Lacijus ir popiežiaus vynuogynai

Gaila, kad Roma, vienas didžiausių pasaulyje turistinių magnetų, užgožia aplink plytintį Lacijaus regioną. O juk Lacijuje gimė italų sostinės įkūrėjai Remas ir Romulas, ankstyvaisiais viduramžiais kūrėsi pirmieji Europos vienuolynai, XVI–XVII a. turtingos popiežių giminės varžėsi statomų vilų ir parkų ištaigingumu. Piečiau Romos – vulkaninės kilmės kalvų grupė Castelli Romani (liet. „Romos kalvos“).

Tai kurortinė sritis, nuo antikos laikų garsėjanti vynu. Garsusis baltas originalaus pavadinimo Lacijaus vynas „Est! Est!! Est!!!“ turi pardavimą skatinančią legendą iš XII amžiaus. Joje pasakojama, kad pasiuntinys popiežiaus užsakymu apylinkėse ieškojęs gero vyno. Daug išragavęs, kol vienas vynas taip patikęs, kad pasiuntinys ant vyndario durų kreida užrašęs: „Est! Est!! Est!!!“ (liet. „Šitas! Šitas!! Šitas!!!“).

Toskana: spagečiai elitui

Netoli Pizos, Lario miestelyje, rengiamos ekskursijos į Martellių šeimos fabriką, kuriame jau 80 metų gaminami geriausi pasaulyje rankų darbo spagečiai (Pasta Martelli). Jų įsigyti žmonės atvažiuoja ir iš Amerikos, ir iš Japonijos.

Geriausių Italijos restoranų penketukas

„Osteria Francescana“ (Modena, 13 vieta pasaulyje)
„Ristorante Cracco“ (Milanas, 22 vieta pasaulyje)
„Gambero Rosso“ (San Vinčencas, 28 vieta pasaulyje)
„Combal.Zero“ (Turinas, 42 vieta pasaulyje)
„Dal Pescatore“ (Mantuja, 48 vieta pasaulyje)
Šaltinis – britų žurnalas
„Restaurant Magazine“, 2009

Naudinga žinoti

Italai nesureikšmina pusryčių: dažnai tik bandelė su kava arba tramezzino (tai dar vienas Turino išradimas – sumuštinis iš trikampiais supjaustytos baltos duonos ir tunų, kumpio, sūrio arba daržovių).

Pietūs (pranzo) restorane užtrunka vidutiniškai 1,5 val., vakarienė (cena) – 2-3 valandas.

Galite pastebėti nepasitenkinimą, jei restorane (ristorante) paprašysite tik gėrimų arba picos – italai mano, kad tam yra kavinės ir picerijos. Vakarienė restorane tradiciškai susideda iš 3 ar 4 patiekalų, todėl tikimasi, kad užsisakysite bent porą valgių.

Nemažai restoranų siūlo specialų patiekalų kompleksą turistams (Menu turistico). Italijoje yra apie 20 vyno regionų. Toskanai būdingas „Chianti“, Emilijos-Romanijos regionui – „Lambrusco“, Umbrijai – „Orvieto“ ir t. t. Jei italų valgiaraštyje parašyta caffe, turimas omenyje espresas, patiekiamas su taure vandens.

Makaronų gaminiai Italijoje nelaikomi rimtu valgiu – tai tik užkandis prieš pagrindinį mėsos ar žuvų patiekalą. Arba vietoj sriubos.

Daugiau:

Šaltinis
Temos
West Express leidinys "Žvilgsnis į pasaulį"
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją