Pataria psichologė Vaida Platkevičiūtė

Pati nesu atlikusi studijų ar kada nors detaliai nagrinėjusi didelio amžiaus skirtumo porų ypatumus. Dėl to atsakydama į klausimą, labiau remsiuosi ne statistika (kitose šalyse atliekami tyrimai nurodo didelį amžiaus skirtumą kaip rizikos faktorių santuokos išlikimui), o jūsų asmeniniu nerimu. Ir tuo, jog šiuo metu esate įsimylėjimo etape, kuris taip pat turi savo vertų dėmesio savybių.

Didelis amžiaus skirtumas išties yra svarbus veiksnys, ties kuriuo derėtų stabtelėti. Porų konsultantai šioje vietoje labiausiai akcentuoja skirtingų poreikių suderinimo sunkumus, kurie skirtingais amžiaus periodais yra skirtingi.

Dabar, kai esate apimti įsimylėjimo emocijos, kurioje asmuo gali pasislėpti, tikėtina, jog išgyvenate panašius norus, troškimus.

Nepastebite skirtingų tikslų, siekių, gyvenimo uždavinių. Tačiau jei pabandytumėte įsivaizduoti save tame pačiame santykyje po dešimties metų, po dvidešimties...

Svarbu priimti, jog bendras gyvenimas nėra tik įsimylėjimo jausmas, sparnai ir gražios spalvos. Kaip jau minėjau, skirtingas amžius turi skirtingus uždavinius. Vienam iš jūsų gyvenimas turi pradžios, įsitvirtinimo, produktyvumo, veiklos, energijos darbus, kitam – ilgainiui teks pereiti prie ramybės, rūpinimosi savo sveikata, lėtesnio tempo, mėgavimosi, baigtinumo pajautimo laiko.

Labai verta pažvelgti į kitus tokio amžiaus vyrus, į jų darbus, kasdienybę, gyvenimo ypatumus, temas ir panašius dalykus, kad galėtumėte labiau suvokti, su kuo ryžtumėtės gyventi.

Dar vienas judviejų skirtumas yra tautybės. Taigi derėtų žvelgti į panašaus amžiaus turkus vyrus. Negalvojant, jog jūsiškis yra labai išskirtinis. Įsimylėjimas yra graži emocija, visgi renkantis dovanoti savo gyvenimą, svarbu pažinti asmenį, kuriam ruošiatės jį dovanoti.

Verta pažinti to žmogaus gyvenimo ypatumus, jo pomėgius, tikslus. Taip pat artimą aplinką, tradicijas, požiūrį į šeimą, moterį, vaikus, sutuoktinių vaidmenis. Ne tik iš jo pasakojimų ar pažadų, bet iš jo gyvenimo stebėjimo, buvimo jo artimoje aplinkoje, tarp jį supančių žmonių.

Įsimylėjimas, ypatingai esant tokioms aplinkybės, nėra tas laikas, kuomet derėtų priimti greitus sprendimus. Pažinimas leidžia išties labiau pamatyti žmogų ir pajusti, ar galite būti jo gyvenimo dalimi, ar jis gali būti jūsų gyvenimo dalimi. Ar kartu, būdami labai skirtingi, galite kurti bendrytę, kurioje netektų prarasti savęs arba negebėti priimti kito kitoniškumo.

Vaida

Rašykite: psichologui@delfi.lt. Psichologai neatsakinėja asmeniškai, atsakymai publikuojami DELFI rubrikoje GYVENIMAS.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (401)