Kad ir kaip ilgai truktų jūsų santuoka, yra kelios paprastos, fundamentalios taisyklės jos kelyje. Šias taisykles įgyvendinti ne visada lengva, bet būtina. Jei laikysitės šių taisyklių, jūsų santuoka bus stipresnė, o gerų dalykų - džiaugsmo, sekso, pasitikėjimo, švelnumo - bus daugiau nei bet kada.

Susikurkite savo meilės balansą. Nuobodulys, kasdieniai pykčiai gali prigesinti kibirkštėlę tarp jūsų ir sutuoktinio - tuomet nebejusite anksčiau liepsnojusios aistros. Iškelkite meilę į savo prioritetų sąrašą. Štai kaip tai galima padaryti.

Pirma, atsižvelkite į tai, kad atsverti vieno neigiamo komentaro padarytą žalą prireiks dvidešimties teigiamų. Taigi sakykite daugiau teigiamų dalykų ir kuo mažiau neigiamų. Girkite žmonos naujus batelius, vyro naujus marškinius. Padėkokite už pagalbą namuose. Paskambinkite tiesiog pasakyti, kad galvojate apie sutuoktinį.

Šie komplimentai ir padėkos turi būti nuoširdūs ir konkretūs: „Visada galiu pasitikėti tavimi, kad mano automobilis bus saugus ir paruoštas naudoti“, „Ši nauja staltiesė puiki - tu visada galvoji, kaip papuošti namus“. Užmegzkite akių kontaktą sakydami komplimentą.

Pradėję tai daryti suprasite, kad jūs žinote ne tik tai, kaip paspausti savo sutuoktinio aistros mygtukus, bet ir kaip paspausti džiaugsmo mygtukus. Neilgai trukus jau suvoksite, kad mažiems meilės aktams - visuomet tinkamas laikas. Grįžę namo apkabinkite sutuoktinį ir pabučiuokite. Lietingą sekmadienį nustebinkite kava į lovą (pasilikite kartu, kad pasikalbėtumėte).

Girkite geriausias savybes, pamirškite trūkumus. Dieną užbaikite bučiniu. Juk savo vaikus džiuginate mažais dalykais - kodėl ne sutuoktinį?

Bendraukite. Žmogaus prisilietimas padeda išsiskirti geros nuotaikos endorfinams - tiek liečiančiajam, tiek liečiamajam. Taigi susikabinkite rankomis eidami į parduotuvę. Paglostykite skruostą.

Atgaivinkite būdus, kuriais lietėtės vos tik susipažinę - bučinys į ausį, ranka panardinta į jos plaukus. Prisilietimai - sudėtinga kalba. Verta praplėsti savo žodyną.

Prisilietimai padės jums sukurti meilės tvirtovę. Tai svarbu, nes pora, kuri sudaro tvirtą sąjungą, gali ištverti bet kokią audrą. Kaip kuriamas tas ryšys? Pirmiausia, paremkite savo partnerį. Problemoms iškilus būkite jo pusėje. Saugokite jo paslaptis.

Neleiskite niekam pertraukti „jūsų“ laiko, nebent tam yra svari priežastis. Štai kam yra balso paštas ir miegamojo durų užraktas.
Kalbant apie „jūsų“ laiką: praleiskite iki trisdešimt minučių per dieną kalbėdamiesi su partneriu apie planus, tikslus ir svajones.

Viena taisyklė: jokio namų ūkio reikalų sprendimo ar „o kaip dėl mūsų santykių“ pokalbių. Tai laikas stiprinti draugystę. Tyrimai rodo, kad jei esate draugai, jūsų sąjunga bus tvirtesnė ir glaudesnė. Ir nepamirškite skirti laiko intymumui, net jei tam reikia įsirašyti seksą į darbotvarkę. Spontaniškumas - puiku, tačiau jei trokštate aistros, nelaukite specialaus momento.

Nepraleiskite progos švęsti sėkmės. Netgi mažos pergalės nusipelno paminėjimo. Jei jūsų santuoka sėkminga, vien tai - tinkama proga švęsti. Pavakarieniaukite ten, kur pasipiršote. Arba užsisakykite kelionę į Paryžių. Jūs to nusipelnėte.

Prisiminkite - niekas nėra tobulas. Kai jaučiatės įpykę, nusivylę, nuobodžiaujantys, išduoti ar sunervinti, labai lengva kaltinti sutuoktinį. O tuomet - paprasta jį pamatyti kaip tą, kuris turi pasikeisti vardan santuokos.

To daryti neverta. Jei siekiate pagerinti partnerį, jis tik atsistos į gynybinę poziciją ir jokio rezultato nebus. Niekas nepasikeis. Niekas neprisiims atsakomybės. Visi bus nelaimingi. Ir jei paversite partnerį blogu berniuku, ignoruosite tuos jo 90 procentų, kurie yra geri.

Tikroji paslaptis: pasikeiskite patys. Kai dirbate su savo trūkumais ir partneryje matote tai, kas geriausia, nutinka stebuklingi dalykai. Padidėja optimizmo. Jūsų partneris jaučiasi geriau, nes jaučiasi įvertintas. Ir jūs abu esate motyvuoti keistis.

Patarimas einantiems šiuo keliu: pritaikykite meilės gyvenimui japonų netobulumo filosofiją - wabi sabi. Kitą kartą, kai jūsų partneris jus suerzins, įkvėpkite, sumurmėkite „wabi sabi“ ir priminkite sau, kad jo norai yra geri, net jei rezultatai - šiaip sau.

Neignoruokite partnerio gerųjų pusių. Kasdien visą šį mėnesį pasirinkite dalykus, kurie jums partneryje patinka, tuomet juos įvardinkite. Pavyzdžiui: „mano žmona rūpestinga“ ar „mano vyras mane moka prajuokinti“.

Tuomet pagalvokite apie konkrečius tai iliustruojančius veiksnius: „Praeitą savaitę ji nuvalė sniegą nuo automobilio langų“ ar „Jei jaučiuosi blogai, jis visuomet ras būdą mane priversti nusišypsoti“.

Galiausiai - pagerbkite savo netobulumus. Kartais kaltiname save dėl visų santuokos blogybių. Per daug kaltės gali mus tiesiog suparalyžiuoti. Taigi galvokite apie savo teigiamas savybes, jas įvardinkite ir pagrįskite pavyzdžiais: „Aš mylintis ir geras - vakar sutuoktiniui atidaviau paskutinį sausainį“, „Esu sąžiningas - visuomet sakau sutuoktiniui, ką iš tikro galvoju“.

Suteikite pikantiškumo santuokai. Klasikinis patarimas vienišiams, ieškantiems antrosios pusės - būkite „tas vienintelis“, kad patrauktumėte „tą vienintelę“. Tas pat tinka ir kalbant apie santuoką. Kuo laimingesni jaučiatės, tuo laimingesnė jūsų santuoka, ir tuo lengviau bus susidoroti su konfliktais.

Jei jums laimės suteikia penkiolika minučių rytinės jogos, kava be kofeino ar naujas hobis, šį džiaugsmą perkelsite ir į laimingesnius, turtingesnius momentus kartu.

Pripažinkite: anksčiau rūpinotės savo plaukais ir tuo, ką dėvėti lovoje. O dabar kas? Nutįsę marškinėliai? Laikas pagerinti savo įvaizdį. Susišukuokite, išsivalykite dantis ir apsivilkite naujus naktinius. Jei jausitės gerai, jūsų akys ims spindėti. Jūsų sutuoktinis tai tikrai pastebės ir įvertins.

Ginčykitės sąžiningai. Konfliktai - normali ir net sveika santuokos dalis. Svarbiausia - tai, kaip tvarkotės su konfliktais. Floridoje atliktame ilgamečių porų tyrime nustatyta, kad problemų sprendimo gebėjimas buvo esminis veiksnys 70 procentų patenkintų porų; tik 33 procentų nepatenkintų porų turėjo šių gebėjimų.

Su tinkamu požiūriu konfliktas taps vartais į dar didesnį intymumą - tai proga būti pamatytam ir mylimam tokiu, koks išties esate, priimti partnerio pažeidžiamą tikrąją esybę, sukurti tvirtą sąjungą.

Pirmiausia atsisakykite kritikos, konfrontacijos ar priešiškumo. Tai tarsi dujos ugniai. Kalifornijos universiteto mokslininkai, daugiau nei dešimtį metų stebėję 79 poras, nustatė, kad greit išsiskyrusieji ginčydavosi ilgai ir visuomet atakuodavo arba gindavosi. Tuo tarpu laimingos poros vengė išsakyti kritiškas mintis, neeskaluodavo diskusijų, nenaudodavo tokių žodžių kaip „visada“ ar „niekada“.

Jei ginčas vis dėlto prasidėjo, pabandykite pakeisti temą, pasitelkite humorą, parodykite atjautą. Per vėlu? Pasišalinkite ir atvėskite.

Pasirinkite tinkamą laiką ir vietą. Nepradėkite sunkių pokalbių, jei nesate gerai pailsėję ir pavalgę. Alkis ir nuovargis gali paskatinti piktiems komentarams ir tamsioms mintims. Dėl to nereikėtų vartoti ir alkoholio.

Nespręskite rimtų santuokos klausimų, jei negalite sutelkti tam viso dėmesio. Išjunkite TV, telefoną, kompiuterį, užverskite katalogą.
Atsiminkite, kad tai, kaip tvarkotės su šiomis situacijomis, ne tik paveikia jus, bet ir vaikus. Ar šio pokalbio vaikai girdėti neturėtų? Tuomet pasirinkite tokį laiką, kad vaikų nebūtų šalia.

Jei jie yra, kalbėkitės pagarbiai ir produktyviai. Tyrimai rodo, kad vaikai klesti ir ugdo gerus santykių įgūdžius, kai jų tėvai konfliktus sprendžia konstruktyviai, tačiau jei ne, jiems atsiranda nesaugumo jausmas ir elgesio problemų.

Atverkite ausis.  Vienintelis galingiausias žingsnis į tvirtą santuoką? Kalbėkite mažiau ir klausykitės daugiau. Kaltinimai, įžeidinėjimai, kritika - blogos pabaigos pranašai. Kai pokalbis virsta konfliktu, nesistenkite pertraukti partnerio, siūlyti sprendimo ar gintis per anksti. Jiems reikia, kad jūs juos išgirstumėte.

Taigi palinksėkite, perfrazuokite tai, ką jie pasakė, parodykite, kad gerbiate jų jausmus. Kartais visa, ko išties reikia, kad jaustumėtės artimesni - tai išklausyti, ką jums sako.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (218)