Ši citata iš „Hamleto“ nurodo būseną, kai žmogus dėl kažko džiūgauja, bet iš tikrųjų jaučiasi priešingai, „Psychology Today“ rašo E. Walker.

„Kol jaučiausi įžeista ir šiek tiek emociškai įgelta savo bičiulės komentaro, pradėjau suprasti, kad daug, o gal net dauguma tėvų tiesiog negali suvokti minties, kad bevaikiai žmonės yra visiškai patenkinti savo gyvenimu be vaikų. Dauguma mūsų yra ne tik patenkinti, bet ir pamatę, kaip tėvai stumia vaiko vežimėlį, ar išgirdę, kaip mūsų draugai pasakoja apie šiltus santykius su suaugusiais vaikais, dažniausiai pagalvojame, kad mums pasisekė, jog nebuvome įstumti į tėvystę atsitiktinai, kaip nutiko daugeliui mūsų bičiulių ir šeimos narių“, - teigia E. Walker.

Pastaruoju metu vis daugėja tinklaraščių ir straipsnių, kuriuos rašo vaikų neturintys autoriai. Jie atvirai kalba apie savo sprendimą neturėti vaikų ir tokio sprendimo motyvus, kuriuos jie laiko ganėtinai teigiamais. Čia pristatomi keli iš jų.

Gyvenime negali visko aprėpti!

Tai reiškia, jog kartais mes turime priimti nelengvus sprendimus, kurį kelią rinktis. Jeigu jūsų tikslas yra visą dėmesį skirti vien tik karjerai, tai reiškia, kad teks paaukoti kitas sritis. Negalite tikėtis paaukštinimo darbe, jeigu jums tenka anksti išeiti stebėti futbolo rungtynių ar pasilikti namie su sergančiu vaiku. Šis scenarijus itin aktualus moterims, kurioms vis dar atitenka didžioji dalis vaikų priežiūros naštos.

Galimybė mėgautis gausybe laisvo laiko

Bevaikiai žmonės turi daugiau laisvalaikio (kartais net iki 8 valandų) negu vaikus auginantys tėvai. Be to, jie turi kur kas daugiau galimybių rinktis, kaip jį praleisti. Jeigu noriu vakarieniauti 21 val. ar visai nevalgyti, nenukentės niekas kitas, kaip tik aš pati. Renkantis laisvalaikio praleidimo būdą, bevaikiams žmonėms nereikia „vogti“ laiko, kurį jie turėtų skirti vaikams. Juk neįmanoma įsivaizduoti, kad augindami vaikus, papildomai galėtumėt keliauti aplink pasaulį, kopti į kalnus ar bėgti maratonus.

Galimybė gyventi ramiai tvarkinguose namuose

Jei apsilankytumėt bevaikių gyventojų namuose, atrastumėt ramybės ir tvarkos rojų. Sunku pasakyti, ar bevaikiai žmonės pamėgo ramybę namuose dėl to, kad neturi vaikų, ar nenori turėti vaikų dėl to, kad mėgsta ramybę ir tylą. Tačiau aš spėju, kad gyvenant su vaikais ilgainiui sumažėja jautrumas triukšmui ir netvarkai.

Galimybė daugiau duoti aplinkai ir pasauliui

Bevaikių žmonių bendruomenė moka daugiau mokesčių negu tėvai ir naudoja mažiau išteklių. Be to, jie turi laiko ir energijos užsiimti savanoriška veikla. Tuo tarpu tėvams tenka užsiimti kasdieniais vaikų auginimo reikalais. Kiekvienas vaikas didina aplinkai daromą žalą ir mūsų pramoniniame, judriame pasaulyje ši žala nuolat didėja. Plečiantis pasaulio industrializacijai, vis daugiau žmonių vairuoja automobilius, valgo maistą iš pakuočių ir naudoja vienkartines sauskelnes, nesuyrančias daugelį metų.

Lengviau išsaugoti ir puoselėti santuokinę laimę

Ne paslaptis, kad gimus pirmagimiui, daugelį porų ištinka krizė ir jų santykiai pablogėja. Dėl to būna kaltas miego trūkumas, rūpesčiai dėl pinigų, reti lytiniai santykiai, laisvalaikio trūkumas pabūti vienam, su draugais ar dviese, taip pat daugybė sprendimų, kuriuos reikia priimti dėl vaiko priežiūros. Visa tai gali sukelti konfliktus. Daug porų to neištveria, o kitos nusprendžia likti kartu tik dėl vaikų.

Taigi, nors sprendimas neturėti vaikų negarantuoja laimės, to neužtikrina ir tėvystė. Čia pateikti motyvai ir dar daug kitų nepaminėtų priežasčių suteikia pakankamai įrodymų, kad vaikų neauginantys žmonės gali būti patenkinti savo gyvenimu.

Kokia yra jūsų nuomonė?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (856)