Laiškus VšĮ „Positive Idea Box” ir projekto ambasadorės Eglė Grėbliauskaitė kuruojamam konkursui, prie kurio prisideda ir gausus būrys socialiai atsakingo verslo organizacijų, parašė 41 mergina ir 15 vaikinų iš visos Lietuvos.

„Žinojome, kad šių vaikų motyvacija yra pakankamai žema, todėl džiaugiamės kiekvienu atsiųstu laišku. Nors gali pasirodyti, kad laiškų gavome procentiškai mažai, tačiau specialistai, dirbantys su šiomis socialinėmis grupėmis prognozavo, kad jų bus dešimtkart mažiau”, - sakė ambasadorė Eglė Grėbliauskaitė, 4 atžalas auginanti verslininkė, tapytoja ir modelis.

Konkurse buvo pakviesti dalyvauti 147-ių globos įstaigų visoje Lietuvoje vaikai. Konkursui 50 laiškų atsiuntė globos namų auklėtiniai, dar 4 laiškus - globos šeimynų vaikai. Du laiškus atsiuntė globos namus jau palikę konkurso dalyviai.

Pasak E.Grėbliauskaitės, dėl nelabai didelio dalyvių skaičiaus kiekvienas laiškas komisijai yra labai brangus, o komisijai vieną nugalėtoją išrinkti labai sunku dar ir dėl to, kad visi laiškai yra iškirtinai nuoširdūs ir motyvuoti.

Labiausiai nori suaugusiųjų patarimų

Komisijos narė Aurelija Zacharevičienė, Vilniaus miesto psichologinės-pedagoginės tarnybos socialinė pedagogė, apžvelgusi visus gautus laiškus ir juose išsakytas svajones, juose įžvelgė tam tikras tendencijas.

„Skaitant jaunuolių laiškus galima pajusti nerimą dėl nežinomybės, kas laukia ateityje, kaip reikės tvarkytis savarankiškai ir žengti savo keliu patiems. Kai kurie vaikai rašė, kad „gyvendami vaikų namuose mes „viską gauname ant lėkštutės”, o kai pagalvoji, kad reikės gyventi iš savų pinigų, kurių bus neperdaugiausiai…” - vardijo specialistė.

Jos teigimu, dėl to daugeliui konkurso dalyvių pati svarbiausia pagalba yra suaugusiųjų žmonių patarimai, padrąsinimai ir galimybė jiems išsipasakoti. „Man reikia, kad manimi tikėtų, kad mane palaikytų, kad suaugęs žmogus ne kontroliuotų, bet patartų, suteiktų informacijos, padrąsintų, palydėtų ar bent paklaustų, kaip sekasi…” - laiškuose rašė jaunuoliai.

Rūpinasi mokslu, darbu ir šeima

„Visiems vaikams ypatingai svarbu kuo geriau baigti vidurinę mokyklą. Jie supranta, kad tai - gero kelio pradžia, pareikalausianti nemažai pastangų. Beveik visuose laiškuose minima ir tai, kad labai svarbu gerai išlaikyti baigiamuosius egzaminus ir įstoti į valstybės finansuojamą vietą. Jaunuoliai supranta, jog nepatekus į tokią vietą, išsilavinimo įgyjimas labai komplikuotųsi”, - laiškų apžvalgą pradėjo psichologinės-pedagoginės tarnybos specialistė.

Pasak jos, beveik visi rašiusieji aiškiai įvardijo ir specialybes, kurias norėtų įgyti. „Ne visi jaunuolių norai adekvatūs, pamatuoti ir realistiški. Todėl manome, kad viena svarbiausių pagalbų visiems jaunuoliams yra profesijos konsultanto konsultacijos, kurių metu jie gautų daugiau informacijos kaip sėkmingai pasirinkti savo karjeros kelią” - sakė ji.

Daugelis laiškų autorių planuoja studijuodami ieškotis papildomai darbo, kad galėtų pragyventi, įsikurti. Vienas kitas jau turi aiškias vizijas ir kaip galėtų užsidirbti papildomai.

Planuodami savo karjeros kelią dauguma vaikų globos auklėtinių ir juos jau palikusių jaunuolių kartu planuoja ir savo šeimyninį gyvenimą.

„Vienų vaikų gyvenimo siekiai paprastesni, kai kurių svajonės ir norai „dideli” - šaunantys į žvaigždes. Ir tai džiugina”, - sakė Aurelija Zacharevičienė, Vilniaus miesto psichologinės-pedagoginės tarnybos socialinė pedagogė.

Rodomas pavyzdys

Konkurso ambasadorė E.Grėbliauskaitė dėkoja už dalyvavimą visiems laiškus parašusiems vaikams. „Labai norėtume apdovanoti kiekvieną moksleivį, nes jie visi to verti. Jų pavyzdys kitus skatina drąsiai veikti visuomenėje ir rodo, kad iniciatyvumas nulemia svajonių išsipildymą”, - sakė E.Grėbliauskaitė.

Kadangi išrinkti nugalėtoją iš kelių dešimčių laiškų sudėtinga, komisija nutarė vienuolikos laiškų autorius pasikviesti antram atrankos etapui į Vilnių. Konkursantų kelionės išlaidas pasišovė padengti projekto partneris vežėjų kompanija „Kautra”. Pokalbiui su komisijos nariais į sostinę kviečiami 7 merginos ir 3 vaikinai.

Tuose laiškuose, kurių publikavimui gautas vaikų sutikimas, išdėstytus siekius jau galima perskaityti Facebook grupėje „PATS” (facebook.com/projektasPATS). Eglės Grėbliauskaitės teigimu, socialiniame tinkle parodytas publikos palaikymas yra labai svarbus tikslų siekiančiam jaunimui. Be to, vienu iš laiškų konkurso apdovanotųjų taps daugiausiai simpatijų „Facebook” gavusio laiško autorius.

Projekto iniciatorė Eglė Grėbliauskaitė tapti projekto draugais kviečia visus, galinčius prisidėti prie vaikų motyvacijos siekti savo tikslų įgyvendinimo. „Visi, norintys pasidalinti savo žiniomis, patarimais ar resursais - organizacijos, mokytojai, lektoriai, mokymų vedėjai, įmonės - yra labai laukiami projekte „PATS”, - sakė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją