„Pažintį su Gruzijos virtuve mes pradėjome nuo khinkali, kurie primena didžiulius koldūnus, - pasakoja Dainius, kartu su bičiuliais Gruzijoje viešėjęs gegužę. - Jų būna su įvairiais įdarais, pradedant mėsa (nes su mėsa patys populiariausi), grybais, sūriu, baigiant bulvėmis (nes tik žolelių įdaro nebūna) ir pan. Juos reikia valgyti paėmus už viršūnėlės. Prakąsti, išgerti sultinį ir valgyti visa kita. Vieni žmonės suvalgo galvutę, nors ji nėra išvirtusi, kad būtų patogu paimti. Khinkali kainuoja nuo 50 iki 70 tetrių, ir daugelyje kavinių įspėja, kad mažiau nei 10 nevirs – tai mažiausia porcija. Paprastai žmogui užtenka 5 vienetų".

Ką paragauti:

* badrijani - keptų baklažanų juostelės arba suktinukai su graikinių riešutų užtepėle (kremu), papuoštos granatų sėklomis. Labai skanus užkandis!

* lobio - troškintos krosnyje pupelės su prieskoniais - skanu ir maistinga, patiekiamos moliniuose troškintuvuose su žolelėmis;

* chakhokhbili - vištiena pradžioje skrudinama be riebalų, vėliau troškinama pomidorų, česnakų ir riešutų padaže. Patiekiama keptuvėje.

* ojakhuri - labai sotūs kiaulienos gabaliukai su užkeptomis bulvėmis, daug prieskonių bei žolelių.

* kharcho - sriuba su jautiena, ryžiais, daug prieskonių bei žolelių.

* chakapuli - su prieskoniais (peletrūnu ir tkemali padažu) troškinti ėriuko ar avienos gabaliukai.

* abkhazura - kaukazietiškas patiekalas (jautienos, kiaulienos faršo maltiniai su daug prieskonių).

* khachapuri - kiekviename regione jie skirtingi. Populiariausia yra Imeretiška chačapuri - primena itališką picą su sūriu (naudojamas sulguni varškės sūris). Tešla nesudžiūsta, todėl labai tinkama pasiimti į žygius. Pagrindinis keliautojų patiekalas, galima nusipirkti kiekvienoje parduotuvėje.

* khachapuri Adžarijos regione (Gruzijos vakaruose prie Juodosios jūros, ten, kur Batumi) - laivo formos ant viršaus su sviesto gabaliuku ir užkultu kiaušiniu viduryje, kuris dažniausiai būna neiškepęs.

* khachapuri Svanetijoje vadinamas Kubdari (ta pati „pica“, tik su mėsos faršo įdaru).

* mchadi - kukurūzų kruopų duonelė dažniausiai patiekiama su pupelėmis Lobio.

* satsivi - neteko ragauti, bet vietiniai labai rekomenduoja. Kalakuto ar vištos krūtinėlės gabaliukai, troškinti graikiškų riešutų padaže. Patiekiamas per Kalėdas.

* churchkhela - saldumynas, gaminamas iš riešutų ir vynuogių sulčių, kurių pakabintų ant siūlų galima rasti visoje Gruzijoje.

„Labai gardūs gruziniški sūriai. Jie sūrūs, todėl puikiai tinka prie vyno, - sako Diana. - Dažniausiai karšti patiekalai patiekiami moliniuose induose, gausiai apibarstyti žolelėmis: kalendra, petražole, peletrūnu ir kt.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)