Neseniai knygynų lentynas pasiekęs leidinys pristatytas kaip atsakas mergaičių knygai „Nuo ančiuko iki gulbės“. Vyrišką kompaniją rašyti privertusi ir kūrinį išleidusi leidykla „Tyto alba“ teigia, kad ji naudinga kiekvienam stipriosios lyties atstovui. Juk autoriai kalba apie didžiulį lyg parašiutu šuolį į paauglystę – jau viską savo kailiu patyrę instruktoriai moko, kaip sudėtingą gyvenimo etapą įveikti saugiai ir be nemalonių potyrių.

Penktadalyje knygos psichiatras Linas Slušnys moko, kaip geriau pažinti save ir suprasti draugą. Specialistas atskleidžia bendravimo su bendraamžiais, tėvais bei mergaitėmis subtilybes, negaili patarimų, kaip ugdyti pasitikėjimą savimi, įveikti laikinus stresus ir tapti stipria asmenybe.

Gydytojas neurologas Jonas Girskis berniukams atskleidžia intymias paslaptis: pasakoja apie kūno pokyčius, seksualumą, stiprybę, grožį ir sveikatą. Gydytojas padeda įvertinti fizinę būklę ir siūlo puikią savijautą garantuojančius naudingus pratimus.

Dar vienas iš penkių rašytojų komandos – žurnalistas Paulius Jurkevičius. Plunksnos meistras šmaikščiai aiškina, kodėl būtina valyti ne tik dantis, bet ir batus, moko užsirišti kaklaraištį ir ragina neišsigąsti šalia lėkštės pamačius kelias šakutes. P. Jurkevičius kalba ir apie bendravimo meną su dailiąja lytimi, vyresniaisiais, moko kultūros internetinėje erdvėje.

Į paauglystę žengiantiems berniukams patarimų nepagailėjo ir nepriklausomas finansų ekspertas Algimantas Variakojis. Jo dėka jaunieji skaitytojai gali išmokti protingo elgesio su pinigais. Finansų specialistas pataria tapti tokiu žmogumi, kuris galvoja apie savo tikslus ir finansiškai stabilią ateitį. Esą būtent tokie svajotojai ateityje ir gyvena pasiturimai. Iš naudingų patarimų A. Variakojo sudarytas savarankiškumo pradžiamokslis baigiasi pačios geriausios investicijos gyvenime pasiūlymu.

Pakviestas sutriko

Spalvingą ir įdomią knygą berniukams Panevėžyje, Bendruomenių rūmų mažojoje salėje, pristatė du jos autoriai: psichiatras L. Slušnys ir veikiausiai didžiausią autoritetą iš viso autorių penketo tarp berniukų turintis hiphopo grupės „G&G Sindikatas“ lyderis Gabrielius Liaudanskas-Svaras.

Reperis knygoje „Būk vyras“ pasakoja apie kone svarbiausią ir maloniausią visų gyvenimo dalį – laisvalaikį. Hiphopo grupės vokalistas tikina, kad berniukų laisvalaikis – ne tik televizorius, kompiuteris ar žaidimai, bet ir kiemo draugai, riedlentės, motociklai. Svaras vaikinus supažindina su populiariausiomis jaunimo subkultūromis – hipiais, pankais, gotais, skustagalviais ar reperiais.

Vyriškis moko jų tiesiog nebijoti ir pažinti: „Pati subkultūra nėra blogai. Netinkamą jos įvaizdį gali suformuoti tik koks užklydėlis pašlemėkas, per kurį visiems tam tikras vardas užtraukiamas.“
Per susitikimą su jaunaisiais skaitytojais L.Slušnys patikino: knygą „Būk vyras“ iš tiesų buvo sunku rašyti. Psichiatrą nugąsdino rimtų kolegų kompanija, ypač – plunksną įvaldžiusio žurnalisto, nes jam buvo pirmas bandymas rašyti.

Linas Slušnys
„Kai leidykla mane pakvietė prie komandos prisijungti – sutrikau. Pamaniau: knygos tikrai nerašysiu, nes to niekada nebuvau daręs. Tačiau vėliau apsisprendžiau – jeigu yra mergaičių knyga, turi būti ir berniukų. Įdomiausia tai, kad mergaičių knygos autorės tarpusavy diskutavo, tarėsi vos ne dėl kiekvienos frazės. O mes, rašydami „Būk vyras“, net nebuvome susitikę. Nors aš pats knygoje įrodinėju, kad komunikacija gyvenime yra svarbiausia, nė su vienu kolega rašytoju iki knygos pristatymo praktiškai net nebendravau. Todėl mūsų tekstai yra tarsi visiškai atskiros knygos dalys“, – pasakojo L. Slušnys.

Praverstų ir mergaitėms

Psichiatro teigimu, užsiėmimas rašyti berniukų knygą virto įdomiu hobiu. Tiesiog reikėjo surasti ir į penktadalį knygos sudėti viską, kas gali būti svarbu mažiesiems vyrukams.

„Pradėjęs rašyti knygą supratau, kad man toks užsiėmimas yra iššūkis. Iš tiesų knygą mergaitėms būtų lengviau parašyti nei berniukams. Ir ne tik dėl to, kad pas psichiatrą mergaitės dažniau ateina. Tiesiog nežinojau, kaip viską knygoje pateikti, kad vaikinams būtų įdomu skaityti. Norėjau, kad knyga nebūtų banali, bet ir ne per daug rimta. Tiesa, kai kurie patarimai tikrai būtų naudingi ir suaugusiesiems. Ir net dailiajai lyčiai. Tikrai nieko neatsitiktų, jei knygą perskaitytų ir mergaitės – joms netgi praverstų, tarkim, išsiaiškinti apie berniukų intymų pasaulį. Gal tik ne itin nenaudinga dalis, kurioje kalbama apie etiketą vyrams“, – sakė L. Slušnys.

Jis informavo, kad jo parašytoje dalyje akcentuojami tokie svarbūs gyvenime dalykai kaip pagarba vienas kitam, tarpusavio santykiai, tikslo turėjimas ir siekimas. Psichiatras pabrėžė: paaugliai turi suprasti, kad panašios problemos bei nesėkmės užklumpa ir suaugusiuosius, ne tik vaikus.

„Knygoje kalbu apie pagarbą vienas kitam, bendravimą be išankstinių nusistatymų ir etikečių klijavimo. Juk užtenka vieną kartą draugą išvadinti kvailiu, kad jo savivertė imtų mažėti. O kuo ji mažesnė, tuo sunkiau žmogui pritapti prie kitų. Kiekvienam atmetimas iš tam tikros grupės yra baisiausias dalykas, koks tik gali nutikti. Niekada negalvokite, kad esate nevykėliai. Tiesiog turėkite tikslą ir jo siekite. Nepavyko, suklydote, suklupote – rankų nenuleiskite: kelkitės ir eikite toliau. Juk absoliučiai visiems taip būna“, – berniukus mokė L. Slušnys.

Subkultūros apsuptyje

Gabrielius Liaudanskas - Svaras
Apie spalvingą savo gyvenimą susitikime su panevėžiečiais pasakojęs G. Liaudanskas kolegai pritarė. Svaras patikino, kad nuo 16 metų vadovaujasi vieno meditacijos mokytojaus dėka atrastu posakiu, kuris turi lydėti bet kurį tikslo siekiantį berniuką: „Kai man nesisekė medituoti, mokytojas pasakė: jei ko nors tavo gyvenime nėra, tik todėl, kad nenori. Norėsi – galėsi viską. Tuo metu man taip neatrodė. O dabar suprantu, kad tai – teisingi žodžiai.“

„G&G Sindikatas“ lyderis patikino savo gyvenimo istorijos knygoje neatpasakojęs. Reperis berniukams aprašė tai, kas jam visą gyvenimą buvo itin svarbu ir lydėjo kiekviename žingsnyje – papasakojo apie subkultūras.

„Knyga „Būk vyras“ buvo mano pirmas toks didžiulis rašinys. Nors mokykloje visuomet mėgau rašyti laisva tema, o ne aprašinėti perskaitytas knygas. Beje, dėl to neretai gaudavau dvejetus. Tačiau mano rašinėliai buvo savotiškas susirašinėjimas su mokytoja – tiesiog „atidariau“ tokį socialinį tinklalapį. Vėliau tekstai virto repu – hiphopo muzika, kai žodžiai turi didesnę vertę nei melodija. Visą gyvenimą sportavau, kultivavau įvairius kovos menus ir gyvenau su muzika. Todėl buvau nuolat supamas tam tikrai subkultūrai priklausančio jaunimo ir jį visuomet stebėjau“, – per susitikimą su vaikais pasakojo Svaras.

Hiphopo grupės narys atskleidė, kad jam teko prisišlieti ne prie vienos subkultūros – net ir tokios, kuri visuomenėje yra menkai pažįstama ir dėl to neretai sėja baimę.

„Dabartiniam jaunimui noriu pasakyti, kad, be namų ir kompiuterio, yra kitas pasaulis, pilnas subkultūrų. Tai ypač svarbu žinoti tiems, kurie gyvena atokiau nuo kultūrinių centrų. Juk informacijos stoka, nežinojimas ir nepažinimas yra mūsų nesusikalbėjimų priežastis. Tai, ko nepažįstame, gimdo baimę“, – kalbėjo G. Liaudanskas.

Svarbiausia – pakantumas

Svaras patikino savo vaikystę praleidęs kaime – ten, kur gandas apie atvykstančius pankus priversdavo kiemo berniukus burtis ir planuoti didžiausias muštynes. Paradoksalu, tačiau vėliau „G&G Sindikato“ lyderiui teko pačiam prisijungti prie pankų.

„Būdamas paauglys supratau, kad pankai nuo mūsų nesiskiria, gal tik šokiruojamai pasakoja apie vidines vertybes. Pats turėjau audringą vaikystę, protestavau prieš visą pasaulį. Todėl nuo 13 metų panku tapau, o sulaukęs 18-os ėmiau groti pankroko grupėje. Tiesiog pamačiau, kad tokiame pilkame visuomenės paveiksle yra ryški raudona dėmė – pankai su savo sveiku maištu. Jie buvo prieš visuomenės modelį „vergai ir vergvaldžiai“ – ir aš kartu. Vėliau grojau metalo grupėje. Tik neilgai išsilaikiau – repeticijos metu po dviejų dainų užkimdavau. Paskui tapau baikeriu. Dar vėliau įkūrėme „G&G Sindikatą“.

Dabar noriu pasakyti, kad visi esame tam tikros subkultūros dalis. Ir tai nėra blogai. Nesame dėl to vienas už kitą blogesni, kad skiriamės išvaizda, rengiamės ir klausomės skirtingos muzikos. Nesame nenormalūs, jei nepriklausome bendrai masei. Juk gyvename ne sovietmečiu, kai vien dėl raudonos skiauterės be jokių procedūrų būdavo diagnozuojama psichinė liga. Jau nebeturėtume vien tik iš išvaizdos susidaryti nuomonę apie žmogų ir jam priklijuoti tam tikrą etiketę. Turiu daugybę draugų, kurie priklauso skirtingoms subkultūroms, ir su visais puikiai bendrauju“, – tikino G. Liaudanskas.

Svaras patikino, kad suaugusieji taip pat turėtų suprasti, jog vaikų susidomėjimas tam tikra muzika ir veikla nėra blogai: „Vaikui vienodai svarbu ir jo bendraamžių, ir tėvų pakantumas bei supratimas. Negalima reitinguoti gerų darbų – negalima išskirti, kas vaikui svarbiau. O suaugusiųjų pakantumo tikrai trūksta. Beje, tėvai iš vaikų prastai reikalauja to, ko patys neturi.“ Autorių citatos iš berniukų knygos „Būk vyras“

Psichiatras L. Slušnys: „Žinai, kas geriausiai skaito mūsų emocijas iš veido? Mamos ir merginos. Mūsų nelaimei, jos geriausiai jaučia, kai mes meluojame. Kaip jos tai sugeba nuspėti, nesuprantu, bet taip jau yra.“

Jonas Girskis
Neurologas J. Girskis: „Graži laikysena – ne tik fizinės sveikatos, geros savijautos, bet ir psichinės, emocinės būsenos veidrodis. Dvasiškai palūžęs, bėdų alinamas žmogus visada nerangus, susikūprinęs, raumenys įsitempę, nes kenčiantis protas verčia kentėti ir kūną.“

Žurnalistas P. Jurkevičius: „Aš visiškai nepritariu tiems, kurie sako, kad pakanka švariai ir tvarkingai vilkėti, o visą likusį laiką reikia tobulinti vidinį pasaulį. Be abejo, vidinį pasaulį lavinti reikia. Bet nereikia apleisti ir išorės. Nes apsileidimas – tai irgi įvaizdis. Bloga žinia pasauliui apie save.“

Finansų ekspertas A. Variakojis: „Žodis „kada nors“ leidžia atsipalaiduoti, nieko neveikti, kol... Ateina senatvė ir stebuklingasis „kada nors“, guodęs visą gyvenimą, virsta „niekada“. Pažvelgi į niūrią kasdienybę ir supranti – nieko įdomaus gyvenime nenuveikei, nieko neturi. Tik sąskaitos ir skolos. Vadovauti savo gyvenimo laivui reikia pradėti čia ir dabar, ne po penkerių ar dešimties metų.“

„G&G Sindikato“ lyderis Svaras: „Yra viena maža paslaptis. Gyvenime svarbu ne pergalės ar medaliai, o artimi žmonės, kurie tave supa, ir draugai. Juos reikia saugoti, jų laikytis. Vienas būsi niekas. O kai mūsų daug – bet ką galime pasiekti. Jei šiandien padėsi draugui, rytoj jis padės tau. Viskas grįžta – patikrintas faktas.“