Psichologai, santykių ekspertai buvo paprašyti pabandyti apibrėžti meilės sąvoką, pateikti praktinių pavvyzdžių, kaip ją išsaugoti.

Kas yra ir kas nėra tikra meilė

Dauguma suvokia meilę kaip jausmą. Ir iš dalies taip ir yra. Pasak psichologo dr. Marko E. Sharpo, tyrinėjančio tarpusavio santykius, „įsimylėjimas – tai pirmiausia jausmas“, kuris kyla tada, kai asmuo pajunta seksualinį potraukį. Jis pabrėžė, kad šis intensyvus jausmas palaipsniui išblėsta. Tai, kas lieka, tai tik prieraišumas, bendri interesai, žinoma, jei pora sugeba juos išsaugoti.

Psichologė Yana Dubinsky taip pat tvirtina, kad tikra meilė yra kažkas daugiau nei jausmai. „Kai pora vestuvių dieną stovėdama prieš draugus ir artimuosius prisiekia, jie pasižada mylėti, „kol mirtis juos išskirs“, jei tai būtų tik jausmai, kaip mes galėtumėme žadėti, ką jausime po 20, 30, 50 metų?“

Kas yra tikra meilė

Šeimos terapijos specialistai teigia, kad egzistuoja įvairios meilės rūšys. Aistringa, romantiška meilė labai svarbi, tačiau ilgai kartu gyvenančios poros pabrėžia, kad sąmoninga, tarpusavio santykius praturtinanti meilė yra dar svarbesnė.

Meilė – tai procesas, susidedantis iš to, kaip jūs mylite partnerį ir kaip jūsų partneris nori būti mylimas.

„Vieniems žmonėms užtenka pasakymo „aš tave myliu, kitiems dar reikia ir pakeisti tepalus automobilyje“,- teigia Mudita Rastogi, psichologijos mokslų daktarė, šeimos santykių terapeutė.

Meilė taip pat reiškia empatiją, vienas kito poreikių supratimą ir palaikymą, kai partneriui to labiausiai reikia.

Žymus psichologas Erichas Fromas yra pasakęs, kad meilė, tai „valia, ketinimais, sprendimais, pasižadėjimu pagrįstas aktas“. Šiuolaikiniai psichologai (M. Sharp) dar įvardija įsipareigojimą ir teigia, kad tikra meilė ta, kai partneriai viskuo dalijasi, kartu priima sprendimus.

„Tvirta suaugusiųjų meilė yra tada, kai partneriai yra emociškai priklausomi vienas nuo kito, tai reiškia, kad jie abu myli vienas kitą, rūpinasi vienas kitu, trokšta fizinio artumo, tačiau ir gerbia vienas kitą, leidžia išlikti savimi“,- pabrėžia dr. Meredith Hansen, priešvedybinių ir ką tik susituokusių porų santykių specialistė.

Partneriai jaučiasi saugūs būdami savimi ir būdami geranoriški vienas kitam.

Kad meilė neišblėstų

Meile grįsti tarpusavio santykiai reikalauja pastangų. Santykių ekspertai pataria, ką daryti, kad meilė nesibaigtų.

Stenkitės valdyti konfliktus. Psichologė M. Dubinsky teigia, kad visos poros konfliktuoja, tačiau labai svarbu mokėti juos spręsti. Kai kompromisas atrodo neįmanomas, reikia mokėti suvaldyti konfliktą ir elgtis garbingai. Tai reiškia, kad nesmūgiuosite žemiau diržo, išklausysite partnerį, kalbėsite aiškiai ir atvirai.

„Atsispirkite pagundai parodyti savo pranašumą“,- pabrėžia ji. Tvirtas požiūris neleis ginčui pernelyg įsipliekti. Įvertinkite partnerio požiūrį, pagalvokite, kaip jis galėtų suprasti jūsų. „Mes nebūtinai turime iškart susitaikyti, bet reikia stengtis suprasti vienam kitą“.

Jūsų pagrindiniai įsitikinimai turi būti panašūs. „Jūsų pomėgiai, nuomonės, patirtis gali keistis laikui bėgant. Tačiau jei jūs tikite tais pačiais dalykais, jūs turite pagrindą, ant kurio galite kurti stiprius tarpusavio santykius“,- teigia M. Rastogi.

Linksminkitės, ilsėkitės kartu. „Kas tai bebūtų, darbas sode, nardymas ar mokymasis prancūzų kalbos, poros turi turėti nors vieną užsiėmimą, kuriuo mėgautųsi kartu“,- tęsia psichologė.

Visada klauskite, kaip praėjo jūsų mylimojo diena, išsikalbėkite. Nebūtinai iškart pasiūlyti kokį nors problemos sprendimo būdą, daug svarbiau išklausyti.

Aiškiai įvardykite, ko jums trūksta. Geriausias būdas pašalinti nesusipratimus, gauti tai, ko jums trūksta – tai aiškiai apie tai kalbėti. Juk niekas nemoka skaityti minčių.

Dalinkitės savo jausmais vienas su kitu. Tai padės sutvirtinti emocinius ryšius. Pats ginčo faktas nieko nereiškia, svarbu, kaip poros jaučiasi po jo ir kaip tai juos emocionaliai paveikia.

Stenkitės kokybiškai leisti laiką kartu. Ne visada jūsų santykiai turi būti kaip per pirmą pasimatymą ar medaus mėnesio atostogas, tiesiog kartkartėmis nueikite anksčiau miegoti, išjunkite televizorių, pasikalbėkite. Ir pajusite, kaip jūsų tarpusavio ryšys sustiprės.

Nieko blogo, jei turite ir individualių pomėgių, neįmanoma, kad visada būtų įdomu tik su partneriu. Užsiimkite įvairia veikla, stenkitės turėti daug draugų.

Parodykite draugui ar sutuoktiniui, kaip jį mylite. Tai gali būti komplimentai, kiti dėmesio ženklai. Tokie iš pažiūros nereikšmingi dalykai yra labai svarbūs.

Kartu svajokite. Žinojimas, ko jūs abu norite iš gyvenimo ir bendros pastangos tai pasiekti sustiprina tarpusavio ryšį ir pačią santuoką. Aptarkite kartu bendrus tikslus, planuokite ateitį.

Gerbkite vienas kito individualumą. Du žmonės negali būti vienodi. Sutuoktiniai, kurių santuoka tvirta, sugeba priimti vienas kito skirtumus, nepervertina jų.

Leiskite partneriui būti savimi. Akcentuokite jo teigiamas savybes. Tarkitės su psichologais, kitais specialistais, nes jei problemos kaupiasi ir poros kažko laukia, dažnai gali būti per vėlu. Santuokos terapija gali sustiprinti jūsų ryšį, išsaugoti šeimą.

Nėra vienos tikros meilės formulės. Kaip teigia E. Sharpas, meilė – tai sutuoktinų įsipareigojimas vienas kitam, pažadai ir jų tesėjimas. Meilė – tai dviejų žmonių elgesys, padedantis neišblėsti jausmams ir sustiprinantis jų ryšį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (211)