Netoli Helsinkio oro uosto arba vos už keliolikos minučių važiavimo traukiniu nuo Helsinkio geležinkelio stoties įsikūręs didelis pramoginis kompleksas (parkas, muziejus, planetariumas), skirtas suaugusiems ir vaikams bei siūlantis eksponatus, pristatančius šiuolaikinį mokslą. Ne šiaip sau teoriškai, o viską leidžiant išmėginti savo kūnu, pojūčiais ir jėgomis. Tad viskas suprantama tampa ir neklusniems paaugliams. Ką jau ir bekalbėti apie kitus...

Dar net nepriėjus modernios, dailios suomiškos architektūros pastato, ateinančius nuo traukinių ar autobusų stotelės lankytojus pasitinka pakabinamas tiltas ir nedidelis parkelis su geologine ekspozicija – čia galima prisiliesti prie aukso rūdos ar granito luitų, apžiūrėti, kaip atrodo įvairios iškasenos ir uolienos. Prisiliesti, nufotografuoti. Bet neskaldyti, nesėdėti ar nelaipioti.

Įėjus į „Heureca“ pastatą, nustebina šiuolaikinis, tvarkingas ir patogus interjeras. Šalia veikia ir įvairiausių mokslo populiarinimo suvenyrų parduotuvėlė, kavinukė visai šeimai. Skirtingai nuo mūsiškių muziejų, net ir žvarbiausią dieną čia sušilsi, mat viskas šildoma. Po tuo pačiu stogu įsikūręs ir įdomius dalykus demonstruojantis planetariumas, be to, yra ir kinas, rodantis spec. efektus.

Tačiau pagrindinė ekspozicijos dalis – tai įvairiausi eksponatai eksperimentams, kuriuos galima tiesiog išmėginti pačiam. Pavyzdžiui, pamėginti peržengti basomis metaliniu lynu. Išmatuoti savo kūną šalia Leonardo da Vinči įžymiojo paveikslo. Apžiūrėti, kaip veikia termovizorius. Sužaisti mačą prieš draugus viename iš daugybės čia esančių žaidimų arba tiesiog pasigalynėti su kompiuteriu.

O kur dar įvairiausi fizikiniai bandymai, specialiai jauniesiems įrengta maža chemijos laboratorija, žemės drebėjimo simuliatorius ar svertų, leidžiančių pakelti automobilį net ir paaugliui, sistema. Visų eksponatų čia net ir neišvardinsi, o ir nėra tokio tikslo – juk ten virš šimto įvairiausių eksperimentų, pažindinančių su pagrindiniais fizikos dėsniais ar gamtos reiškiniais. Čia ne tik laisvą laiką praleisi, bet ir kažką sužinosi, išmoksi.

Muziejus turi vienintelį trūkumą – lankantis čia su vaikais, verta apžiūrai skirti mažų mažiausiai tris valandas, o dar geriau – keturias ar net penkias. Taigi skubantiems ne visad į gera. Užeiti valandai tiesiog neapsimoka ir finansiškai, ir dėl vėliau liksiančio apmaudo, neišmėginus daugybės eksponatų ar nepamačius filmų, planetariumo.

Vidutiniškai mokslo populiarinimo centre „Heureca“ kasdien apsilanko apie 750 žmonių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją