Uodus atbaidančioms priemonėms priskiriami valerijono ir tabako dūmai. Sudeginus 100 g kamparo net ir labai didelėje patalpoje įmanoma atbaidyti uodus ir muses.

Senovėje uodų ir kitų kraują siurbiančių vabzdžių atbaidymui buvo naudojamos varpučio – viena labiausiai paplitusių piktžolių – šaknų nuoviras.

Galima naudoti smulkiai supjaustytus šviežius ievos ar baziliko lapus ar žiedus.

Uodus atbaido ir gvazdikėlių, baziliko, anyžiaus ir eukalipto kvapai. Šių augalų aliejumi reiktų patepti odą arba užlašinti kelis lašus ant šilumos židinio, pavyzdžiui, laužo, degtuko ar net įkaitintos keptuvės. Taip pat galima ant palangės padėti vatos gabalėlį prieš tai jį išmirkius šių augalų aliejuje.

Arbatmedžio aliejus taip pat gali pasitarnauti atbaidant uodus. Be to, jis padeda ir nuo įkandimų.

Pačių pasidarytas fumigatorius nuo uodų. Jeigu baigėsi elektrinio fumigatoriaus nuo uodų skystis, neskubėkite bėgti į parduotuvę. Į talpą įpilkite 100 proc. eukalipto ekstraktą ir uodai pamirš kelią į Jūsų namus.

Sodyboje po langais pasodinkite šeivamedį ar pomidorų. Šviežiai nuskintas šeivamedžio šakeles atsineškite į vidų – jos taip pat gerai baido uodus kaip ir pomidorų lapų kvapas.

Jeigu nusprendėte pabūti gamtoje, į laužą galite įmesti pušų ar eglių kankorėžių arba truputį padžiovintų kadugio spyglių.

Senolių priemonė nuo uodų – tam tikros rūšies ramunėlės. Šių augalų sudžiovinti ir sutrinti į miltus žiedai, lapai ir stiebai veikia vabzdžių nervinę sistemą. Pakanka keliose vietose padėti ramunėlių puokštelių ir uodų atsikratysite bent savaitei.

Kedrų aliejaus kvapas atbaido ne tik uodus, bet ir muses su tarakonais.

Joks vabzdys nedrįs nutūpti ant veido, jeigu jį nusiprausite pelyno nuoviru. Jas pasigaminti nėra sudėtinga: saują kapotų šaknų užpilti pusantro litro vandens ir užvirti.

Jeigu jau įkando:

Uodo įkandimo sukeltą niežulį galima panaikinti geriamosios sodos tirpalu (pusę arbatinio šaukštelio sodos išmaišyti stiklinėje vandens), amoniaku (skiesta per pusę su vandeniu) ar kalio permanganato tirpalu.

Įkandimus galima patepti kefyru ar rūgpieniu.

Skausmą ir niežulį gerai naikina šviežiai trinti ievos, petražolės, mėtos ar gysločio lapai.

Nereiktų pamiršti „seno gero“ tepalo „Žvaigždutė“. Jis, beje, taip pat gerai atbaido uodus.

Kai kurie kovotojai su skraidančiais kraugeriais tvirtina, kad uodai nekenčia geltonos spalvos. Dėl to važiuodami į gamtą pasirinkite tinkamą spalvą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)