Bendras biudžetas

Taip savo finansus tvarko dažniausiai tos poros, kurios bendrą gyvenimą pradėjo gana anksti ir, taip sakant, nuo nulio. Toks šeimos pinigų tvarkymo būdas suteikia vienybės jausmą – tai neabejotinas pliusas. Užtat neįmanoma vienas kitam kažko padovanoti prieš tai nepasitarus – tai minusas. Negana to, su pinigų trūkumu dažniausiai susiduria būtent į vieną katilą savo uždarbius sumetančios poros. Kai viskas yra bendra, kiekvieno asmeninė atsakomybė sumažėja.

Dalinis biudžetas

Tokiu atveju dalis kiekvieno partnerio pajamų skiriama bendriems poreikiams patenkinti, o likę pinigai leidžiami kiekvieno nuožiūra. Toks finansų tvarkymo būdas tinka apytikriai vienodas ir stabilias pajamas gaunantiems partneriams bei tiems, kurie turi daug išlaidų reikalaujančius pomėgius (kiekvienas savo). Jeigu poros santykiai geri, dalinis biudžetas puikiai tiks. Jeigu vienas susiduria su problemomis – kito indėlis į bendrą biudžeto dalį išauga. Tokio finansų tvarkymo metodo trūkumai pasireiškia tuomet, kai vienas iš partnerių lieka be darbo. Dėl to atsiranda nelygiateisiškumas, kuris atsispindi ne tik finansinėje plotmėje.

Atskiras biudžetas

Jis tinka toms poroms, kurios dėl tam tikrų aplinkybių gyvena atskirai, kai partneriai itin daug uždirba arba išgyvena šeimyninę krizę (su sąlyga, kad abu turi darbus). Atskiras biudžetas leidžia sutuoktiniams laisviau jaustis, nes šeimos reikmėms tenkinti skirtos išlaidos suvokiamos ne kaip būtinybė, o kaip asmeninė iniciatyva. Vis dėlto, jeigu santykiai pašlyja, tokiu atveju jie išyra kur kas greičiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)