Iš karto reikia pasakyti, kad tas variantas, kai tėvai paleidžia visus įvykius savieigai ir tikisi, kad vaikas gaus informacijos iš draugų arba žiniasklaidos, yra netinkamas. Vaikas turi suprasti vaiko pradėjimo ir gimimo procesą, lieka tik nuspręsti, kada ir kokiu būdu tai padaryti.

Psichologų nuomone, informacijos suvokimas kiekvienu vaiko gyvenimo periodu kinta. Nuo trejų iki ketverių metų tiks simboliškas paaiškinimas. Šio amžiaus vaikai aktyviai tiria aplinkinį pasaulį, ir nereikia aiškinti visų smulkmenų. Galima vaikui pasakyti, kad jis buvo mamos pilvelyje, o paskui mama nuėjo į ligoninę ir ten jam padėjo atsirasti pasaulyje.

Jei vaikas susidomės, kaip gi jis vis dėlto pateko į pilvelį, galima papildyti pasakojimą dar keliomis smulkmenomis. Pavyzdžiui, pasakyti, kad tėtis turėjo brangią sėklą, kurią jis davė mamai, ir ta sėkla augo pilvelyje, kol iš jos atsirado mažas žmogeliukas.

Paprastai vaikas domėtis pradeda trečiaisiais-ketvirtaisiais gyvenimo metais. Tėvai turi iškart protingai sureaguoti į vaiko kausimą: nesusigėsti ir neignoruoti. Vaikas neturi susidaryti įspūdžio, kad nuo jo slepiama kažkas uždrausto ar blogo, kadangi seksualinis auklėjimas yra vaiko asmenybės formavimo dalis. Geriau pasakykite, kad vaikas gimė, nes mama su tėčiu labai mylėjo vienas kitą.

Penkerių-septynerių metų vaikai jau naudojasi kompiuteriu ir gauna pačios įvairiausios informacijos iš TV. Gali nutikti taip, kad vaikas sužinos daugiau ir tiksliau, nei kad jūs norėtumėte papasakoti.

Atkreipkite ypatingą dėmesį į vaiko klausimą ir pasistenkite delikačiai išsiaiškinti, kaip kilo jo klausimas ir su kuo susijęs vaiko susidomėjimas. Šiame etape reikia kruopštesnių paaiškinimų, ir abstrakti istorija apie „sėklytes“ jau paseno.

Pagalvokite, kaip papasakoti vaikui apie seksą prieinama forma. Pradėjimo procesas, vaisiaus augimas, gimimas - tai galima papasakoti schematiškai, tačiau būtina vaikui akcentuoti, kad seksas ir gimdymas - tai suaugusiųjų sfera.

Vaikai mato lyčių skirtumus, ir nėra reikalo saugoti kažkokias paslaptis. Juk jei atsirado susidomėjimas, vaikai prisikapstys prie žinių patys, ras būtinos informacijos šaltinius, net jei teks pažiūrėti vienas į kito intymias vietas. Galite paminėti šiuos lyčių skirtumus ir papasakoti apie vyro ir moters kūno sandarą.

Šiame amžiuje svarbu ugdyti vaiko santykį su savo kūnu ir apsaugoti jį nuo pavojų gatvėje: vaikas turi vengti nepažįstamų žmonių ir jų priekabiavimo. Gerai, jei galėtumėte su vaiku pasikalbėti apie seksą keliais etapais, kad informacija būtų įsisavinta palaipsniui.

Nuo septynerių iki dešimties metų atsiranda pirmieji lytinio brendimo požymiai. Dėl to mergaitė turi turėti žinių apie menstruacijas, kaip naudoti asmeninės higienos priemonėmis, berniukas turi suprasti, kas yra poliucijos.

Šiame amžiuje atsiranda pirmosios simpatijos, galinčios pasireikšti įvairiuose vaikiškuose žaidimuose. Svarbu atsakyti į bet kokius vaikiškus klausimus, kadangi specifiniai organizmo pokyčiai gali vaikų būti suvokti kaip neigiami, jei jie nesupras, kas vyksta. Visai tinka dabar apsilankyti pas ginekologą, svarbu ir vaikus išmokyti asmeninės higienos.

Nuo vienuolikos iki šešiolikos metų, kai labai didelė lytinio gyvenimo pradžios tikimybė, vaikui skirkite ypatingą dėmesį. Tėvai skirtingai suvokia vaikų auklėjimą, ir žinoma, neatsiejama auklėjimo dalimi tampa ankstyvo sekso samprata.

Reikia leisti paaugliui suprasti, kad ankstyvas lytinis gyvenimas nėra norma, ir nereikia sekti draugų pavyzdžiu tik norint būti panašiam į kitus. Ateina laikas atsakyti už savo poelgius ir už savo tolimesnį likimą.

Seksualiniuose santykiuose svarbu ne tik emocijos, bet ir abipusė pagarba, o taip pat - atsakomybė už galimas pasekmes. Todėl seksas - ne ta gyvenimo sfera, į kurią reikėtų žiūrėti lengvabūdiškai, ir tai ne žaidimas, kurį galima nutraukti. Viskam yra laikas. Realistiškai su vaiku pasikalbėkite apie viską, kas gali atsitikti, ir kaip jis reaguotų į visus įvykių variantus. Pagalvokite, kaip dar galėtumėte jį apsaugoti.

Tėvas turėtų kalbėtis su sūnumi, kad vyro ir moters santykiai kuriami jo atsakomybės už moterį pagrindu. Svarbu pakalbėti ir apie tai, kad santykiai turi būti kuriami ant gerų pagrindų, kad neturi būti jokios prievartos ar spaudimo seksui.

Mama turi papasakoti dukrai apie tai, kad jaunuoliai dėl savo fizinės raidos ypatumų yra pasiruošę lytiniams santykiams anksčiau, nei merginos, ir kad nereikia pasiduoti vaikino norams, jei mergina tam nepasiruošusi.

Galimas nėštumas - būtina tema pokalbiui, taip pat būtina papasakoti apie kontracepciją ir skirti ypatingą dėmesį venerinių ligų tikimybei. Oralinis seksas neleis pastoti, tačiau gali tapti ligų priežastimi.

Kuriam iš tėvų reikia kalbėti apie seksą? Geriausia, jei tuo užsiimtų abu tėvai. Vaikas turi būti tikras, kad gali gauti atsakymus bet kuriuo metu iš abiejų tėvų. Gerai, jei atmosfera neprimins moralų skaitymo. Tokiu atveju vaikui geriau apie viską pasiskaityti savarankiškai.

Pagalvokite apie tai, ko nepadarė jūsų tėvai, ir suteikite viską, kas geriausia, savo vaikui. Svarbiausia, kad bet kokio pokalbio metu išliktų pasitikėjimo jausmas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)