Tai - atsitiktinumas

Štai jau antrą kartą per savaitę pasiimate vaiką iš vaikų darželio, aprengtą beformėmis sportinėmis kelnėmis, o gerosios kelnytės šlapios guli maiše. Jis droviai nusišypso ir apsimeta, kad nieko neatsitiko. Ir jam visai nesinori su jumis aptarinėti to, kas nutiko, priežasčių. Visiškai.

Visgi, nekeldami dramos, pasistenkite suprasti, kas atsitiko, kad esant poreikiui galėtumėte padėti savo mažyliui. Gali būti, kad jis tiesiog taip susižavėjo nauju žaidimu, kad neatkreipė dėmesio į organizmo poreikius. Visą dėmesį sutelkęs į įdomią ir jam svarbią veiklą, vaikas nenorėjo praleisti nė akimirkos žaidimo. Ir atėjo laikas, kai bėgti iki tualeto buvo jau per vėlu. Beliko tyliai sėdėti su šlapiomis kelnytėmis. Arba iš apmaudo apsiverkti, kad atkreiptų auklėtojos dėmesį.

Vaikas, atsidūręs sau neįprastoje situacijoje, gali regresuoti, taip tarsi parodydamas, kad jam reikalinga parama. Prišlapinęs kelnytes, jis nesąmoningai bando grįžti į tuos laikus, kai saugiai ir jaukiai jausdavosi greta mamos.

Kaip reaguoti?

Nebarkite ir negėdinkite vaiko. Jis ir taip jaučiasi pakankamai negerai, o jūsų pasipiktinimas tik pablogins jo išgyvenimus. Nuraminkite jį, pasakykite, kad taip gali nutikti kiekvienam. Ir tik po to jam paaiškinkite, kad reikėtų dėmesingiau vertinti tai, kas vyksta jo organizme, o ne ignoruoti poreikius. Noras nueiti į tualetą neatsiranda pagal įsakymą, bet geriau pagalvoti apie tai, kad geriau nueiti į tualetą penkiomis minutėmis anksčiau nei tapti pasaulinio potvynio dalyviu.

Kitą kartą jis bus dėmesingesnis, nes jam tikriausiai nesinorės vėl atsidurti nemalonioje situacijoje. Vaikui svarbu jaustis dideliu ir sugebančiu, o gebėjimas likti sausu ir kontroliuoti kūno poreikius – vienas iš svarbiausių pasiekimų. Jis visai nenori, kad aplinkiniai manytų, jog jis yra mažylis su šlapiomis kelnėmis. Apie tai, kas atsitiko, pasikalbėkite su auklėtoja, įsitikinkite, kad ji gali teisingai suprasti situaciją ir nevers vaiko jausti nejaukiai prieš kitus vaikus.

Protestuoju

Neretai šlapių kelnyčių problema susijusi su vaiko juntama įtampa ir diskomfortu. Motyvuojamas perspektyvos eiti į vaikų darželį, 2-3 metukų vaikas greitai mokosi švaros. Dėl jūsų pastangų jo sąmonėje vaikų darželis ir poreikis būti sausu, kontroliuoti savo poreikius yra artimai susiję. Ir sunkumus vykdant vaikų darželio taisykles vaikas dažniausiai išreiškia būtent tokiu būdu.

Gali būti, kad jam sunku paklusti kolektyvo tvarkai: laikytis režimo, būti aktyviu, savarankišku ir tuo pačiu... klusniu. Gali būti, kad auklėtojos bendravimo maniera vaikui yra nepriimtina ir jis nejaučia pasitikėjimo savimi. Pasitaiko, kad vaikui sunku bendrauti su kitais vaikais. Atsidūręs sau neįprastoje situacijoje, vaikas dažniausiai regresuoja, tarsi leisdamas aplinkiniams suprasti, kad jis yra per mažas tokiems sunkumams, kad jam reikalinga parama.

Prišlapinęs kelnytes, vaikas nesąmoningai stengiasi atsukti laiką atgal ir grįžti į tuos laikus, kuomet jis greta mamos jautėsi saugiai ir jaukiai. Ir, be abejo, tai yra „geras“ būdas patraukti jūsų dėmesį į tai, kas jam vyksta.

Kaip reaguoti?

Visų pirma, išsiaiškinkite, su kuo susiję jo išgyvenimai, atsargiai išsiklausinėkite vaiką, pasikalbėkite su auklėtoja. Atraskite būdą padėti jam įveikti kilusius sunkumus. Kitaip simptomas gali įsitvirtinti, prie jo gali prisijungti ir kiti nemalonumai. Galbūt vaikui reikalinga pertraukėlė. Jei galima, vaiką kelis kartus pasiimkite iš darželio prieš pietų miegą.

Jei jo nerimo priežastis yra santykiai su auklėtojomis ar vaikais, nesitikėkite, kad viskas kaip nors susitvarkys. Jis vaikų darželyje praleidžia daug laiko ir bendravimas, bendra veikla – svarbiausi jo vaikų darželio gyvenimo komponentai. Padėkite jam pasijusti labiau suaugusiu ir pasitikinčiu savimi, pasistenkite daugiau sužinoti apie tai, kas vaikui nutinka per dieną.

Sukurkite savo kasdieninį ritualą, kuomet vaikas pasakoja jums apie savo pasiekimus ir nusivylimus. Leiskite jam suprasti, kad jis pasirinko ne patį geriausią būdą įtikinti jus paimti jį iš vaikų darželio. Tai svarbi jo gyvenimo dalis ir pasistenkite kartu įveikti iškilusius sunkumus.

Bus tęsinys

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją