Dabar pasirodo ir naujos knygos, kuriose atskleidžiami motinystės išbandymai, bėdos ir rūpesčiai. Jų tikslas – leisti vaisingo amžiaus moterims sužinoti šias paslaptis prieš pereinant iniciacijos ritualus ir palengvinti kaltės jausmą, kuris gali užklupti imant lyginti motinystės įvaizdį su realiais savo išgyvenimais.

Dr. Susan Jeffers savo knygoje „I'm Okay, You're a Brat!“ teigia, kad moterims sąmoningai buvo nepasakojama tai, kaip sunku būti motina. Kai moteris susiduria su savo pačios bejėgiškumu ir neigiamais jausmais, ji sutrinka ir nutyla, gėdydamasi dėl to, ką išgyvena.

Dabar – laikas apie tai kalbėtis. Tau viskas gerai. Nėra nieko nenormalaus, jei jautiesi sutrikusi, nervinga, pikta. Motinystė ne visuomet primena saulėtą pikniką, tačiau daugumoje atvejų saldus atpildas atperka audringas dienas, rašoma „Family Education“.

Belaukiant motinystės

Problemą galima užčiuopti jau tada, kai girdime, ko moterys tikisi iš motinystės:

- globoti gyvą būtybę;
- sukurti idealią šeimą;
- suintensyvinti meilės santykius su partneriu;
- patirti malonumą ir pasitenkinimą žinant, kad esi reikalinga;
- myluoti tą mažą žmogutį ir uosti nepakartojamą kūdikio kvapą;
- paleisti į pasaulį asmenį, kuris jus mylės amžinai.

„Neįmanoma nusakyti, koks tai jausmas – jis visiškai visa apimantis, - sako Sara Jane Harris, trisdešimtmetė 18 mėnesių amžiaus vaiko mama, gyvenanti Bethesda, Merilende. - Tai paslaptingiausia įvykių seka. Puoliau į ašaras tiek iš tikros palaimos, tiek iš paniško siaubo. Tai ir beprotiškai sunkus darbas, nes mano gyvenimo tikslas dabar tapo padaryti šį naują žmogutį laimingiausiu ir stipriausiu – net jei tai visiškai išsekins mano pačios sielą.

Bet žinojimas, kad esu mama, mamytė, mamulytė, ir kad aš - ta vienintelė, kurios šaukiasi kūdikis, yra pati pakiliausia ir visa apimanti dovana, kokią tik Dievas galėjo suteikti. Nesvarbu, kiek kartų verkčiau, kol visiškai nebeliktų ašarų, aš neiškeisčiau savo gyvenimo su kūdikiu į nieką kitą – net į atsakymus, kodėl ši kelionė tokia sudėtinga. Noriu būti ten, kur esu. Naktiniai apkabinimai ir džiaugsmingi šūksniai – dėl jų sukasi mano pasaulis“.

Motinystės šokas

Mes visos girdėjome ir gal net sakėme: „Kodėl niekas mūsų neperspėjo, ką iš tikro reiškia būti motina?“ Šoką dėl to, ką jautėme, dar pagilino tai, ko tikėjomės.

Štai kas labiausiai nustebino daugumą mamų:

- kiek reikia globos;
- visa apimantis atsakomybės jausmas;
- miego ir asmeninio laiko trūkumas;
- suirusi namų tvarka;
- susvetimėjimo su išoriniu pasauliu jausmas;
- kaltė dėl nesugebėjimo atitikti supermamos standartų;
- fizinis išsekimas;
- santuokinės harmonijos sutrikdymas;
- tai, kiek jos myli tą mažą būtybę savo gyvenime ir ja rūpinasi.

Grįžtant į realybę

Jeffers labai susirūpinusi dėl motinystės mitų ir realybės. Ji pripažįsta: „Kai kurios mūsų dievina savo vaikus, bet ne jų auginimo procesą.“ Jeffers išskiria kelias priežastis, dėl kurių motinos sutinka su šiuo teiginiu:

- tapus motina, gyvenimas pasikeičia ir jau niekada nebus toks pat, kaip anksčiau;
- jūs apgailestausite dėl praleistų karjeros galimybių ir galite patirti depresiją dėl miego, mobilumo, privatumo ir laisvės trūkumo;
- jūs mylite vaikus taip stipriai, kad jaudinsitės dėl jūsų visą savo likusį gyvenimą;
- nešiositės kaltę dėl visko, kas vyksta, gerai ar blogai, jūsų vaikų gyvenime.
- jums įprasta jausti šiek tiek neigiamų jausmų dėl vaikų auginimo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją