Darling – tai žodis, Amerikoje nereiškiantis nieko, ir reiškiantis labai daug. Taip galima kreiptis ir į kasininkę, kurios visai nepažįsti, ir į vyrą, be kurio negali gyventi. Tai dar aname amžiuje pastebėjo rašytojas Erichas Marija Remarkas. Šiandien Niujorke tas pats galioja intymiems santykiams: mums įprastam meilinimuisi bei poravimosi šokiams čia nėra kada gaišti – seksas ir yra romantika. Vienos nakties nuotykis gali nereikšti nieko, arba labai daug. Ir meilė čia – bevertė, ir – neįkainojamai brangi tuo pačiu metu.

Pinigai

Skubu užbėgti už akių blogoms mintims, kurios galbūt plūstelėjo Jums į galvą perskaičius žodžius apie meilės kainą. Šis tekstas – ne apie prostituciją, o apie romantiškus jausmus. Nors riba tarp vieno ir kito gana miglota, jei nebandysime savęs apgaudinėti ir neigti fakto, kokią galią ir reikšmę šiuolaikiniame pasaulyje turi pinigai...

Kalbant apie romantiškas pažintis, Niujorke (kaip, beje, ir Londone, o greičiausiai ir Vilniuje ar kokiose Gineitiškėse) svarbu, kiek tu uždirbi ir kas esi. Vis dėlto, nenoromis, tačiau turiu pridurti – čia tai daug svarbiau, nei kur kitur pasaulyje. Juk nuo tada, kai prieš 400 metų tyrinėtojas Henris Hadsonas atrado upę (vėliau pavadintą jo vardu), tebeskalaujančią Manhattano krantus, čia kūrėsi žmonės, trokštantys gyventi geriau.

Net mums nuo vaikystės į galvas kalta, kad Amerikoje gyvenimas geras, tačiau kiekvienas amerikietis pasakys, kad Niujorke gyvenimas – dar geresnis, o Manhattane – geriausias. Ši sala – lyg amerikietiškos svajonės simbolis, o pasakymas „vieną dieną aš gyvensiu Manhattane“ lygus žiniai, kad vieną gražią dieną pasaulis tau bus po kojom. Tačiau visa tai – kainuoja (kai kurių nuomone – neadekvačiai, tačiau Manhattanas – tai legenda, o legendos kaina niekada su rinkos verte nieko bendro neturi).

Vienas jau kelintus metus vienišaujantis bičiulis paatviravo: „Artėjant prie „reikalo“ merginos čia klausia, kur gyveni. Ne į Mahattaną jos nevažiuoja“.

Tačiau Amerika – šalis, kur žmonės žino, kad svajonės pildosi. Paklausite – kaip? Paprastai – daug dirbant.

Laikas

Remiantis naujausiais tyrimais, amerikiečių darbo valandos ilgiausios iš visų industrializuotų valdybių gyventojų. Amerikietiška svajonė apibūdinama taip: sulaukti sėkmės ir dalintis ja su „teisingu“ žmogumi. Tačiau vis dėlto dauguma karjeros laiptais kylančių profesionalų nemano, kad romantiškiems santykiams dera teikti pirmenybę.

42 proc. amerikiečių dabar dirba dar daugiau, nei prieš penkerius metus. Spaudžiami didelės atsakomybės ir įsipareigojimų, romantiškai vakarienei ar pasimatymui kino teatre savo dienotvarkėje laiko jie neberanda. Labiausiai paplitusi „išeitis“ – kokteilis (a drink) po darbo.

JAV kasmet įvyksta daugiau nei 405 milijonai verslo kelionių. Sunku galvoti apie pasimatymą, kai akys dar raudonos po skrydžio iš Los Andželo – rašoma American Airlines platinamame verslo žurnale. Tad dar neatsistojus ant Pažadėtosios žemės, karštligiškiems romantikams atvėsinamos smegenys.

Burtai

Gal todėl Niujorkas iš tiesų nėra romantiškas miestas – tai nesunku pajusti, palyginus jį su Paryžiumi, kur laikas, praleistas maloniai šnekučiuojantis prie vyno taurės, nėra „nurašomas“ į nuostolius. Iš niujorkiečio neverta tikėtis, kad jis pasielgs kaip koks italas – viską metęs per visą miestą atlėks tik dėl vieno bučinio, net jei jis kilęs iš temperamentingiausių italų.

Tik iš pažiūros šis miestas – chotiškas. Iš tiesų tai – bičių avilys, kuriame dūzgiama pagal nerašytas taisykles. „Niujorke tu būsi sunaikintas arba apdovanotas – priklausomai nuo to, ar gimei po laiminga žvaigžde, ar ne“, – rašo E. B. White knygoje Here is New York, pripažintoje viena geriausių kada nors apie šį miestą sukurtų literatūros kūrinių.

Tačiau šiame mieste gyvena ne robotai. Atvirkščiai, Niujorkas traukia karštaširdžius, svajotojus, drąsuolius, nebijančius iššūkių, rizikos ir tikinčius, kad gali pakeisti savo likimą. Tik energiją, kuri veržiasi iš širdies, dauguma nukreipia į studijas, darbą – tai, kas ateityje virs auksu.

Tačiau, kaip dažniausiai ir būna, ten, kur garbinamas pragmatizmas – suklesti visai priešingi reiškiniai. Pavyzdžiui, skubėdamas Soho gatvėmis gali tiesiogine to žodžio prasme užkliūti už būrėjos, pūpsančios tiesiog vidury šaligatvio ir Taro kortomis dalinančios meilės paslaptis. Penkiolika dolerių, ir jau sėdžiu ant kėdės. Viduje kikenu iš situacijos absurdiškumo, kai damutė su ryškiu Brooklyno akcentu man šaukia į ausį (nes gatvės triukšmas užgožia žodžius), jog aplink mane sukiojasi aukštas vyras, paties likimo siųstas užpildyti tuštumą, atsivėrusią širdyje, ir... banko sąskaitoje. Kaipgi kitaip, juk sakiau – tai Niujorkas...

Seksas

Kaip supratote, niujorkiečiai gan vieniši. Surasti savo antrąją pusę trukdo ne tik jau aptartos kliūtys, bet ir tai, jog dauguma čia atklydusių žmonių – tik pakeleiviai. Niujorkas yra bene didžiausias traukos centras, tad kone kas antras žmogus šio miesto gatvėse – turistas, verslininkas komandiruotėje ar koks kito plauko nuotykių ieškotojas.

Net jei pasiseka ir į akį krinta žmogus ne iš kito pasaulio krašto, jau kone pakeliui į savo lėktuvą – pasiteiravęs, kuriame iš megapolio rajonų gyveni, niujorkietis reikšmingai žvilgtels į laikrodį, mintyse skaičiuodamas, kiek laiko sugaištų kelyje į pasimatymus... Kai kalbame apie atstumus Niujorke, įsivaizduokite, jog, būdamas vilnietis, ketinate užmegzti romaną su panele iš Kauno ar iš pajūrio. Vienos–dviejų valandų kelias čia visiškai įprastas.

Sakoma, kad būtent Niujorke paplito nauja „tendencija“ – greta homoseksualumo, biseksualumo ir panašiai – monoseksualumas. Ši sąvoka apibūdina tai, kas dabar „madinga“ – vienišas jaunas sėkmingas žmogus esą pats patenkina visus savo poreikius, ypač kalbant apie emocinius.

Seksualiniai gali būti tenkinami ir su kitu žmogumi, tačiau monoseksualai arba neužmezga glaudesnio ryšio su partneriu, arba tenkinasi vienkartiniais nuotykiais. Nėra laiko „draugauti“!
Todėl ir nuo pažinties prie baro iki pažinties lovoje – kelias neilgas. Ir nebandykite sakyti, kad tai neromantiška, amoralu. Tai niujorkietiška romantika, kuriai poros sugeba atsiduoti visu kūnu ir siela, nes žino, kad gyvenimas pro šalį skrieja neįtikėtinu greičiu, ir jei nepagausi akimirkos čia ir dabar, ji dings nesugrąžinamai.

O nuostabiausia tai, kaip nuoširdžiai žmogus tiki, kad versdamasis per galvas ir iš lovos – į lovą, jis juda link savo tikslo - sėkmės, kuria vieną dieną pasidalins su kitu tokiu pačiu kaip jis, sugavusiu amerikietiškąjį laimės paukštį - kalakututą, kurį su pasididžiavimu doros per kiekvieną Padėkos dieną, visą likusį gyvenimą...