zodiako ženklų – Žuvų, Avikailio, Raitelio, Dvynių, Mėnulio paukščio, Saulės paukščio, Gervės, Dangaus svarstyklių, Elnio, Ietininko, Ožio, Žirgo, bei per juos keliaujančios Saulės simbolio. Neatsitiktinai pasirinkta ir simbolinė instaliacijos vieta – Lietuvos Etnokosmologijos muziejaus stiklinis apžvalgos skliautas, atveriantis veltinio grožį, įkūnytą į baltiškuosius simbolius, ne tik Lietuvos, pasaulio visuomenei, bet ir visai pro stiklinį Etnokosmologijos muziejaus skliautą atsiveriančiai Visatai.

12-os Baltiškų Zodiako ženklų bei jais keliaujančios Saulės instaliacija taps nuolatine Gunaro Kakaro vadovaujamo pirmojo pasaulyje Etnokosmologijos muziejaus ekspozicija.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją