Idėjas pusryčiams ir receptus, parašytus taisyklinga lietuvių kalba ( ą, ę, į, š…), nuo rugpjūčio 17 d. iki rugsėjo 18 d. siųskite mums el.paštu gyvenimas@delfi.lt.

Rugsėjo 18 d. paaiškės aštuonių geriausių pusryčių idėjų/receptų autoriai, kuriems atiteks po du stilingus dubenėlius pusryčiams, taip pat po ekologišką "Nestle" maišelį, gausiai pripildytą gardžių dovanų!

--------------------------------------------------------------------

SKAITYTOJŲ PUSRYČIAI

--------------------------------------------------------------------

Avižinė košė su bananais. Genialu tai, kas paprasta.

Reikės:

3/4 stiklinės greitai paruošiamų avižinių dribsnių (1 min);
1,5 stiklinės verdančio vandens;
1 banano;
0,5 a.š. cinamono;
1 a.š. vanilinio cukraus;
1 a.š. medaus arba cukraus.

Dubenėlyje sumaišome avižinius dribsnius, cinamoną, cukrų (arba medų) ir kubeliais pjaustytą bananą. Užpilame verdančiu vandeniu, apmaišome. Apiberiame vaniliniu cukrumi ir uždengę palaikome keletą minučių. Prieš patiekiant galima apibarstyti šokoladiniais dribsniais (nebūtina). Štai ir viskas. Skanaus!

Galiu išduoti paslaptį: paragavę pagal šį receptą paruoštos košės, avižinę košę pradeda mėgti netgi tie, kurie iki tol manė jos nemėgstantys :)

Skanu, sveika ir sotu.

Ieva U.

-----------------------------------------------------------------------

Ir visgi - mes už košes. Greita, šilta, sotu... Jos turi būti kuo paprastesnės, neperkrauti virškinimo. Angliavandeniai - geriausias energijos šaltinis. Mitybos specialistai per pusryčius rekomenduoja suvalgyti apie 40 procentų paros angliavandenių normos. Išmintis byloja - kokia dienos pradžia, tokia ir pabaiga. Arba: pusryčius suvalgyk pats, pietus pasidalink su draugu, o vakarienę atiduok priešui.

Mūsų pusryčiai - stiklinė vandens (jei didelis rūgštingumas - su citrinos sultimis), košė, puodelis žolelių arbatos ir sumuštinukas su sūriu.

Energinga košė

2 porcijoms reikės:
1 puodelis ryžių dribsnių (5 min. virimo)
2 puodeliai vandens
1 šaukštas ghi sviesto
Saujelė razinų, arba džiovintų abrikosų, gali būti ir datulės, slyvos. Vaisius būtina iš vakaro nuplauti ir pamerkti (sausi brinkdami atims vandenį iš organizmo).

Vandenį užvirinti, suberti dribsnius, vaisius ir virti. Pabaigoje įdėti lydytą sviestą ir išjungus palaikyti keletą minučių.

Skanaus!

Grožio košė

2 porcijoms:

1 puodelis avižų dribsnių (apie jas ne veltui daug gerų žodžių pasakyta)
2 puodeliai vandens
1 bananas (galima pakeisti šaukštu medaus)
žiupsnelis cinamono
2 šaukštai šalto spaudimo alyvų aliejaus

Į verdantį vandenį suberti dribsnius ir smulkiai supjaustytą bananą. Kai išvirs, dar keletą minučių pabrinkinti. Jei su medum, pats laikas ir jį dėti, kad ištirptų. Įdėjus į lėkštę pabarstyti cinamonu, užpilti šaukštą aliejaus. Išsimaišyti ir valgyti. Skanaus!

Jei nuo pusryčių liko šiek tiek košės - vakare pravers kaip veido kaukė. Košės likutį pašildyti su šlakeliu pieno ir puikiausia kaukė sausai, sudirgusiai odai.

Rita

--------------------------------------------------------------------

Sveikatinantis kokteilis

Reikės:

500 g pieno,
1 banano,
avižinių dribsnių,
šaukštelio medaus.

Gaminimas
Visus reikalingus produktus sudėti į plakiklį, išplakti bei supilsčius į stiklines patiekti. Itin patiks vaikams!

Olga

---------------------------------------------------------------------
Sveika, greita ir skanu - RYTO KOKTEILIS

100 g natūralaus jogurto
1 bananas
Varškės sūrelis (geriausia be priedų)
Stiklinė persikų sulčių

Viską sudedame į plaktuvo indą, suplakame ir skanaujame. Kokteilio tirštumą reguliuojame sultimis.

Renata

-------------------------------------------------------------------

Siunčiu kelis mano mėgstamų patiekalų receptus.

Vištienos salotos ananasų "valtelėse"

Reikės (4 asmenų šeimynėlei):

1 didelio prinokusio ananaso,
1 keptos arba virtos vištienos šlaunelės (galima naudoti ir vištienos krūtinėlę),
100 g porų,
20 g razinų,
125 g natūralaus jogurto,
maltų juodųjų pipirų,
druskos,
žiupsnelis kantrybės,
geros nuotaikos:)

Darbo eiga:

Žavu, kai pusryčius ruošia tėčiai (leidžia mamytei ir vaikučiams dar šiek tiek pamiegoti). Taigi, jis ateina į virtuvę, ištraukia iš šaldytuvo ananasą, nušveičia šepetėliu su soda, nuplauna šiltu tekančiu vandeniu. Tuomet ananasą padalina į keturias dalis, išpjauna valgomąją dalį, palieka žievę. Vaisių supjausto kubeliais (šerdį išmeta).

Į dubenėlį deda kubeliais pjaustytą vištieną, ananasą, griežinėliais pjaustytus porus, karštame vandenyje išmirkytas razinas. Pagardina maltais juodaisiais pipirais, druska, natūraliu jogurtu. Išmaišo. Į ananasų "valteles" deda salotas, papuošia ananasų gabalėliais ir porais. Belieka sudėti gabalėlius i lėkštes, šalia patiekti riekelėmis pjaustyto penkių grūdų batono. Jau galima kviesti šeimynėlę prie stalo (kol ateis, užvirs arbata:)).

Manų kruopų paplotėliai su bruknių uogiene

Reikės:

nepilnos stiklinės manų kruopų,
2 stiklinių vandens,
2 kiaušiniai,
žiupsnelis druskos,
1 arb. šaukštelio cukraus,
vanilinio cukraus,
0,5 stiklinės bruknių uogienės,
aliejaus kepimui,
cinamono.

Darbo eiga:

Užvirinamas vanduo, įdedama duskos, cukraus, vanilinio cukraus, maišant suberiamos manų kruopos. Išverdama tiršta manų košė. Atvėsinama, įdedamas vienas išplaktas kiaušinis, išminkoma. Iš gautos tešlos formuojami graikinio riešuto dydžio rutulėliai, jie suplojami, patepami bruknių uogiene, sulenkiami per pusę.

Keptuvėje įkaitinamas aliejus, dedami kiaušinio plakinyje pamirkyti pusgaminiai. Apkepama iš abiejų pusių, kol gražiai pagelsta. Iškepusius paplotėlius pabarstyti cinamonu, patiekti su uogiene ir neriebia (15 proc. riebumo) grietine.

Penkių grūdų dribsnių košė su miško uogomis ir medumi

Reikės:

1 stiklinės penkių grūdų dribsnių,
3 stiklinių vandens,
žiupsnelio druskos,
1 arb. šaukštelio cukraus,
0,5 stiklinės šaldytų uogų (mėlynių, žemuogių ir kt.)
1 valg. šaukšto medaus.

Darbo eiga:

Uogos išimamos iš šaldiklio. Užvirinamas vanduo, įdedama druskos, cukraus, maišant suberiami dribsniai. Verdama ant silpnos kaitros 10-15 minučių. Į dubenėlį dedama košė, pabarstoma uogomis ir apšlakstoma išlydytu (vandens vonelėje) medumi.

Skanaus! Gardžių pusryčių ir sėkmingos darbo dienos:)

Daiva K.

