Jai patinka kalbėtis, jam patinka veikti. Viena šio skirtumo priežasčių – tai, kaip santykiai rutuliojasi vaikystėje. Mergaičių draugysčių esmė – ryšių užmezgimas. Pokalbiai yra svarbiausias dalykas šiame procese. Dalijimasis paslaptimis, patirtimi, problemų sprendimas ir galimybių aptarimas – visa tai svarbu merginos raidai. Berniukų požiūris į draugystę kitoks. Tai nereiškia, kad jų draugystė ne tokia gili; tiesiog ji kitokia. Berniukų grupės būna didesnės, jų akcentas – veiksmas, o ne kalbos.

Šie skirtumai vaikystėje vėliau nulemia skirtingus bendravimo būdus. Moterys bendrauja per dialogą, kalbėdamos apie emocijas, pasirinkimus ir problemas. Vyrai išlieka orientuoti į veiksmą – jų bendravimo tikslas yra kažką pasiekti.

Tyrimai rodo, kad tai pagrindinės, netgi įprastos, vyrų ir moterų tendencijos, tačiau šie skirtumai nėra absoliutūs. Žinoma, yra vyrų, kurie nori kalbėtis apie savo jausmus, ir moterų, kurios greitai pavargsta nuo kalbėjimo. Tačiau vienas būdas klasifikuoti vyrų ir moterų bendravimą – tirti jį per vaikystės prizmę: tai kalbos ir veiksmai. Turėdami tai omenyje, pateikiame dešimt gyvenimiškų situacijų, kaip (dauguma) vyrų ir moterų bendrauja skirtingai ir kaip tie skirtumai veikia jų tarpusavio santykius.

Neverbalinis bendravimas

Neverbalinis bendravimas – tai kūno kalba, ir moterų ji paprastai būna intensyvesnė. Veidai būna išraiškingi, rankos juda, dažnai liesdamos kitus. Vyrai šiuo atžvilgiu yra konservatyvesni. Tačiau jų sėdėjimo stilius kitoks – jie išsitiesia, išskečia kojas, sudrimba. Tuo tarpu moterys, priešingai, sėdėdamos susigūžia.

Kaip neverbalinis bendravimas veikia vyrų ir moterų santykius? Moterų veiksmai sutelkti į santykių išlaikymą: dėmesio parodymą ir dalyvavimo skatinimą. Vyrų tikslas priklauso nuo užduoties. Norisi parodyti kontrolę? Naudok kūną diskusijos erdvei kontroliuoti. Nori išlikti ramus ir apsisaugoti nuo emocijų? Išlaikyk ramų ir pasyvų veidą.

Kūno padėtis

Įsivaizduokite: poilsio akimirkos po darbo. Vienoje kambario pusėje grupė moterų, kurios įsitraukusios į pokalbį. Jų kėdės pasuktos viena į kitą, jos nuolat palaiko akių kontaktą. Kitoje kambario pusėje grupė vyrų. Jie sėdi kampu vienas į kitą. Didžiąją diskusijos dalį jų akys klaidžioja po kambarį, ir tik retsykiais jie pažvelgia vienas į kitą. Abi grupės bendrauja mėgstamu stiliumi. Tam vakarui tai tinka, tačiau kai grupės nariai bendrauja su kita lytimi, gali kilti problemų.

Vienas specifinis neverbalinio bendravimo akcentas yra kūno padėtis. Jei vyras, kalbėdamas su moterimi, nepalaikys akių kontakto, ji (kuriai pokalbis – neatsiejama santykių dalis) gali tai interpretuoti kaip jo susidomėjimo stoką. Jis gali susierzinti, kad ji atmeta jo pastangas; jam jo atpalaiduota kūno padėtis iš tikro padeda susikoncentruoti. Tokie fizinės padėties skirtumai gali apsunkinti dviejų bendravimo stilių suderinimą.

Argumentai

- Kodėl mes turime valgyti čia?

- Tai patogu.

- Ar šalia nėra ramesnių restoranų?

- Šalia nėra.

- Man labai įdomu, ar ši vieta buvo tikrinama pastaruoju metu?

- Užeikim į vidų.

Šis pokalbis susumuoja skirtingą kiekvienos lyties argumentavimo stilių. Moterys dažnai stengiasi pasiekti savo tikslą keldamos daugybę klausimų: provokuojamų, informacinių ir retorinių. Jų klausimai skirti pademonstruoti priešingą nuomonę arba surinkti informaciją. Vyrų argumentai dažnai paprasti ir tiesmuki. Jie tokie tiesmuki, skirtingai nei moterų klausimai, kad vyrai gali net nesuvokti, jog bręsta konfliktas.

Kai galiausiai abi pusės suvokia, kad nuomonės išsiskiria, bendravimo stilius turi didžiulį poveikį. Vyrai linkę būti teisūs ir mažiau galvoja apie kito jausmus. Šis menamas atjautos trūkumas liūdina moteris. Vyrai nemėgsta klausimų, interpretuodami juos kaip cenzūrą, ir reaguoja užsidarydami emociškai. Todėl moterys tampa itin įtarios ir neramios.

Atsiprašymas

- Atsiprašau, kad išpūčiau tokį didelį burbulą iš to, į kurį restoraną eiti.

- Uhu.

- Iš tikro tai nesvarbu.

- Joo

- Diena buvo ilga; mums tiesiog reikia gero maisto.

- Uhu.

- Gal nori šį vakarą valgyti vienas?

- Mmm?

Po ginčo seka atsiprašymas. Galbūt. Gali kilti įtarimas, kad vyrai ir moterys skirtingai vertina atsiprašymus, ir šis įtarimas bus pagrįstas. Moterys naudoja atsiprašymus bandydamos sukurti arba išlaikyti ryšius. Kita vertus, vyrams svarbu, kaip paveiks atsiprašymas: jis gali nužeminti juos į priklausomą padėtį, padėtį, kurioje jie nuo pat vaikystės nenorėjo būti.

Po ginčo lyčių skirtumai gali pagilinti neigiamus jausmus. Jei vyras bijo prarasti kontrolę ir vengia atsiprašymų, moteris gali tai interpretuoti kaip nejautrų elgesį, įsižeisti, susierzinti. Ginčas gali tęstis toliau...

P.S. Verbalinis ir neverbalinis bendravimas dažnai skiriasi tarp kultūrų. Pavyzdžiui, nors daugelyje šalių valgymo metas yra tas laikas, kai lankomi draugai ir šeima, kai kuriose Azijos ir Afrikos šalyse valgymo metas yra skirtas valgymui. Plepėti nepriimta.

JAV žmonės, kurie nepalaiko akių kontakto, gali būti palaikyti nemandagiais ar net įtartinais. Toks elgesys būtų priimtinas Japonijoje ar Korėjoje, kur pastanga išlaikyti akių kontaktą sukuria diskomfortą.

Na, jei atsiprašyti nepavyko, gal padės komplimentai. Bet čia taip pat kyla keblumų.

Komplimentai

Šunų parkas. Keli šeimininkai su savo augintiniais. Viena moteris vedžioja savo naująjį labradorą. Prasideda pokalbis...

Erdelterjero savininkė (moteris): „Ak, jūsų labradoras toks nuostabus. Koks gražus kailis!”

Labradoro savininkė (moteris): „Ačiū. Jūsų berniukas taip pat labai dailus“.

(Vyrui, stovinčiam šalia, prižiūrinčiam savo biglį): „Ką manote apie mano mažąją mergytę?“

Vyras: „Hm... atrodo mažoka. Kiek jai laiko?“

Ir vėlgi bendravimą apsunkina lyčių skirtumai. Nuo pat mažumės moterys išmoksta dalinti komplimentus; tai beveik refleksyvus elgesys.

Komplimentai – būdas pasiekti vienam kitą, patvirtinimo, priėmimo ženklas. Vyrai labiau linkę pateikti vertinimus nei dalyti komplimentus. Jie taip pat patys nesieks komplimentų, kadangi jie vengia būti kritikuojami.

Tokie skirtingi požiūriai natūraliai komplikuoja bendravimą. Jei moteris ko nors paklausia tikėdamasi pagyrimo, vyrui tai pasirodys tinkamas laikas patarimui. Tai paveikia jų santykinę galią: patarėjas automatiškai pakeliamas į aukštesnę poziciją, o moteriai priskiriamas žemesnis vaidmuo.

Bus daugiau.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)