Deja, daugelis tėvų, auklėdami vaikus, vadovaujasi principu „nespausk“. Vaikas neapkraunamas pareigomis, jam nereikia atsakyti už savus ir svetimus poelgius, motyvuojant tuo, kad jis dar mažas. Ir nepastebima, kad tokiu auklėjimu formuojama ne atsakomybė, o atsakomybės jausmo nebuvimas. Dar baisiau pasidaro pagalvojus, kad taisyti auklėjimo klaidas ir atsikratyti šio bruožo suaugusiam žmogui labai sunku, o kartais tiesiog nebeįmanoma.

Protingi tėvų veiksmai

Viskas prasideda nuo mažų dienų. Mamos, neleidžiančios vaikams padėti namų ruošoje, apsipirkti, kenkia vaikui. Kaip, jei ne pavyzdžiais ir konkrečiais veiksmais, ugdyti vaiko atsakomybės jausmą? Prisiminkite - vaikai neturi manyti, kad jei jis kažko nepadarys, kiti išspręs jo problemą. Savarankiškumas ir atsakomybės jausmas labai susiję.

Pinigus reikia skaičiuoti

Ne mažiau neteisingas yra klasikinis mūsų šalyje tėvų požiūris į vaiko kišenpinigius. Vaikas gavo šiek tiek kišenpinigių ir dabar mano, kad gali leisti juos kaip tinkamas, tačiau svarbiausia, gali leisti juos sau? Jūsų klaida. Būtina paaiškinti jam, kad vėjais pinigų leisti nevalia ir kad pirkinys turi būti protingas ir apgalvotas.

Tam padės ir vaikiškos taupyklės praktika - jei vaikas nori kokio nors rimto daikto, pavyzdžiui, dviračio, kompiuterio, riedučių arba naminio gyvūnėlio - jam reikia savarankiškai sutaupyti būtiną sumą. Gal ne visą, gal pusę - tačiau auklėjamasis tokios praktikos poveikis puikus.

Mano mažasis draugas

Dar vienas puikus būdas išauginti sveiką, atsakingą asmenybę - įsigyti naminį gyvūnėlį.

Tačiau šiuo atveju tėvams nereikia pamiršti, kad be jų pagalbos, nuolatinės kontrolės ir patarimų mažylis neapsieis. Mažylis turi mokytis gyvūnu rūpintis, jį vedžioti, maitinti, o ne tik žaisti. Jūsų pozicija šiuo klausimu turi būti protinga, frazės „tu prašei - mes nupirkom, todėl rūpinkis, jei ne - išmesim“ netinka. Tokiomis frazėmis tik įskiepysite vaikui abejingumą aplinkinių gyvybei. Ir kas žino, kas išaugs iš tokio vaiko...

Namų ruoša

Žinoma, išugdyti vaiko atsakomybės jausmą per trumpą laiką neįmanoma. Jį reikia rinkti po kruopelę, su kiekvienais pragyventais metais, o čia padeda patys paprasčiausi pagalbos namų ruošos darbuose prašymai. Lai jūsų sūnus ar dukra atlieka jiems tinkamus pagal amžių darbus: kambarių tvarkymas, indų mazgojimas, pieno ar duonos pirkimas - ne pernelyg sunkios užduotys net pirmaklasiui. Neribokite jo veiklos zonos vien tik žaislų sutvarkymu.

Aš stiprus

Neapribokite vaiko atsakomybės zonos ir bendraujant su mažesniais broliais ir seserimis, ir vyresniais - seneliais ir močiutėmis. Net minimali pagalba jiems - didžiulis pliusas vaiko ateičiai. Tačiau nereikia tokių vaiko veiksmų pateikti kaip žygdarbių - ypatingas gyrimas leis vaikui galvoti, kad padėti mažiems ir seniems - nebūtina, ir tai galima daryti tik „per šventes“. Tokia pozicija galiausiai atsisuks prieš jus pačius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)