Net ir tiksliai nesekdami madingų žurnalų siūlymais, nuo mados galite neatsilikti be didesnių pastangų bei išlaidų. Svarbiausia atkreipti dėmesį į spalvas ir jų derinimą. Pasirausę savo kalėdinių papuošimų dėžėse, veikiausiai aptiksite kažką, kas tiktų šiam sezonui.

Būkite kūrybingi, aklai nekopijuokite ir nepirkite visko, kas siūloma! Pasinaudodami savo lakia fantazija, namus paversite madingais ir kartu nepakartojamais bei jaukiais.

Bendri dekoro bruožai

2008 metų Kalėdoms pasaulinės kompanijos siūlo paprastus burbulus matiniu arba blizgiu paviršiumi. Derinamos viena kitą harmoningai papildančios arba giminingos spalvos.

Įkvėpti baldų tendencijų, dizaineriai šventinėms dekoracijoms rekomenduoja „švarias“, elegantiškas formas. Praėjusį sezoną madingas prabangus barokinis stilius vis dar išlieka – žvakidėse, vazose, papuošimuose.

Spalvinis kontrastas jau nebe toks ryškus, nors juodos ir baltos spalvos žaismas išlieka. Sidabrinė ir balta, kombinuojamos su juoda arba pilka spalvomis, spinduliuoja elegancija. Mažyčiai dirbtiniai brangakmeniai ir blizgūs paviršiai suteikia papildomos prabangos. Šiais metais pilka pamažu išstumia juodą. Ji jungiama su turkio, alyvine, tamsiai raudona ir rožine spalvomis.

Kaip ir interjeras, šiemet eglutė blizgės balta elegancija. Ledo kristalai iš skaidraus arba apšerkšnijusio stiklo, vielinės žvaigždės, blizgantys burbulai ir kiti tarsi dulksnos ar šerkšno paliesti pakabinami žaisliukai patvirtina baltų Kalėdų įvaizdį. Be baltos, šventinių spalvų karaliene neabejotinai tapo raudona – įvairiausių atspalvių, nuo vyšninės iki švelniai rožinės.

Skanumėlis...

Kulinarinė gaida dekore neabejotinai patiks tiems, kuriems tradicinės Kalėdos siejasi su saldumynais.

Šokolado spalva derinama su šviesiai kremine, smėlio, apelsino ir ruda. Tamsiai ruda jungiama su skandinaviško stiliaus turkio arba ledine mėlyna. Taip sujungiamas šiltas ir šaltas stilius.

Saldumynų tema plėtojama ir žaisliukų formose: gurmaniški kavos bei šokolado malonumai perkeliami ant eglutės. Burbulai, ištapyti kavos pupelėmis, tarsi šokoladiniai angeliukai, elniai ir Kalėdų Seneliai, kremu pripildytų sausainių formos žaisliukai – tikras džiaugsmas vaikams. Savo eglutę galima papuošti ir tikrais saldumynais!

Natūralu ir žalia

Gamtos bei ekologijos tema pastebima ne tik dekoro spalvose, bet ir formose. Kambarius ir sienas siūloma puošti medžio, sidabro ar metalo lapais ir šakelėmis, netgi kriauklėmis, ragais bei plunksnomis. Natūralumo tema išlaikoma ir vyniojamajame popieriuje, kaspinuose. Neapsiriksite, jei šventinėms dekoracijoms ir kalėdinėms žvakėms suteiksite pavasariškos neryškios žalios spalvos akcentų.

Keturios pasaulio šalys

Dizaineris ir mados tyrėjas Gunaras Frankas (Amsterdamas, Olandija) nuo 1998 metų yra vienas pagrindinių kalėdinių madų formuotojų pasaulyje. Šiemet jis siūlo semtis įkvėpimo iš keturių pasaulio šalių – juk pasaulis tampa vis mažesnis ir glaustesnis, visi darome įtaką vienas kitam.

Elegantiškieji Rytai. Čia ryški Japonijos kultūros įtaka. Šio stiliaus pagrindiniai elementai – japoniško sodelio paprastumą atspindintys orchidėjų žiedai, egzotiškas stiklas ir poliruoti metalai. Vyraujančios spalvos – oranžinė su aukso atspalviu, liepos žalumos ir dangaus mėlio.

Karameliniai Vakarai. Tai kičinis, saldusis stilius. Jis perkrautas blizgučių ir „saldžių“ spalvų (rožinės, karamelinės ir mėtinės), dekoratyvinių elementų ir primena ryškiaspalvę karnavalo atmosferą.

Lagom Šiaurė. Švediškas žodis „lagom“ sunkiai išverčiamas ir reiškia „malonų“, „tinkamą“, „būtent tokį“. Šio stiliaus ypatybė – atpalaiduojantis komfortas. Jam būdingas aiškus dekoratyvumas, natūralus paprastumas ir rankų darbo kūriniai. Spalvos – blyškios: rožinė, dangaus mėlio ir lapų žalumos. Naivūs floristiniai raštai bei girliandos suteikia džiaugsmingų akcentų.

Barokiniai Pietūs. Truputis istorijos, truputis moderno. Šiame stiliuje prabanga susijungia su šiuolaikiniu lengvumu. Subtilus auksu puoštas porcelianas, floristinių formų lengvas kaip oras dekoras, damaskas ir elegantiškos žvakidės sukuria rafinuotos šventės aplinką. Įspūdį sustiprina dramatiškos spalvos: sodri rožinė, akvamarino, rubino raudona.

Taigi ką daryti?

Kad ir ką pasirinktumėte šioms šventėms, svarbiausia, kad stilius ir spalvos patiktų jums patiems ir šeimynai. Mados tendencijos – tik gairės, nurodančios, į ką orientuotis. Pasinaudokite jomis ir pasitelkite savo bei šeimynykščių fantaziją, norą puošti. Tegul jūsų Kalėdos būna nepakartojamos ir ypatingos! Spalvos, formos ir mada neatneš džiaugsmo, jei jo nebus jūsų širdyse.