Žemėlapį, kurį galima būtų atsispausdinti arba nemokamai naudoti spaudoje. Tokį, kuriame aplink būtų pažymėtos net tik picerijos, bet ir mokyklos, dviračių nuomos punktai, automobilių plovyklos, valiutos keityklos, odontologai, fontanai, naktiniai klubai, teismai, kapinės, policijos postai ir pan. Tokį, kuriame atsiradus naujai gatvei, savo pataisymus galėtų įnešti tiesiog tos gatvės gyventojai arba jų kaimynai.

„OpenStreetMap“ (liet. Atviras gatvių žemėlapis) – tai savotiškai didžiausią pasaulyje rašytinį informacijos šaltinį, enciklopediją „Wikipedia“ primenantis projektas. Čia žmonės dalyvauti gali nepriklausomai nuo jų kvalifikacijos, interneto kanalo greičio, amžiaus ar fizinių pajėgumų. Visus prie sumanymo prisidedančius žmones vienija vienas tikslas – sukurti kuo tikslesnį, patogesnį ir plačiau pritaikomą žemėlapį, kuriuo būtų patogu naudotis, malonu atsispausdinti bei kuris būtų pasiekiamas bet kuriame pasaulio krašte nemokamai.

Jau dabar OSM žemėlapius galima užsikrauti į savo navigacinius įrenginius ir sėdint mašinoje arba vaikštinėjant po svetimą miestą pėsčiomis sudarinėti maršrutus. Ne tik pačiam naudotis, tačiau ir informuoti apie aplankytas vietas aplinkinius. Nepriklausomai nuo jokių privačių ar pelno siekiančių įmonių.

Tam, jog tokie gražūs tikslai taptų realybe, pasaulyje blaškosi šimtai žmonių su GPS įrenginiais ir fiksuoja savo miestų gatves. Ne tik fiksuoja, tačiau ir įveda namų numerius, pažymi gatvės ypatumus bei aptarnavimo sferos objektus, dviračių takus bei įdomius turistams objektus. Ir vyksta tai paprastai: užtenka su mažu, degtukų dėžutės dydžio įrenginiu pravažiuoti (arba pėsčiam praeiti gatve), nukrauti aparatėlio surinktus duomenis į kompiuterį, juos truputį pataisyti ir patobulinti bei išsiųsti į centrinį OSM serverį. Tie, kurie kadaise mėgo sudarinėti žemėlapius ir braižyti gatves dabar gali tai padaryti bei būti naudingi kitiems.

Bendraminčiai, susibūrę į bendruomenę, apie projekto subtilybes šnekučiuojasi forume, dalinasi patirtimi su vietiniais entuziastais, aptarinėja kaip galima dar labiau pagerinti savo aplinkos atvaizdavimą pasauliniame voratinklyje. Diegia paruoštus nemokamus žemėlapius į savo navigacijos prietaisus, ieško trūkumų, tikslina duomenis. O Vokietijoje jau išleistas ir popierinis OSM atlasas su smulkiais Vokietijos, jos regionų ir miestų žemėlapiais, pardavinėjamas už gamybos savikainą ir leidžiamas kopijuoti, perspausdinti ir taisyti.

Nemokamų ir laisvų OSM žemėlapių pavyzdžiai

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją