LAISVALAIKIS

Rinkitės nebrangius arba nieko nekainuojančius, tinkančius visai šeimai laisvalaikio praleidimo būdus.

Turistinius žygius, pasivažinėjimą dviračiais ar tiesiog pasivaikščiojimą galite paversti istorinių įvykių atgaivinimo pamokomis. Pasistenkite sužinoti, kas toje vietoje, kur vaikščiojate, buvo prieš 30, 50 metų, kaip keitėsi gatvių pavadinimai, kraštovaizdis. Pasidomėkite, ar jūsų vaikai pažįsta čia augančius augalus (gali paaiškėti, kad jie nieko apie tai nenutuokia arba žino net daugiau už jus...).

Suskaičiuokite, ko daugiau savo kelyje pamatysite: vaikų, vyrų, moteriškių, šunų, kačių ar paukščių, kiek žmonių pažiūrės jums į akis, kokius žodžius išgirsite kiekvienas. Dienai pasibaigus, pasidalinkite įspūdžiais, kas kam labiausiai įstrigo.

Žaiskite stalo žaidimus. Patys kurkite žaidimus ir juos žaiskite su šeimos nariais.

Savaitgaliais visi kartu gaminkite pietus. Net neįsivaizduojate, kokių kulinarinių šedevrų galima pagaminti. Leiskite sau su vaikais eksperimentuoti, improvizuoti, derinti tai, ko iki šiol nederinote. Galbūt atrasite naujus receptus ar naujus skonius. Negaminkite daug, o dažnai, įvairiai, iš turimų produktų (tie patys blynai gali būti ne tik saldūs ar sūrūs, ne tik su grietine ar be jos, bet ir apvalūs, pailgi, dideli, maži, su ausytėm ar akytėm).

Jei mama mokykloje mokėsi siuvimo ir yra galimybė pasiskolinti siuvimo mašiną, iš išaugtų ar padėvėtų rūbų pabandykite sukurti kažką originalaus savo vaikams. O gal į rankas paimsite ir virbalus, vąšelį. Ši veikla atpalaiduoja, o rezultatas suteikia džiaugsmo.

FIZINIS STIPRINIMASIS

Sportuokite namuose arba pradėkite bėgioti krosą. Kai organizmas gauna daugiau deguonies, pagerėja emocinė savijauta.

Galbūt jau seniai žadėjote vaikams sužaisti krepšinį kiemo aikštelėje. Padarykite tai. O jei patiks, pakvieskite ir nedirbančius kaimynus. Laimėsite trigubai: tobulėsite, geriau jausitės ir jūs ir vaikai, po mėnesio turėsite nepakartojamų įspūdžių – jūsų namo gyventojų krepšinio turnyrą. Po pusmečio – darnią bendruomenę, kuri ne tik sugeba kartu aprinkti šiukšles, bet ir sutriuškinti varžovus iš gretimo namo.

PSICHOLOGINIS STIPRINIMASIS

Paprašykite savo šeimos narių, ypač vaikų, kad išsakytų jums, už ką jus vertina, už ką jums yra dėkingi, kokiomis jūsų savybėmis žavisi. Įsirašykite tai į telefoną, kaip guodžiančią dainą ar tvirtybės suteikiančią žinutę.

Padarykite visų savo gebėjimų sąrašą – „inventorizaciją“. Paprašykite, kad šeimos nariai jį papildytų. Tęskite šį sąrašą kiekvieną dieną visą mėnesį. Pagalvokite, kurios turimos savybės jums padės šiuo sunkesniu periodu. Naudokitės jomis: galbūt jūs puikiai pasakojate anekdotus ar mokate tyliai ką nors malonaus pašnabždėti vaikams prieš miegą, gal gražiai dainuojate ar lengvai suburiate kaimynus dažyti laiptinę, o gal mokate „nejučiom“ pralošti savo atžaloms dar vieną šaškių partiją.

PELNYTOS PRAMOGOS

Jei nėra galimybės visiems nueiti į kiną, galbūt tai gali būti kaip apdovanojimas keliems šeimos nariams, kurie per savaitę (ar per mėnesį) padarė daugiausia darbų namuose arba pasakė visiems daugiausia gražių žodžių.

Surenkite giminaičių ar artimų žmonių konkursą ar varžytuves: pantomimos, eilėraščių, rankos lenkimo, strėlyčių mėtymo ar šaškių turnyrą. Priklausomai nuo pomėgio ir dalyvių skaičiaus. Įsteikite bendrą prizą (tai gali būti ir bilietai į kiną ar kokią kitą pramogą), prie kurio asmeniškai prisidėsite, duodami tik 1 litą. Jei jį prarasite, tai bent jau padovanosite sau puikias varžytuves, kupinas emocijų ir nuotykių.

KŪRYBIŠKOS DOVANOS IR DRAUGYSTĖS PALAIKYMO GALIMYBĖS

Jei nutarėte neiti pas draugus, nes nėra galimybių nunešti dovanų, padarykite jas patys. Gal galite iškepti pyragą arba padovanoti savos kūrybos dainą, eilėraštį. Sakysite, nieko nemokate! Įtraukite į tai vaikus. Jie tikrai jums pagelbės.

Jei patys nieko nesukursite net visos šeimos padedami, tai nuėję į svečius su vaikais galite „padovanoti“ puikių žaidimų organizavimą (jei pasidomėsite renginių vedėjų įkainiais, tai jūsų dovana gali tapti pačia brangiausia, net neįkainojama). Tai gali būti ir „Akla višta“, ir „Grok, Jurgeli“, ir daikto slėpimas bei visi kiti žaidimai, kuriuos žaidžia jūsų vaikai.

Padovanokite savo bičiuliams garbės raštą ar medalį, kuris visiems parodytų, koks yra jubiliatas – gerbiamas ar nusipelnęs savo gerais darbais, pokštais, gal linksmai pasibaigusiomis intrigomis... Padovanoti galite ir savo išaugintą gėlę ar pasidalinti šeimos puoselėjamo augalo ūgliu.

LAISVAS LAIKAS

Prisiminkite savo senąjį hobį: gal tai buvo piešimas, lipdymas, drožinėjimas, siuvinėjimas, eilių ar dainų kūrimas. Galbūt grojote muzikos instrumentu, kuris seniai dulka pastogėje? Skirkite tam laiko, o kartu ir pradžiuginkite savo šeimą. Turėdami išsvajotą laisvą laiką, leiskite sau tobulėti. Išnaudokite visas nemokamas galimybes, ypač biblioteką.

Jei leisite sau peržvelgti savo gyvenimą ir tai, kas jums iš tikrųjų yra įdomu ir rūpi, tai prisiminsite daug dalykų, kuriems neturėjote laiko. Ko gero, tai – iki galo nepažinti gamtiniai ir bendražmogiški dėsniai, mokslinės tiesos bei sudėtingi mechanizmai, technologijos. O galbūt jums pritrūko laiko surinkti visą informaciją, kodėl, pavyzdžiui, žlugo Didžioji Lietuvos Kunigaikštystė ar kokių faktorių neįvertino Napoleonas? Išnaudokite savo laisvą laiką tam, kas iš tiesų jums rūpi.

Atrasdami save iš naujo, tikėtina, kad atrasite užmirštus savo gebėjimus, kuriuos galėsite panaudoti ieškodami darbo. Laisvas laikas – tai unikali galimybė keistis.

Naujajame žurnalo "Aš ir psichologija" numeryje skaitykite:

Pasyviai agresyvaus elgesio pradžiamokslis
Kodėl moterys mėgsta puoštis?
Kai nesidirba
Aukoji – saugiai investuoji
Elito beieškant
Mano vyras man abejingas
Kas gi ten giliai oloje?
Grupė
Paslaptinga simbolių kalba
Maistas gerai nuotaikai
Ar girdim savo vaikus?
Kaip paaiškinti vaikui apie krizę?