------------------------------------------------------------------

Pusryčiai - tai ne tik energijos bei sveikatos užtaisas visai dienai, bet ir maloni dienos pradžia, kuria reikia tiesiog mėgautis.
Siūlau paprastą pagardą prie įvairiausių pusryčių - maltas linų sėklas su svogūnais.

Receptas:

saują linų sėklų (perku vaistinėje) ir 1 vidutinio dyžio smulkiai pjaustyto svogūno galvutę kepinu sausoje keptuvėje apie 10 min pamaišydama kol svogūnai įgaus tamsiai geslvą atspalvį. Kai šis mišinys atvėsta sumalu kavamale. Šiuo pagardu paįvairinu įvairiausias salotas, barstau ant virtų bulvių arba ant sumuštinių. Vienas iš pusryčių variantų:

5 grūdų duonos riekę plonai užtepti sviestu, gausiai apibarstyti linų sėklų pagardu ir užkąsti pomidoru.

Pabandykite, tai tikrai paprasta, labai skanu ir sveika.

Dalia Mezginienė

----------------------------------------------------------------------

Pusryčius valgau pačius įvairiausius – pradedant jogurtu ar gabalėliu sūrio, suvalgytu lekiant į darbą, ir baigiant omletais, kiaušinienėmis, bandelėmis, keksiukais. Tokiais skanėstais dažniausiai lepinuosi savaitgalio rytais, kuomet niekur neskubant galima pasigaminti įdomesnius pusryčius.

Darbo dienomis tikrai neturiu laiko maisto gaminimui, todėl valgau tai, ko nereikia ruošti: jogurtą, varškę su namine uogiene, dribsnius su pienu. Šį daugelyje namų sutinkamą pusryčių meniu kartais paįvairinu labai greitai paruošiamu, sveiku, neriebiu ir skaidulų turtingu avižinių dribsnių apkepu. Jį galima išsikepti iš vakaro, ar net prieš porą dienų. Sveika, skanu ir greita!

Avižinių dribsnių apkepui reikia:

200 g avižinių dribsnių su džiovintais vaisiais (razinomis, bananais, ananasais ir pan.)
200 ml natūralių obuolių sulčių
25 g margarino
1 didelį obuolį
75 g džiovintų abrikosų

Džiovintus abrikosus supjaustome mažais gabalėliais, obuolį nulupame, išimame sėklytes ir sutarkuojame stambia tarka. Margariną išlydome. Visas apkepo sudedamąsias dalis gerai išmaišome, dedame į tefloninę ar kitą nelipnią kepimo formą.

Vidutinio karštumo orkaitėje kepame apkepą apie 40 min – kol sutvirtėja ir gražiai parunda.

Paliekame atvėsti formoje, o ryte valgydami šį apkepą, gerdami pieną, puodelį kavos, džiaugiamės greitais, sveikais ir skaniais pusryčiais!

Skanaus!

P.s. Galima naudoti ir paprastus avižinius dribsnius, tačiau įdėti daugiau įvairių džiovintų vaisių, riešutų.

Gamino ir fotografavo: Rūta Jazukevičiūtė; recepto idėja: L. Fraser The Ultimate Low Fat Baking Cookbook.

Geros dienos!

----------------------------------------------------------------------

Salotos "Pik-nik"

Reikės:

• 4 virtų kiaušinių,
• mažos pakuotės „pik-nik“ sūrio lazdelių,
• 200 g karštai rūkyto kiaulienos kumpio,
• 50 g graikinių riešutų,
• 100 g „Vilniaus“ majonezo,
• baltųjų pipirų,
• skilties česnako,
• trupučiuko imbiero šaknies.petražolės.

Paruošimas. Susmulkinti visus maisto produktus - vieną „pik-niką“ pasilikti papuošimui. Į masę įberti pagal skonį pipirų, sudėti majonezą ir išmaišyti. Papuošti petražole ir „protingu“ „pik-nik“ žmogeliu. Šios salotos labai naudingos sveikatai - stiprina imunitetą, gerina atmintį, skaidrina nuotaiką...Kaip tik to ir reikia rytui. Suvalgius salotų, būtinai reikia sukramtyti petražolę - panaikins česnako kvapą.

Kviečiu pasigaminti!

Simonas Račkauskas

-------------------------------------------------------------------

Sveiki, siūlau tokį sveikų pusryčių savaitėlės (o gal ir gyvenimo) maratoną

Pirmiausia siūlau rytą pradėti stikline vandens (galima su griežinėliu citrinos). Geriausia gerti tik atsikėlus ir pusryčiauti po 15-25 minučių.

Pirmadienis – avižų košė
Antradienis – jogurtas su vaisiais (šviežiais ar džiovintais) ir riešutais ir „trapučiu“ (1-2 riekelės)
Trečiadienis – juoda duona, sūris, pomidoras
Ketvirtadienis – natūralaus jogurto desertas (medus, jogurtas, dribsniai)
Penktadienis – varškė (sveikiau pusriebė) su juodos duonos riekute
Šeštadienis – juoda duona, avokadas, pomidoras, prieskoniai
Sekmadienis – omletas su daržovėmis

Avižų košė (pirmadienis) – sveikiausia būtų ne greitai paruošiamos su įvairias saldikiais košės, o tiesiog paprastos, natūralios avižos, galima virti tik vandenuke ar su pienu, pagardinti įvairiomis uogomis, riešutais, sezamo sėklomis, medumi ar šlakeliu sezamo sėklų aliejaus.

Jogurtas (antradienis) (rekomenduoju natūralų, savos gamybos – pienas + jogurto bakterijos), mėgstantiems saldžiai galima įmaišyti uogienės (taipogi virtos namuose) ar šaldytų uogų, medaus.

Siūlau tokį receptą (ketvirtadienis) – į puodelį ar stiklinę dedame skysto medaus (keletą šaukštelių pagal skonį), natūralaus jogurto (didžioji dalis indo) ant viršaus pilame dribsnius su džiovintais vaisiais (taip vadinamus „miuslius“) truputį paliekame pastovėti, maišome ir skanaus!

Omletas (sekmadienis) – išplakame kiaušinius, įpilame pieno, įdedame prieskonių, viska sumaišome. Pilame į įkaitintą keptuve su šaukšteliu alyvuogių aliejaus. Uždengiame keptuvę, kartas nuo karto pamaišome. Kepame kol omletas pasidaro mažais gabaliukais. Labai skanu su juoda duona ir pomidoru.

Dienas žinoma galima maišyti, valgius rytais kartoti kaip Jums patinka. Skanios ir sveikos savaitės!!!

Daiva

----------------------------------------------------------------------

Tortilijų užkandėlė

Reikės:

200 g krabų lazdelių
250 ml konservuotų saldžiųjų kukurūzų
100 ml majonezo
skiltelės česnako
petražolių
tortilijų (paplotėlių)
pipirų

Krabų lazdeles supjaustykite, kukurūzus nuvarvinkite ir sumaigykite šakute, susmulkinkite petražoles. Majonezą sumaišykite su grūstu česnaku, pipirais. Supilkite ant krabų lazdelių su kukurūzais ir gerai išmaišykite. Šia mase plonai aptepkite paplotėlius, susukite ir suvyniokite į maistinę plėvelę. Valgykite supjaustytus.

Janina Misiūnienė

----------------------------------------------------------------------

Avižinių dribsnių košė su bananu bei bananinis jogurtas

Dažnas, paklaustas, kas yra sveiki pusryčiai, pasakys – avižinė košė. Ir tikriausiai tai teisingas atsakymas, nes avižos valo žarnyną, kepenis, šiuose grūduose daug svarbių riebalų, baltymų, geležies, magnio, vitaminų, ypač svarbių augančiam organizmui, be to yra sotus maistas visai dienai, o pusryčiai - svarbi dienos pradžia. Sakoma, kad avižos – ne tik maistas, bet ir vaistas!

Mūsų sveiki pusryčiai taip pat neapsieina be avižinių dribsnių košės su bananu bei pačių pasidaryto natūralaus bananinio jogurto. Štai mūsų košės receptas:

vanduo
pienas
avižiniai dribsniai
šaukštas cukraus
žiupsnelis druskos
bananas

Į truputį pasūdytą ir pasaldintą verdantį vandenį įberiam avižinius dribsnius. Jiems išvirus įpilam pieno, vėl užvirus sudedam supjaustytą bananą ir i6jungus viryklę dar viską sutrinam bulvių trintuve. Patikėkit, košė tiesiog burnoj tirpsta, mėgstam ir maži ir dideli!

Bananinis jogurtas:

stiklinė kefyro
šaukštelis cukraus
bananas

Sudėję į lėkštę ar dubenį bananą ir šaukštelį cukraus sutrinam bulvių trintuve ar šakute, užpilam kefyru ir gerai išmaišom.

Skanu, Sveika, Sotu! Skanaus ir Jums!

Kęstutis, Dovilė, mažasis Motiejus

-----------------------------------------------------------------------

Šokoladiniai blyneliai

Reikės:

4 kiaušinių,
500 g miltų,
4 valg. š. kakavos,
druskos,
750 g pieno.

Įdarui: 

600 g varškės,
cukraus,
100 g vaisinio jogurto,
vanilės.

Gaminimas

Išplakti kiaušinius. Atskirai išmaišyti miltus, druską, vanilę, kakavą, cukrų bei maišant supilti pieną. Gerai išmaišyti.

Į masę įpilti išplaktus kiaušinius ir įdėti 30 min. į šaldytuvą. Išėmus kepti plonus blynelius.

Įdarui sumaišyti varškę, jogurtą, cukrų, vanilę. Juo pertepti bei susukti blynelius. Skanaus!

Olga

---------------------------------------------------------------------

GREIT PARUOŠIAMI PUSRYČIAI

Penkių grūdų dribsniai - 20 valgomų šaukštų
Avižų dribsniai - 10 valgomų šaukštų
Kviečių gemalai - 3 arbatiniai šaukšteliai
Kviečių sėlenos -2 valgomi šaukštai
Malti linų sėmenys - 3 valgomi šaukštai

Visą turinį sumaišyti, iš bendro kiekio 4-5 valgomus šaukštus užplikyti verdančiu vandeniu, 5 minutes pabrinkinti ir pusryčiauti ( pagal skonį galima pasigardinti šaukštu jogurtu ar šaukšteliu medaus ar trupučiu druskos )

Mažina cholesterolio koncentraciją organizme, gerina žarnyno veiklą.

Šio turinio užtenka maždaug 10-čiai dienų pusryčiauti.

SKANAUS. REGINA.

--------------------------------------------------------------------

Omletas su špinatais ir pomidorais

(2 žmonėms)

Sudėtis:

* 1 šaukštas alyvuogių aliejaus

* 1 pomidoras

* 1 mažas svogūnas

* 150 gr. špinatų lapų

* 4 kiaušiniai

* 1/4 stiklinės sutarkuoto sūrio

* druska

* pipirai

Paruošimas:

Įkaitinti aliejumi suteptą keptuvę. Įdėti
supjaustytus svogūną ir pomidorą. Pakepinti apie 3-4 min.
Įdėti susmulkintus špinatus. Pakepinti dar minutę.
Įpilti suplaktus kiaušinius.Pagardinti druska ir pipirais. Dar
pakepti. Kai jau omletas bus beveik iškepęs, pabarstyti sūriu
ir papildomą minutę dar pakepti, kad išsilydytų
sūris.

Skanaus!

Jolanta

-------------------------------------------------------------------

Sotūs pusryčiai su romantikos gaidele

Reikės:

3 pieniškų dešrelių,
3 kiaušinių,
druskos,
žalumynų,
aliejaus kepimui.

Gaminimas

Dešrelę įpjauname išilgai (bet ne iki pat galo), tuomet abu jos galus, formuodami širdelę, sutvirtiname mediniu krapštuku. Į įkaitintą keptuvę įdedame širdeles, į jas pilame po kiaušinį, pabarstome druska ir žalumynais.

Pigu, greita ir labai skanu!

Olga

----------------------------------------------------------------------

Mano šeimoje mėgstami sumuštinukai, juos gaminu būdama ir svečiuose - niekada nenuvyliau :)

4 porcijoms reikės:

4 dešrelės
svogūnų laiškų keletas, kai nebėra, tada tiks ir roputė nedidelė
1 nedidelė morkytė
Gali būti krapų keletas
2 kiaušiniai
prieskonių (gali ir pipirai būti ir universalūs prieskoniai)
duonytė arba batonas

Eiga:

Dešreles sutarkuoti burokine tarka, sudėti supjaustytus svoūnų laiškus ar roputę, sutarkuoti morkytę ir supjaustyti krapus. Tada kiaušinius sudėti, prieskonius ir gerai išmaišyti. Keptuvėje įkaitinti aliejų (aišku skaniau alyvuogių), ant riekelės šaukštu dėti masės, paskirstyti ir greitai vožti įdaro puse į keptuvę. Kai apkepa, apversti, kad dar ir duonelė apkeptų šiek tiek. Valgyti galima ir su pomidorų padažu, salotomis ir aišku kavyte ar arbata užgerti.

Skanaus pusryčiaujant

Pagarbiai, Rasa

--------------------------------------------------------------------

Apkepti pomidorai su kiaušiniais

4 kiaušiniai
4 vidutinio dydžio pomidorai
druskos, šviežiai maltų pipirų
džiovinto raudonėlio
alyvuogių aliejaus
svogūnų laiškų

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Pomidorams nupjaukite viršų, šiek tiek išskobkite vidaus minkštimą ir pabarstykite truputėliu druskos. 

Palaikykite 5 minutes ir nupilkite išsiskyrusias sultis. Į pomidoro vidų įbarstykite šviežiai maltų pipirų, raudonėlio, įmuškite kiaušinį, ant viršaus pabarstykite druska ir pipirais. Pomidorus aptepkite alyvuogių aliejumi. Kepkite 20-25 minutes arba kol kiaušinis pasidaro baltas. 

Iškepusius pabarstykite svogūnų laiškais. Tiekite su ruginės duonos riekelėmis.

Laura Galkinaitė

----------------------------------------------------------------------

Puikus receptas, kad jaustumeisi žvalus ir energingas visą rytą.

Indelį natūralaus jogurto sumaišykite su dviem šaukšteliais medaus, užberti mėgstamų dribsnių, įbekite saujelę riešutų ir įpjaustykite bananą. Skanaus.

Rūta Ruginytė

-----------------------------------------------------------------------

Labiausiai mėgstu dribsnius, tad jų visada yra namuose. Juos valgau kiekvieną rytą bei labai dažnai vakarienei. Ne gana to, dažnai dribsnius valgau ir pietums, darbe, tad draugai bei kolegos neretai mane pavadina "dribsnių ir jogurto fanatike" :)

Taigi, pateikiu receptą, kurį labiausiai mėgstu:

1. Dribsniai (dažniausiai vartoju dribsnius su vaisiais arba jogurtu).
2. Truputis liesos varškės.
3. Bananas (būtinai).
5. Vidutinio riebumo jogurtas.

Į dubenėlį reikia supjaustyti bananą, įdėti šiek tiek varškės, įpilti dribsnių ir užpilus jogurtu viską išmaišyti.

Nerealiai skanu, greitai pagaminama, sveika, o svarbiausia sotu :)

Skanaus! :)
Raimonda

-----------------------------------------------------------------------

Mano teta sugalvojo štai tokią grikių košę - pabandykit, skonis nepakartojamas:

Pasūdytame vandenyje išvirti grikius, arba galima užmerkti nakčiai - kaip kam patogiau. Į keptuvę įpilti truputį aliejaus (geriausia alyvuogių), tada įdeti išlukštentų saulegražų pagal skonį ir nusunktas grikių kruopas. Apkepti minutę kitą, kad saulėgrąžos nesudegtų. Labai megsta ir suaugę ir vaikai. Net mano vyras, kuris visai nemėgsta kruopų - kerta net ausys linksta ;-)

Sveika, pigu, paprasta - būtinai pasigaminkite, atrasit visai naują grikių skonį.

P.S. Valgyti būtinai su gera nuotaika...

Elena

----------------------------------------------------------------------

Vaisių kokteilis:

Sudėtis:

• apelsinų sultys
• obuolys
• bananas
• cinamonas

Paruošimo būdas:

Sutrinti obuolį. Viska sudėti į plaktuvą ir suplakti. Paprasta ir skanu!

Jolanta

-----------------------------------------------------------------------

Sveiki, siunčiu Jums sveika pusryčių patiekalą:

CUKINIJŲ BLYNAI (gydo kai kuriuos negalavimus :-)

0,5 kg cukinijos
2 kiaušiniai
3 šaukštai miltų
juodų maltų pipiriukų
žiupsnelis druskos
aliejus kepimui

Cukinija su žievele (jei ji neperaugus, jei peraugus tai nulupam) sutarkuojam su burokine tarka. Į sutarkuotą cukiniją supilam išplaktus kiaušinius, įdedam žiupsnelį druskos ir pipiriukų (galit ir daugiau kas mėgstat sūriau ir aštriau). Keptuvėje įkaitinam aliejų ir kepam paprastus mažus blynelius. Blynus galima valgyti su grietine, majonezu ketčiupu. Mes dar labai mėgstam ir šviežiai raugtu agurku ar naminiu pomidoru užkąsti.

Patikėkit manim apsilaižysit pirštus. O jei turite problemu su virškinimu ir retai tenka eiti į tualetą rimto reikalo, tai po šių blynų vidurių užkietėjimo kaip nebūta :-)

POMIDORŲ UŽKANDIS (kai norisi ko nors greito ir lengvo)

Pomidorai
olandiškas arba mozarela sūris
saliami dešrytė
pipiriukai

Pomidorus supjaustom storas griežinėliais, o dešrą ir sūrį plonesniais.
Ant pomidoro užbarstom pipirų (pagal skonį) dedam dešrytės gabaliuką ir ant viršaus sūrio (man asmeniškai skaniau su olandišku nes jis aštresnis).
Lėkštę su šiais griežinėliais dedam į mikrobangę 3-5 minutėm (kol išsilydo
sūris)

Prisiminiau dar vieną receptą, bet jis labiau tinka užkandžiui vakare, nors žiemą ryte šiuo patiekalu sustiprinsit imunitetą

ĮDARYTOS DŽIOVINTOS SLYVOS

džiovintos slyvos
olandiškas sūris
česnakas
majonezas

Sūrį ir česnaką (česnako kiekis priklauso nuo Jūsų pomėgio aštriai valgyti)sutarkuojam per labai smulkią tarką (kaip burokinė tik smulkesnė) ir sumaišom su majonezu. Šios masės po arbatinį šaukštelį dedam ant džiovintos slyvos, o jei netingite galit kiekvieną slyvą įdaryti šia mase.
Tada slyvas susmaigstom pagaliukais ir dedam ant stalo. Šiaip šis sveikas patiekalas labai tinka prie vyno, bet pusryčiams žiemą ir nepakenks

Rūta

----------------------------------------------------------------------

Varškė su gausybe priedų

Nuperku "Žemaitijos pieno" varškės produkto (separuota varškė su grietinėle 9%) indelį ir atsidarius šaldytuvą ieškau kuo ją paskanint.Galima dėti žalių priedų - krapai, petražolės, svogūnų laiškai arba juos pakeisti porais. Labai skanu pridėti smulkintų pankolių, baziliko ir t.t. Žodžiu, ką turi ir kiek fantazija leidžia. Smulkintas daržoves ir prieskonius sumaišyti su varške ir tepti ant skrudintos duonutės.

Jei kyla noras pasmaližiauti, varškytę maišykite su bet kokia uogiene arba skystu medum. Jei bijote papildomų kalorijų - vietoj uogienių naudokite šviežias uogas (geriausiai braškės, žemuogės, avietės arba gervuogės, o gal sugalvosit dar ką nors). Paprastai saldžią varškytę valgom be jokių bandelių.

Prie bet kokios varškytės labai tinka raudonoji arbata ir puiki nuotaika - be jos tikrai nebus skanūs pusryčiai.

Taigi pakinkykit fantaziją ir gerą nuotaiką!

Skanaus!
Birutė

---------------------------------------------------------------------

Kvapnūs varškės sumuštiniai su cinamonu

Nieko nėra smagiau, kaip ryte šeimą pažadina iš virtuvės sklindantis cinamono kvapas.

Kad ir jūs pakiltumėte su puikia nuotaika ir dieną pradėtumėte maistingais, šiltais (tai manau labai svarbu) ir gardžiais pusryčiais, siūlau labai paprastą receptuką.

2 pakeliai varškės
2 šaukštai grietinės
1 šaukštas cukraus
batonas ar sumuštinių duona
cinamonas

Varškę sutriname su grietine ir cukrumi,užtepame ant batono riekelės, pabarstome cinamonu ir į orkaitę. Kepame 180 laipsnių temperatūroje iki 10 minučių. Kvepia pasakiškai,skanu beprotiškai, ypač su kakava.

Skanaus!
Jūratė

-----------------------------------------------------------------------

Sveiki,

perskaičius šį straipsnį matau, kad daugumai reikia laiko ruošti. O ką daryti „pelėdžiukėms“, kurios mėgsta pamiegot ir kiekviena minutė yra svarbi? Tos 10min praleistos prie viryklės ar ruošiant salotas ne man, o ir į darbą vėluot nevalia. Todėl kas rytą valgau labai paprastus pusryčius. Tiesiog užplikau vandeniu avižinius dribsnius su maltais linų sėmenimis, kol jie brinksta apsirengiam ir pasiruošiam. Pagardinu jogurtu ar uogienės šaukšteliu. Sotu ir darbe pilvas neskelbia maršo.

Jeigu pasitaikė laisvadienis, tai nepraleidžiu progos išsikept kiaušinį duonos riekėje arba kitaip „Sala“:

kiaušinis,
duonos riekė (skaniausia su saulėgrąžom),
prieskoniai ir aliejus.

Išpjauti vidurį duonos riekėje ir įdėjus į įkaitintą keptuvę iškart įkult kiaušinį. Pagardint prieskoniai: pipirais, česnakine druska ir t.t Beje nepamirškit ir išsikept ir viduriuko. Valgyti skanu tiek karštus, tiek atvėsusius.

Skanaus.

Renata Š.

--------------------------------------------------------------------

Mano vaikai labai mėgsta tokius pusryčius:

Gabalėlis obuolių pyrago su šilta bruknių ir kriaušių uogiene. Obuolių pyragą iškepu iš vakaro.

Pyrago receptas labai paprastas:

1 stiklinė cukraus, 1 stiklinė manų, 1 stiklinė miltų ir 5-6 tarkuoti obuoliai. Cukrų, miltus, manus sumaišome ir vieną mišinio sluoksnį dedame į sviestu išteptą formelę, kitą sluoksnį tarkuotų obuolių, vėl sluoksnį mišinio, kitą sluoksnį-tarkuotų obuolių ir vėl sluoksnį to mišinio. Kepu apie 40 min. 200 laipsnių karščio orkaitėje.

Vasarą vaikai yra pririnkę įvairiausių vaistažolių, tai pusryčiams prie šio pyrago geria įvairių žolelių arbatą su medumi.

P. S. Bruknes taip pat patys surinko, galbūt todėl jiems tokia skani ši uogienė.

Pagarbiai,
Skirmantė Luškevičienė
Senieji Trakai

-----------------------------------------------------------------------

Šviežias, natūralus, naminis jogurtas be jokių E!

Reikės:

• Pusės litro raugintų pasukų (be jokių priedų;)
• Valg. šaukšto linų sėmenų (galima dėti ir du šaukštus;)
• Turimų/ mėgstamų uogų: braškių, mėlynių, aviečių, juodųjų serbentų ir pan. Ar vaisių: bananų, persikų ir pan. Uogos labai tinka ir šaldytos. Taip pat galima naudoti šaukštą ar pora (pagal skonį) įvairios mėgstamos uogienės;
• Cukrus (jei mėgstate saldžiau).

Jei norite sočiau – įdėkite šaukštą varškės.

Viską sudėkite į kokteilių plakyklę, ar tiesiog supilkite į aukštą indą ir gerai išsukite mikseriu.

Galima valgyti/gerti vieną ar su duoniukais, kukurūzų paplotėliais, batonu.

Skanu, sveika ir greita!!!

Virtas kiaušinis daržovėse

Reikės:

Vieno ar dviejų kietai virtu kiaušinių (priklauso nuo alkio jausmo ir valgančiojo poreikių);
• Lapinių salotų ar kininės salotos lapų;
• Poros pomidorų
• Agurkas
• Prieskoniai: šviežios petražolės, krapai, salierai ir pan. (pagal skonį);
• Jei turite galima įpjaustyti ridikėlių, šviežių svogūnų laiškų, rukolos;

Padažas galėtų būti:

Majonezas;
Namie darytas majonezas (žalias kiaušinis, arb. šaukštelis cukraus, arb. šaukštelis druskos, šaukštas vyno acto, aliejaus, arb. šaukštelis aštrių (arba paprastų) garstyčių, jei norite pagal skonį džiovintų ar žalių krapų, petražolių. Galite gaminti iš vakaro, laikykite šaldytuve.

Paprastas padažas: 1 šaukšt. aliejaus, vyno acto, pagal skonį cukrau,s druskos, prieskoninių žolelių, galima įlašinti sojų padažo (pagal skonį).

Salotas sudraskykite ar supjaustykite norimo dydžio ir formos gabalėliais, agurkus supjaustykite plonais griežinėliais, pomidorus – skiltelėmis, prieskonines žoleles susmulkinkite. Ant viršaus sudėkite skiltelėmis supjaustytą/us kiaušinį/ius, uždėkite majonezo ar apšlakstykite padažu. Valgykite su juoda rupia duona, galima plonai aptepti sviestu.

Sveika ir labai skanu!!!

Avižinė košė su daržovėmis

Reikės:

Stiklinės avižinių dripsnių (galima užmerkti iš vakaro);
Gabalėlio brokolio;
Gabalėlio kalafijoro;
Morkos;
Druskos, pipirų, bet kokių prieskoninių žolelių;
Jeigu mėgstate piene virtas košes – pieno;
Galima įmesti griežinėliais pjaustytą dešrelę.

Puode užvirkite vandenį arba pieną, sudėkite pjaustytus kalafirojus, brokolius, tarkuotas morkas, supilkite avižas, prieskonius. Pavirkite, kol avižos ir daržovės bus minkštos. Jei norite likus minutėlei įpjaustykite dešrelę. Galite įdėti sviesto. Aš dažnai pagardinu šaukštu pomidorų padažo.
Skanaus!!!

Kristina Baranauskaitė

----------------------------------------------------------------------

SALOTOS SU GRŪDĖTA VARŠKE

Reikės:

Indelio grūdėtosios varškės,

Skardinės konservuotų kukurūzų,

3 pomidorų,

Agurko,

Pusės svogūno,

Salotų prieskonių,

Druskos,

Žalumynų papuošimui.

Gaminame:

Supjaustome pomidorus, agurką ir svogūną. Supjaustytas daržoves beriame į salotinę. Iš kukurūzų skardinės išpilkite skystį, o kukurūzus sudėkite į salotinę. Dėkite grūdėtąją varškę. Viską paskaniname prieskoniais ir puošiame žalumynais.

Skanaus!

Janina Misiūnienė

---------------------------------------------------------------------

Sveikuolių blynai /arba grikių blynai su špinatais

Jums reikės:

1 stiklinės grikių kruopų
Pusės pakelio šaldytų špinatų
2 kiaušinių,
0,5 stiklinės vandens arba pieno
3-4 šaukštų miltų
Druskos pagal skonį.

Grikius dažniausiai išverdu iš vakaro, arba naudoju nesuvalgyta vakarykštę grikių košę.

Sumaišyti dubenyje išvirtus grikius, atšildytus špinatus, kiaušinius, vandenį, druską. Pabaigoje įdedu miltus. Šaukštu gautą gan tirštą masę dedu į keptuvę ir kepu aliejuje. Kai verdu grikius ryte, špinatus įdedu tiesiog sušalusius, jie tuoj pat atsileidžia. Jei mėgstate grikius, Jums šie blynai tikrai patiks! Skanūs ir šalti!

Greita ir skanu!

Almina

-----------------------------------------------------------------------

Lengvi,sveiki ir maistingi pusryčiai su dribsniais

Reikės:

1 indelio mėgstamo jogurto (125 g) arba pieno 100-150 g bet kurios rūšies pusryčių dribsnių.

Į dubenį supilti bet kurios rūšies mėgstamus dribsnius ir užpilti mėgstamo jogurto arba pieno.Viską išmaišyti ir po kelių minučių jau galima pusryčiauti. Man kaip vyrui tokie pusryčiai labai patinka, nes yra greitai paruošiami, lengvai virškinami, maistingi, o svarbiausia - suteikia jėgų ir žvalumo ateinančiai darbo dienai!

Ir, žinoma, porciją galima padidinti pagal kiekvieno individualų apetitą!

Skaniausių ir sveikiausių pusrytėlių visiems!

Vladas

--------------------------------------------------------------------

Karštas sumuštinis

4 vnt. batono riekelių,
daktariškos dešros 50-100 gr.(arba bet kokios šaltos susmulkintos mėsytės),
fermentinio sūrio gabalėlio (100 gr.),
1 kiaušinio,
prieskoniukų (pipiriuko, krapiuko ar pan.).

Gaminame: dešrytę ir fermentinį sūrį sutarkuojame burokine tarka, įmušame kiaušinį, sudedame prieskoniukus ir viską gerai išmaišę tepame ant batono riekelių( prispaustai.) Į keptuvę įpilame aliejaus (tiek, kiek kepant kotletukus) ir dedame sumuštinius į keptuvę, būtent ta puse, ant kurios užtepta visi ingridientai... Taip, taip, aš nesuklydau, neabejokit. Kepame 2-3 minutes vidutinio karštumo keptuvėje.

Pabandykite pirmam kartui pasigaminti pagal šį receptą, o paskui galite eksperimentuoti, bet būtinai šiame plakinyje turi būti sūris ir kiaušinis. Pagaminti šiuos karštus sumuštinius užtruks 6-7 minutes.

Skanu su juoda ir balinta kava, arbata, o ir vieną suvalgyti - malonumas. Gero apetito.

Ona

-----------------------------------------------------------------------

Blyneliai su dešra

4 porcijoms reikės:
2 kiaušinių;
Pusės arbatinio šaukštelio druskos ir cukraus;
0,2 lt. pieno ir 0,7 l vandens (jei neturite namuose pieno, galima dėti 2-3 šaukštus majonezo);
150-200 gr. Virtos dešros (panerio, arba daktariškos);
400 - 500 gr. miltų (jei ekstra klasės miltų reikia mažiau, tešla turi būti grietinės tirštumo).

Tešlos paruošimas:

Išplakti kiaušinius su druska, cukrumi ir pienu, tada supilti vandenį, vėl viską išplakti. Sudėti miltus, gerai išmaišyti (kad neliktų gumuliukų) ir sudėti mažyčiai kubeliais supjaustytą dešrą.
Kepti įkaitintame aliejuje. Blyneliai būna purūs, minkšti ir labai skanūs. Galite valgyti su grietine.

Man skanūs ir be jokio padažo!

P.S. Į tešlą galima įdėti ir smulkiai supjaustytos paprikos. Taip pat labai skanu. O vietoje dešros galite įdėti virtą kumpį ar vištienos krūtinėlę.

Lengva paruošti ir labai skanu!

Almina

-----------------------------------------------------------------------

Rytais siūlau valgyti sveikai ir maistingai. Aš pusryčiauju taip:
pasigaminu naminio jogurto. Pieną supilu į didelį indą ir užvirinu.
Tada įdedu mažą indeli natūralaus jogurto. Supilu ir išmaišau jogurtą ir gautą masę perpilu į indą, kuriame jį laikau. Uždengiu masę folija ar plėvele ir palieku 6-8 valandoms kambario temperatūroje.

Vėliau laikau šaldytuve. Taip pagamintas jogurtas yra tinkamas vartoti 7-8 dienas. Susidedu sausus pusryčius, kuriuos taip pat pati pasigaminu, nusiperku "miusliu", ten dar įdedu džiovintų ananasų, lazdyno riešutų, razinų, kiekvienam pagal skonį:). Pasidarau žalios arbatos su mėtų aromatu ir įsidedu šaukštelį medaus:) skanu, sveika ir
maistinga:)

Elena

---------------------------------------------------------------------

Perskaičius straipsnį apie sveikų pusryčių receptus visai šeimai, rankos pačios pakilo parašyti Jums laiškelį.

Kad paprasta darbo diena prasidėtų skaniai, sveikai ir neatsibostų, kasdien patarčiau rinktis skirtingus receptus. Pasidalinsiu su visais savo pusryčių meniu.

Labai skanu ir sveika visų pirma ryte išgerti stiklinę vandens:)

Pirmadienis: Varškytė su razinomis (Razinos per naktį turi išbrinkti vandenyje, tada būna labai skanu).

Antradienis: Ryžių paplotėliai (2) su lašišos gabaliukais ir citrina. (Skanu ir labai sveika).

Trečiadienis: Musli košė su vaisiais, užpilta stikline pieno ir pastovėjusi 30 min, kad išbrinktų. (Labai mėgsta ir maži ir dideli).

Ketvirtadienis: Varškė, pertrinta su bananu ir užpilta jogurtu (Jogurtas gali būti vaisinis arba natūralus, priklauso nuo to, kas patinka, o vaisiai gali būti keičiami pagal skonį. Dar vietoj bananų labai skanu pertrinta kriaušė).

Penktadienis: Sumuštinukai su vištiena arba kalakutiena, sutepti ant šviesios formines duonos. Duona patepti plonu sluoksniu majonezo, uždėti salotos lapą, mėsą ir papuošti pomidorų arba agurkų griežinėliais. Gražiai atrodo ir pirštelius galima apsilaižyti. Nuotaikingi ir spalvoti sumuštinukai pakelia nuotaiką ir vaikams, ir vyrui, visų pirma, kad dailiai atrodo ir visų antra, kad SKANUMĖLIS.

Šeštadienio rytas prasideda blyneliais su varške arba blyneliais su pieniškom dešrelėm ir sūriu. Kadangi daugiau laiko galima skirti maisto gaminimui, tai visa šeima labai džiaugiasi skaniais pusryčiais. Jeigu kepami blyneliai su varške, mėgstam pagardinti uogiene, medumi arba jogurtu. Jeigu blyneliai kepami su mėsa ir sūriu, tinka grietinė arba natūralus jogurtas, viskas pabarstoma krapais.

Ir pagaliau išsvajotas sekmadienis:) Šią dieną darome MIX pusryčius. Ant stalo yra pagaminami ir sumuštinukai, ir varškė su vaisiais ir jogurtu, ir dažniausiai nuo šeštadienio yra likę blyneliai. Tad pasirenkame pagal skonį, kas kam labiau patinka.

Kasryt išgeriame puodelį juodos arbatos, kadangi atsisakėme kavos, nes nesveika:)

Štai tokie mūsų pusryčiai - skanūs sotūs ir svarbiausiai sveiki!

Sėkmės

Samanta Šakūnaitė

------------------------------------------------------------------------

Varškė su jogurtu

100 g liesos varškės
Jogurto užpylimui
Po truputį:
Džiovintų abrikosų
Džiovintų slyvų
Lukštentų saulėgrąžų
Kviečių sėlenų

Džiovintus abrikosus ir slyvas supjaustyti smulkiau, viską sumaišyti, užpilti jogurtu ir jau galima valgyti. Beje, tokius pusryčius galima pasiruošti ir iš vakaro, tada išbrinksta abrikosai ir slyvos, būna dar skaniau.

100 g liesos varškės
Nedidelis bananas (arba pusė didelio)
Pusė obuolio
Kviečių sėlenų
Jogurto

Bananą ir obuolį sutarkuoti burokine tarka, sumaišyti su varške ir sėlėnomis, užpilti jogurtu, išmaišyti ir ragauti.

Gardžių ir sveikų pusryčių!

Vilma, Alytus

-----------------------------------------------------------------------

"Boružėlės"

Reikės:

100 g konservuoto tuno savo sultyse
2 virtų kiaušinių
500 g vyšninių pomidorų
1 česnako skiltelės
4 šaukštų majonezo
1 šaukšto susmulkintų krapų
svogūno laiškų
druskos
gvazdikėlių.

Gaminimas: žuvį, nupylus skystį, sumaigykite šakute. Kiaušinius sutarkuokite smulkia tarka. Česnaką susmulkinkite, taip pat susmulkinkite ir svogūno laiškus. Įdėkite majonezo, žalumynų ir išmaišykite.

Kiekvieno pomidoro viršutinę dalį nupjaukite ir perpjaukite pusiau. Iš kitos pusės išimkite sėklas. Į kiekvieną pomidorą įdėkite paruošto įdaro. Ant viršaus uždėkite nupjautas pomidorų viršūnėles tarsi sparnelius, o ant jų sudėkite majonezo taškelius. Iš gvazdikėlių padarykite akytes.

Dėkite į salotomis išklotą lėkštę. Labai skanu ir gražu, ypač mėgsta vaikai. Skanaus!

Janina Misiūnienė

-----------------------------------------------------------------------

Skrudinti batono paplotėliai su varškės kremu

Reikės:

200 g liesos varškės
1 šaukšto grietinės
100 g pieno
1 šaukšto cukraus
Batono skrudinimui
50 g sviesto

Giliasniame indelyje su šaukštu sumaišome varškę, grietinę, pieną,cukrų kol pasidaro varškės kremas. Tada skrudintuvėje paskrudiname batono riekeles,išėmus jas iš skrudintuvės užtepame šiek tiek sviesto ir tepame varškės kremą. Dedame skrudintus batono paplotėlius su užteptu varškės kremu į lėkštę ir gardžiai skanaujame su mėgstama kava ar arbata. Sotūs ir sveiki pusryčiai!

Deimantė

----------------------------------------------------------------------

Mano sūnui 8 metai ir mano manymu jis valgo tikrai sveiką ir natūralų maistą. Jo mėgstamiausias patiekalas yra avižinių dribsnių košė pagardinta šaukšteliu obuolių tyreles ar šaldytos uogienės. Tačiau visai neseniai jis pamėgo namuose gaminta lydytą sūrelį su skrudintu batonu ar duoniuku.

O lydytą sūrelį labai nesunku pasigaminti pačioms ir svarbiausia jokių E.

Lydytas sūrelis

0,5 kg varškės
1 šaukštelis druskos
1 kiaušinis
1 šaukštas sviesto
nepilnas šaukštelis sodos

Į ištirpdytą sviestą dedame kiaušinį druską ir sodą ir viską išplakame. Tada į puodą sudedame varškę supilame sviestą ir verdame nuolat maišydamos kol nelieka varškės gabaliukų. Į sūrelį galima įdėti ir tai ką mėgsta jūsų vaikas , pvz. krapų ar kitokių prieskoninių žolelių, lašišos, krevečių ir t.t.

Skanaus!
Inga Belovienė

----------------------------------------------------------------------

Fetos Omletas su cukinija ir poru

Reikės:

100 ml alyvuogių aliejaus
1 nuplautas ir susmulkintas poras ( tik baltoji poro dalis)
druskos
pipirai
1 cukinija, supjaustyta šiaudeliais
1 šaukštas pjaustytos šviežios mėtos
1 šaukštas supjaustytų petražolių
3 kiaušiniai
60 g. fetos sūrio, supjaustyto kubeliais
šaukštelis raudonėlio prieskonių
10 vyšninių pomidoriukų

Eiga:

1.Įkaitinti orkaitę ant aukščiausios temperatūros,

2. Paruošiame porus. Į įkaitintą keptuvę įpilame 2/3 alyvuogių aliejaus ir sudedame porą. Paskaninti druska ir pipirais. Pakepinti apie 4 minutes nuolat pamaišant.

3. Į keptuvę sudedame cukiniją. Pakepinti 4 minutes karts nuo karto pamaišant.

4. Gaminame omletą. į tą pačią keptuvę sudedame supjaustytas petražoles,mėtą ir viską išmaišome. Išplakame kiaušinius ir supilame ant daržovių. Kaušinį tolygiai pskirstyti ant visų daržovių. Pakepti apie 3 minutes.

5. Ant viršaus sudedame fetos sūrio gabaliukus, pakepiname 30 sekundžių ir nuimame nuo ugnies. Omletą idedame į įkaitintą orkaitę ir kepame apie 5 minutes, kol įgaus auksinį atspalvį. Išimti ir palikti šiek tiek ataušti.

6. Kepame pomidoriukus. Nedidelį puodą uždedame ant ugnies, pakaitiname ir įpilame likusiąją 1/2 dalį alyvuogių aliejaus. Sudedame pomidoriukus, pagardiname druska ir pipirais. Pamaišome pomidoriukus ir pakepiname 30 sekundžių. Apibarstome oregano prieskoniais, išmaišome ir dar pakepiname 30 sekundžių. Nuimame nuo ugnies.

7. Omletą supjaustome į ketvirčius ir patiekiame su pomidoriukais. Papuošiame su petražolės lapeliu ir apipilame visą omletą su likusiu alyvuogių aliejumi.

Skanaus!

Valgome užsigeriant šviežiai spaustomis apelsinų sultimis ir kavyte su pienu.

Laura

-----------------------------------------------------------------------

Sveiki pusryčiai skubant:

1) ant trapučio arba duoniuko užsitepti tepamosios varškytės ir puodelis žaliosios arbatos;

2) sausi pusryčiai arba dribsniai su pienu arba natūraliu jogurtu (galima pagardinti natūraliomis arba šaldytomis uogomis);

3) grūdėta varškė, kurią taip pat galima valgyti su natūraliomis uogytėmis;

4) indelis natūralaus jogurto su naminėmis uogytėmis; 5) natūrali varškė su grietine ir uogomis( jei kam patinka, ir su cukrumi).

Sveiki pusryčiai nelabai skubant:

labai tiks natūralių, šviežiai išspaustų sulčių stiklinė (arba vandens stiklinė su citrinos sultimis) ir

1) vaisių salotos (supjaustyti apelsinai, bananai, braškės, obuoliai, vynuogės, užpilamos jogurtu);

2) virtas kiaušinis su riekele duonos;

3) omletukas (iš kiaušinio ir pieno, keptas ant sviestuko);

4) košė (grikių, ryžių, avižinių dribsnių ir pan.), kurią gardiname sviestuku ir natūraliomis uogytėmis.

Skanių ir sveikų pusrytukų!
Gintarė

-------------------------------------------------------------------
Sveiki, skanūs ir greiti ankstyvieji pusryčiai yra tikras nuostabios ir energingos dienos kuras. Aišku, kai laiko yra mažai, tenka tai paruošti iš vakaro, bet tai labai šaunu. Ar gi ne taip? Tai va. Vakare aš išsiverdu kokios nors labai sveikos košės ir ryte ja lėtai mėgaujuosi su savo mėgstama obuolių su cinamonu skonio arbata.

Bet kadangi košių receptų jau prisiųsta, todėl aš pasakysiu visai kitokį receptuką, kuriuo naudojuos tada,kai užmirštu išsivirt košės;) Labai mėgstu cinamoną, (ir kaip žinau cinamonas gerina nuotaiką) todėl ryte prisiberiu į indelį ar puodelį saują cinamoninių dribsnių (o jei jie baigėsi, tinka ir paprasti su cukrum, šokoladu ar kt.) ir užpilu pienu (su sultimis neskanu;).

Cukraus nededu, nes ir taip saldu;) ir labai skaniai ir sveikai pavalgau. Siūlyčiau visiems rytais nekišti jokių sumuštinių, nes tai labai apsunkina skrandį ir gadina mums nuotaiką tas pilnumo jausmas, o valgyti dribsnių, kokie tik patinka;)

Agnė

-----------------------------------------------------------------------

Morkų salotos

Dviems porcijoms reikės:

4 vidutinio dydžio morkų;
saujos razinų
poros šaukštų lukštentų saulėgrąžų
apelsino
natūralaus medaus
alyvuogių aliejaus
citrinos

Morkas sutarkuoti per morkoms skirtą tarką, suberti karštame vandenyje nuplikytas razinas, saulėgrąžas, nuluptą ir mažais gabalėliais supjaustytą apelsiną, įpilti šlakelį alyvuogių aliejaus (nes tik su aliejumi organizmas pasisavina visus morkose esančius vitaminus), įdėti pora šaukštelių medaus, išspausti citrinos sulčių. Viską išmaišyti. Palaukti 5-10 min ir valgyti. Trys viename - puikus skonis, malonus vaizdas ir šviežių morkų su citrina aromatas gerai nuteikia visai dienai! Skanaus!

P.S.
Vietoje razinų galima dėti džiovintas slyvas (supjaustytas), ananasų griežinėlius. Jeigu dedate apelsinų ar ananasų citrinų sulčių galima ir nespausti. Šias morkų salotas galima pagaminti iš vakaro ir laikyti šaldytuve.

Vaida

---------------------------------------------------------------

Norėčiau pasiūlyti neseniai atrastą ir labai pamėgtą kukurūzų kruopų košę.

2-3 porcijoms reikės maždaug 1 stiklinės kukurūzų kruopų, 3 stiklinių vandens, druskos, trupučio pieno.

Užvirti vandenį, įberti druskos, kruopas, gerai išmaišyti ir virti 10 min. ant silpnos ugnies, bebaigiant virti įpilti truputį pieno, po to dar 5 min. palaikyti uždengus, kol išbrinks.

Košę galima paskaninti sviestu. Vietoj sviesto, galima įdėti šaukštą kokosų aliejaus (būna pirkti ekologiškų prekių parduotuvėse), bus žymiai sveikiau ir skaniai kvepės.

Beje, kukurūzų kruopos, vienintelės iš kruopų turi karotino.

Daiva
Vilnius

---------------------------------------------------------------------

Trinta varškė su uogiene

Reikės:

100 g. varškės
2 šaukštai uogienės (vyšnių, braškių, serbentų ar pan.)
1 šaukštas smulkintų riešutų mišinio
1 šaukštas kviečių gemalų

Varškę sutriname su riešutai ir kviečių gemalais, ir uždedame uogienės. Labai skanu ir maistinga, be to suteikia energijos visai dienai.

Irma

--------------------------------------------------------------------

Mes mėgstame pusryčiams valgyti košytes, tačiau kartais kepam ir tokį skanų omletą.

Išplakame 4 kiaušinius su valgomuoju šaukštu grietinės (liesos), prieskonių pagal skonį. Į išplaktą masę sudedam susmulkintų petražolių, krapų, pomidorų, paprika,svogūnų, daržoves dedam tokias kokių tik norisi.

Viską supilame i keptuve su trupučiu aliejaus ir kepam.
Pateikiam su daržovėm.

Gausūs ir skanūs pusryčiai.

Rasa

---------------------------------------------------------------------

Vitaminų varškė

Produktai:

varškė,
česnako skiltelės,
grietinė arba majonezas,
krapai,
batono riekelės,
pomidorai, agurkai ar kitos mėgstamos daržovės.

Gaminame (labai trumpai):

sutrintą varškę sumaišome su išspaustu česnaku, smulkiai supjaustytais krapais ir grietine ar majonezu. Masę tepame ant batono riekelių. Galima dar pasigardžiuoti ir įvairiomis daržovėmis: agurku, pomidoru. O kokie gi pusryčiai be kavos ar vaistažolių arbatos? Be abejo su natūraliu medumi.

Skanaus. Rita B.

-------------------------------------------------------------------------
Triušienos salotos su jogurtu

Reikės:

350g virtos triušienos,
250g natūralaus jogurto,
100g džiovintų persikų,
250g pomidorų,
2 obuoliai
Vieno apelsino sulčių
50g graikinių riešutų.

Dubenėlyje sumaišome jogurtą ir apelsinų sultis. Persikus nuplauname ir supjausome juostelėmis. Triušieną supjaustome nedideliais kubeliais.

Pomidorus supjaustome kubeliais. Obuolį perpjauname, pašaliname sėklalizdžius ir supjaustome kubeliais. Graikinius riešutus susmulkiname. Sumaišome triušieną, persikus, pomidorus, obuolį, graikinius riešutus ir jogurto padažą. Salotas sudedame į lėkštutes. Skanu valgyti su duoniuku. Skanaus!

p.s. Jeigu ryte tingisi gaminti galite salotas supjaustyti iš vakaro ir įdėti į šaldytuvą, o ryte užpilti jogurto ir apelsino sulčių padažu.

Ryžių košė su džiovintais vaisiais

Reikės:

200g ryžių kruopų,
100g džiopintų abrikosų,
100g razinų,
Žiupsnelis cinamono.

Ryžius paverdame 13 minučių ir tada suberiame nuplautus ir supjaustytus džiovintus vaisius. Dar po dviejų minučių užsukame ugnį ir įberiame žiupsnelį cinamono. Dedame į lėkštes.

Skanaus!

Jeigu neturite laiko...

Pakaks puodelio žaliosios arbatos ir ryžių paplotėlio arba duoniuko užtepto sviestu su dešros (be E) griežinėliu.

Gintarė iš Alytaus

----------------------------------------------------------------------

Kadangi dabar toks metas, kai galime pasidžiaugti šviežiomis daržovėmis, siūlau pusryčiams daržovių salotas.

Salotoms reikės:

• Kininio kopūsto arba salotų lapų
• Agurko
• Pomidorų
• Alyvuogių
• Paprikos
Prie salotų tinka skirtingi padažai.

I padažo variantas:

Sumaišyti: 4 šaukštus acto, 2 šaukštus garstyčių,12 šaukštų alyvuogių aliejaus, prieskoninius žalumynus.

II padažo variantas:

Šaukštą medaus ištirpinti nedideliame kiekyje vandens, sumaišyti su šlakeliu citrinų sulčių, majonezu ir garstyčiomis.

Gardžių pusryčių!

Jolanta Radevič

-----------------------------------------------------------------------

Kai vaikai paragavo nesmulkintų grūdų dribsnių, nebegalim ramiai parduotuvėje pro juos praeiti :). vaikų receptas : valgo dribsnius užpiltus pienu ir "prisikanda" visko, kas po ranka papuola :) (vienam 3 metai, kitam 1.5 metų) tai aš žiūriu ir juokas ima, kiekvieną rytą taip :)

Mano receptukas:

Vaisių salotos (labiausiai tinka vasarą, kai daug skanių uogų ir vaisių)

Nedidelis ananasas
Mango vaisius
Braškių
Indelis liesos grūdėtos varškės

Paruošimas:

Vaisius supjaustyti ir sumaišyti su varške.

Avižų košė su vaisiais

375 ml pieno,
65 g avižų, 5 grūdų, grikių ar kitokių mėgstamų dribsnių
razinų, bananų, obuolių ar ką tuo metu randame namuose,
cinamono.

Paruošimas:

Į verdantį pieną suberti dribsnius, cinamoną ir virti 5 min ant silpnos ugnies. Tada įdėti razinas, supjaustytą bananą ir dar pavirti 3 min. viskas

Skanaus

Sigita

------------------------------------------------------------------------

Svarbiausia – pusryčiai su gera nuotaika! Su teigiamų emocijų užtaisu pradėta diena turi ir gerai baigtis.

Jei nežinote, kaip pagauti tas linksmąsias fėjas rytais, galite sugalvoti netikėtą pusryčių pavadinimą, pavyzdžiui „maža voveraitė ir jos pūsta uodegaitė“.

Tai dažniausiai prajuokina ne tik mažuosius.

Greičiausias sveikas pusryčių receptas – dribsniai su pienu. O jei turite laiko, ypač savaitgalį, išbandykite grikių košę su avietėmis!

Į puodą įpilkite 2,5 puodelio vandens, jam užvirus, įberkite truputį druskos ir vieną puodelį grikių kruopų. Tuomet puodą uždenkite dangčiu su skylute garams išeiti ir sumažinkite ugnį tiek, kiek tik įmanoma. Puodo neatidenkite ir kruopų nemaišykite 12 minučių, tačiau pastebėkite, ar ugnis ne per didelė ir kruopos nebėga per puodo viršų.

Po 12 minučių (vandens puode nebeturėtų būti), puodą atidenkite, įpilkite šlakelį pieno, įdėkite sviesto ir maišant pavirkite dar 5 minutes. Po to košę jau galima kabinti pagardinus trintomis avietėmis.

Prisimenant pusryčių pavadinimą, tuomet reiktų mažiesiems iš trintų aviečių ant košės nupiešti stilizuotą voveraitę. Jei trintų aviečių neturite, tiks ir uogienė. Paragaukite, tikrai skanu ir sveika!

Sonata

-----------------------------------------------------------------------
Pusryčiams siūlau valgyti traškius dribsnius, kuriuose gali būti džiovintų razinų, bananų, obuolių ar kriaušių. Juos reikia užpilti jogurtu arba pienu ir viską išmaišyti. Vaisius derinti galite patys.

Jums reikės:

2 - 3 šaukštų traškių dribsnių,
1 banano,
1 obuolio ar kriaušės,
keleto vynuogių.

Sotumas - garantuotas.

Audronė

-----------------------------------------------------------------------

Pusryčiai – viena iš svarbiausių dienos maisto raciono dalių, todėl svarbu, kad jie būtų ne tik greit paruošiami, bet ir maistingi, sveiki ir turtingi įvairiausių maistinių medžiagų, kurios teiktų energijos visą dieną ir leistų jaustis žvaliai. Tokiais pusryčiais mūsų šeimoje yra grikių košė, pagardinta gabalėliu sviesto ir užbarstyta linų sėmenimis.

Grikiai – itin vertinamos kruopos, kuriose gausu baltymų, angliavandenių, geležies, jodo, kalcio, fosforo, kalio, taip pat vitamino B, E. Košę pagardinus linų sėmenimis, pusryčiai papildomi polinesočiosiomis riebalų rūgštimis omega – 3 ir omega 6. Linų sėmenys labai naudingi aktyviam, augančiam, intensyvų protinį darbą dirbančiam organizmui, taip pat mažina cholesterolio koncentraciją organizme, skatina žarnyno veiklą.

Tokie pusryčiai tikrai greit paruošiami ir, svarbiausia, užtikrina gerą savijautą visą dieną! Pabandykite!

Evelina

------------------------------------------------------------------------

Avižų košė

6 šaukštai avižinių dribsnių.
12 šaukštų vandens.

Virti 10 min.
Išvirus įdėti truputį druskos, cukraus ir sviesto. Gerai išmaišyti ir pateikti su uogiene.

Vilma

-------------------------------------------------------------------------

AVIŽINIŲ DRIBSNIŲ KOŠĖ

Užvirti 500 ml pieno ar vandens įberti 200 ml.avižinių dribsnių virti 3 min., po to dar 2-3 min palaukt, kol išbrinks.

Valgyti įsidėjus truputį sviesto, kas mėgsta galima įsidėt ir grietinės, skanu ir su šviežiomis uogomis.

Labai skanu ir sveika!

SKANAUS!

Loreta

-----------------------------------------------------------------------

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)