Tačiau palikime pavydą - ligą. Psichiatrai jį dažniausiai laiko rimtesnių psichinių susirgimų sudedamąja dalimi. Tuo tarpu “buitinis” pavydas pažįstamas mums visiems. Jis ypač dažnai kankina vyrus.

Kas gi provokuoja vyrišką pavydą? Pasirodo, kad visoms moterims būdingas noras patikti. Patikti visiems! Tuo tarpu vyrai šį norą supranta kaip mėginimą susirasti kitą. O tai, žinoma, suduoda skaudų smūgį savimeilei. Kuo labiau vyras save myli, tuo labiau pavydi savo “puselės”. Dėl šios priežasties vyrui nemalonu netgi tai, kad moteris draugų kompanijoje (arba darbe) tampa lydere. Moka pasiginčyti, moka sukelti susižavėjimą. Ją apsupa komplimentai, o jis… kenčia.

Kuo vyras savanaudiškesnis, tuo labiau jį žeidžia pavydas – tai aksioma. Jis nesąmoningai pradeda ieškoti savo ydų. “Užverda”. Jis netgi mintyse negali susitaikyti su tuo, kad jį, tokį nuostabų, ji gali iškeisti į ką nors kitą. Tuomet ir prasideda tardymas:
- Kur tu susiruošei? Kam taip išsipustei? Kada grįši? Niekur tu neisi! O prieš ką tu taip išsidažei?

Žinoma, asmeninės kultūros lygmuo, lyderystės siekimo laipsnis šeimoje taip pat daro įtaką vyriško pavydo apraiškoms. Jis kankina žmoną įtarimais. Kitas, pavyzdžiui, afekto būsenoje, gali žmoną ir pastumti ar sumušti. Maždaug prieš penkerius metus vienas vyras apimtas pavydo priepuolio nupjovė savo mylimajai ausį. O vieną mažą Rusijos miestelį sukrėtė šiek tiek egzotiškesnis pavydo priepuolio iššauktas nusikaltimas: meilužis užmušė mylimos moters vaiką… jam pasirodė, kad tai vienintelis vertas atpildas už jos neištikimybę.

Gerai, jei tavęs šiek tiek pavydi. Tame yra kažkas aštraus, kaip taisyklė paįvairinančio romantišką gyvenimą, palaipsniui virstančio “ne”… Tačiau iš esmės pavydas yra pavojingas, nes gali pasibaigti bet kokiomis pasekmėmis, o ir medicininiu požiūriu pavydas yra žalingas sveikatai. Medikai įrodė, kad vyriškų stresų skalėje fizinė žmonos neištikimybė (o tai reiškia ir pavydas) klasifikuojamas kaip vienas stipriausių smūgių. Pagal stiprumą jis prilyginamas stresui, patiriamam mirus artimam žmogui.

Pavydo priepuolio metu organizmas išskiria visą hormonų “kokteilį”, kuriame yra hormonas vazopresinas, kuris skatina kraujo pritekėjimą į raumenis. Dar prisideda endorfinai, blokuojantys skausmo pojūtį ir adrenalinas… Tokiais momentais vyras, beje, kaip ir moteris, neretai krūtinėje pajunta spaudimą, “apmiršta” širdis ir netgi pilnai “sustingsta”.

O nuo pavydo pabėgti neįmanoma. Ištinka šokas ir organizmas priverstas įsikišti – įsijungia prieššokinis mechanizmas, į žaidimą įsitraukia kitas hormonų derinys. Dėl tokios būsenos stipriai nukenčia imuninė sistema, gali netgi prasidėti įvairiausi susirgimai, pavyzdžiui, egzema.

Norėtųsi perfrazuoti vieną posakį: “pavydi, reiškia myli.” Pavydi – reiškia nuolat nerimauja. Be to, jaudinasi ne dėl to, kad sugrius meilė, šeima ar tai, kad moteris liovėsi mylėti – nerimauja dėl to, kad ji susiras geresnį, įsimylės vyrą - idealą, o tai bus rimčiau nei mylėti “nulį be pagaliuko” – štai taip vyrai vertina save.

Tačiau už pavydą baudžiama: vyrai, storėjantys ne dienomis, o valandomis, net neįtaria, kad tapo streso, kurį sukelia pavydas, aukomis – juk ilgalaikis nerimo jausmas paveikia smegenų centrą, kuris atsakingas už alkio jausmo kontrolę. Ir gali išsivystyti bulimija – besaikis persivalgymas. Chroniškas nerimavimas neleidžia į kraują patekti hormonui, atsakingam už lytinę veiklą. “Namų karo” rezultatas, kaip taisyklė, tai, kad vyras tampa “visišku impotentu”.

Tačiau nerimo impulsų slopinimas gali sukelti didelę nervinę perkrovą: prasideda stiprūs galvos skausmai, pakyla spaudimas. Jei pavydėsite tyliai, galiausiai galite atsidurti psichiatrinėje ligoninėje, o jei leisite pavydo sukeltam įtūžiui prasiveržti – įkalinimo įstaigoje. Nervinė sistema per didelės įtampos neišlaiko.

Galima pavydėti, galima dėl pavydo eiti iš proto, tačiau niekas, išskyrus jus pačius, nesugebės pažvelgti į situaciją blaiviai, su humoru ir pasakyti sau: “Nejaugi aš taip savimi nepasitikiu, kad bijau, kad mane tuojau paliks dėl kito, juk jeigu ne jai, tai bent sau aš esu vienintelis toks nepakartojamas!”

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)