Atsižvelgti į amžių

Darbo vietai reikės ypač gero apšvietimo, tad ji turėtų būti prie lango. Lovą statykite toliau nuo lango ir durų (nesusidarys skersvėjai, mažiau girdėsis triukšmas). Žaidimų kampelis turėtų įsikurti ten, kur išmėtyti žaislai netrukdys praeiti, atidaryti spintų.

Atsižvelkite į vaiko amžių. Kūdikiui reikės ramios poilsio zonos ir pakankamai vietos drabužiams, žaislams, mažylio priežiūros priemonėms sudėti. Ikimokyklinukui labiausiai rūpės karstytis, šokinėti, voliotis, bėgioti. Jo kambaryje palikite daugiau erdvės judriems žaidimams.

Įrengdami mokyklinio amžiaus atžalos kambarį dėmesį sutelkite į darbo vietą: ji turi būti ergonomiška (tinkamo aukščio stalas, kėdė, apšvietimas), mokykliniams reikmenims reikės papildomų stalčių, lentynų, spintelių. Paauglys pasiges vietos draugams priimti. Poilsio zona galite paversti buvusį žaidimų kampelį, pastatę minkštasuolį, foteliukus, numetę sėdmaišius.

Išsiblaškėlio kambaryje svarbiausia darbo vieta. Ją reikia atskirti nuo žaidimų kampelio, kuo mažiau susikaupti trukdančių detalių, smulkmenų. Nenuoramai būtina gerai pailsėti, todėl ypač atidžiai įrenkite kambario dalį, kurioje jis miegos, atskirkite ją nuo kitų zonų. Pasirūpinkite, kad vaikas turėtų kur išlieti energiją. Nedrąsiai, uždarai atžalai svarbi asmeninė erdvė, ją atskirkite nuo zonos, į kurią jis įsileis draugus, šeimos narius.

Tinkamos spalvos

Kūdikio kambarį geriau išdažyti šviesiomis, pastelinėmis spalvomis, dekoruoti subtilaus rašto tapetais, vengti stambių kontrastingų piešinių, ornamentų. Ikimokyklinukui, pradinukui labiausiai tinka pagrindinės spalvos – raudona, geltona, mėlyna, žalia.

Dizaineriai pataria sienas, lubas, grindis dažyti neutraliais atspalviais, ryškias spalvas, piešinius naudoti detalėms: kilimams, užuolaidoms, šviestuvams, kitiems interjero aksesuarams. Tačiau neapsiriksite spalvingu tapetu išklijavę vieną sieną ar jos dalį.

Atsižvelkite į charakterį: judriam vaikui pastelinės, ramios spalvos padės susikaupti, atsipalaiduoti. Lėtas, tylus pasijus energingesnis apsuptas ryškių spalvų. Paauglių atkalbinėti nuo juodos, kitų tamsių spalvų neverta, tik patarkite jas pagyvinti kokia nors ryškia ar derinti su balta.

Kai kambarys gan didelis, atskiroms zonoms galima parinkti skirtingas spalvas: ties lova tiks įvairūs ramūs mėlyni, violetiniai atspalviai, atpalaiduojanti žalia. Prie darbo stalo – gerinanti atmintį geltona, padedanti susikaupti oranžinė, o ten, kur vaikai žaidžia, – raudona.

Geras apšvietimas

Vaikų valdos turi būti ypač gerai apšviestos. Išnaudokite natūralią šviesą, sklindančią pro langus, geriau nekabinkite užuolaidų, nebent perregimas, verčiau parinkite žaliuzes ar romanetes. Jei į akis spigins saulė, jas nuleisite. Neužstokite langų baldais.

Neapsieisite be bendrojo apšvietimo. Taip pat teks apšviesti kiekvieną zoną. Prie lovos, minkštasuolio reikės toršero ar sieninės lemputės skaityti. Svarbu pagal visus ergonominius reikalavimus apšviesti rašomąjį stalą. Patogi prisukama stalinė lempa, kurios padėtį galima keisti.

Žaidimų kampelyje taip pat reikia šviesos, pakaks ne itin ryškios. Galima pakabinti reguliuojamo aukščio šviestuvą, nuleidžiamą nuo lubų (tik geriau, jei jis nebus stiklinis, kad vaikas dūkdamas nesusižeistų), ant lubų, sienų ar balduose sumontuoti mažus šviestuvėlius.

Saugios medžiagos

Vaikiški baldai ir interjero detalės turi atitikti higienos normas, o jos draudžia naudoti kenksmingas medžiagas, tad rinkitės tik reikiamus sertifikatus turinčius gaminius. Jei bandysite pritaikyti senesnius, restauruotus ar ne vaikams skirtus baldus, gaminsite pagal individualų užsakymą, taip pat atkreipkite dėmesį, ar naudojamos sveikatai pavojaus nekeliančios medžiagos.

Apie natūralumą reikia pagalvoti ir renkantis apdailos medžiagas. Kuo mažiau sintetikos, tuo geriau. Medžio masyvo grindys ir baldai atsparesni smūgiams, įbrėžimams, be to, juos įmanoma atnaujinti, nušlifavus perlakuoti ar perdažyti. Yra naujų medžiagų, kaip antai speciali folija, kuria padengta baldinė plokštė nei šerpetos, nei susibraižys, nei skilinės.

Grindims tinka ir linoleumas, taip pat natūrali medžiaga. Jis praktiškas, stilingas, būna su žaismingais vaikiškais raštais. Patvarios, lengvai prižiūrimos keraminių plytelių grindys, tik jos šaltos, tad reikės įrengti šildomas. Žaidimų kampelyje, šalia lovos prireiks kilimo. Mažiau teplūs, ne taip greitai prisigeria dulkių trumpaplaukiai natūralaus pluošto kilimai. Ypač tvirti iš sizalio.

Minkštoji baldų dalis turėtų būti nuvelkama, kad galėtumėte išplauti ar išvalyti. Natūralūs audiniai (medvilnė, linas, vilna) nesielektrins, ant jų ne taip kaupsis dulkės. Jie labiau tinka ir užuolaidoms, lovatiesėms – tik nepasiūkite per ilgų, voliosis ant grindų, tepsis, dulkės. Tiek sienų dažus, tiek tapetus geriau rinktis plaunamus.

Kokybiški baldai

Pagrindiniai baldai – lova, rašomasis stalas, spinta – turėtų būti ypač kokybiški, tada jais galėsite naudotis ne vienus metus. Protinga įsigyti augančius kartu su vaiku baldus. Jei jie iš vienos kolekcijos, sukonstruoti iš atskirų modulių, vaikui augant ir keičiantis jo poreikiams bus paprasčiau derinti, keisti ar papildyti interjerą.
Pirkti brangius greitai išaugamus baldus, tokius kaip kūdikio lovelė, mažas staliukas su kėdute, foteliukas, hamakas, supynės, neprotinga.

Kai kambaryje ankštoka, pravers transformuojami baldai (išlankstomas minkštasuolis, ištraukiamas stalas, čiužiniu virstantis fotelis ir pan.), baldai žaislai, kurių viduje dar galima ir daiktus susidėti.
Įrenkite stalčius po lova arba pirkite dviaukštę lovą, po kuria telpa rašomasis stalas, spinta, lentynos.

Idealus pasirinkimas vaikams – baldai su ratukais. Važinėti gali stalai, stalčiai, spintelės, kėdės, dėžės ir netgi lovos. Ant sienų visuomet atsiras vietos spalvingoms dėžėms, medžiaginėms kišenėms sukabinti. Jose
paslėpsite visur besimėtančias smulkmenas.

Interjero stilius

Įrengdami vaikų kambarį neužmirškite įtraukti ir jo gyventojų. Leiskite jiems pasijusti savo karalystės šeimininkais, pasirinkti spalvas, herojus. Aplinka turi atspindėti asmenybę, charakterį. Skatinkite, kad vaikas pats ką nors sukurtų savo kambariui papuošti.

Jeigu jo norai jums atrodo labai nepriimtini, ieškokite kompromiso. Pasirinktą temą atspindėti turėtų vienas iš pagrindinių interjero elementų, o kiti tik papildyti. Tai padės išlaikyti saiką. Vaikų kambaryje ir taip daug spalvingų smulkmenų, žaislų, neapkraukite jo dar ir dekoratyviniais elementais. Tegu naudingi daiktai tampa dekoracijomis, o aksesuarai atlieka kokią nors funkciją.

Kas svarbiausia įrengiant vaikų kambarį?

Suskirstyti jį zonomis: poilsio, darbo, žaidimų.

Pasirūpinti, kad kiekvienoje iš jų būtų geras apšvietimas.

Parinkti ergonomiškus, funkcionalius, vaiko amžių, ūgį atitinkančius baldus.

Baldai, interjero detalės turi būti be aštrių kampų, išsikišusių varžtų, sunkių dangčių, tvirtai stovėti ar būti pritvirtinti.

Medžiagos, naudojamos apdailai, baldams, aksesuarams turėtų būti ekologiškos, nekenksmingos sveikatai, praktiškos, lengvai prižiūrimos.

Kaip parinkti ir suplanuoti patalpą?

Ji turėtų būti gan erdvi, nes teks daug visko sutalpinti. Jei nelabai yra kur apsisukti, paieškokite nestandartinių sprendimų. Galbūt įmanoma prie kambario prijungti tamsųjį kambariuką, sieninę spintą, dalį koridoriaus ar balkoną?

Svarbu, kad mažiesiems skirta erdvė būtų šilta (jei namas senesnės statybos, su lauku besiribojančias sienas reikėtų apšiltinti), šviesi, gerai vėdinama. Jei langai plastikiniai, įsitikinkite, kad jų rėmai, langokraščiai nedrėksta, nepelija.