Straipsnio komentaruose rašyk savo įspūdžius ir pastebėjimus apie šią šalį - geriausiam dovanosime termo puodelį! Nugalėtojas paaiškės balandžio 18 dieną. Jeigu norite dalyvauti konkurse, prie komentaro nepamirškite nurodyti savo el. pašto adreso, kad galėtume su jumis susisiekti.


Plotas. Graikijos - 131 957 kv. km., Kretos salos - 8 336 kv. km., Santorino salos - 73 kv. km, Rodo salos - 1 400 kv. km, Chalkidikės pusiasalio - 2 918 kv. km.

Sostinė. Atėnai, apie 5 mln. gyventojų (2008 m.).

Geografija. Valstybė Europos pietryčiuose, visada buvo kryžkelė tarp Europos ir Mažosios Azijos, Europos ir Afrikos. Ji užima Balkanų pusiasalio pietinę dalį ir turi daugiau negu 2000 salų (19% visos teritorijos).

Didžiausios salos: Kreta (Kretos - Libijos jūra), Euboja, Lesbas, Chijas, Kikladų, pietų ir šiaurės Sporadų salynai (Egėjo jūra), Jonijos salynas (Jonijos jūra). Šiaurėje ribojasi su Albanija, su buvusia Jugoslavijos respublika Makedonija, Bulgarija, Turkija; vakaruose šalį skalauja Jonijos, rytuose - Egėjo, pietinius Kretos krantus - Libijos jūra. Bendras sausumos sienų ilgis - 1228 km. Pakrantės ilgis - 13 676 km. 83 % šalies teritorijos užima kalnai (aukščiausias iš jų - Olimpo kalnas, 2917 m aukščio), kalnuotos sritys ir kalnagūbriai.

Klimatas. Graikijos klimatas yra būdingas Viduržemio jūros pakrantei - nešaltos ir drėgnos žiemos, karštos ir sausos vasaros. Didžiausioje Graikijos saloje - Kretoje - šilti orai išsilaiko ilgiausiai. Pietinėse pakrantėse maudytis galima nuo balandžio vidurio iki lapkričio mėnesio. Liepos ir rugpjūčio mėnesiai patys šilčiausi, tada temperatūra beveik visoje šalyje pakyla iki 40 laipsnių karščio. Lietingasis sezonas daugelyje Graikijos rajonų prasideda maždaug lapkričio viduryje ir tęsiasi iki vasario mėnesio.

Gyventojai. 11,257 mln. Kretos saloje - 623 tūkst. Santorino saloje - 13 tūkst., Rodo saloje - 117 tūkst., Chalkidikėje - 109 tūkst. (2009 m. sausio mėn.).

Kalba. Graikų. Dabartinė kalba (naujoji graikų kalba) gerokai skiriasi nuo tos, kuria kalbėjo antikos laikais. Šiandien graikai mokosi dviejų kalbų - senovinės rašytinės ir dabartinės šnekamosios. Kurortiniuose miestuose nesunkiai galima susikalbėti anglų, prancūzų, vokiečių ar italų kalbomis.

Religija. Graikija - vienintelė pasaulyje oficiali stačiatikių valstybė. Šventikų vaidmuo graikų gyvenime labai didelis, jie yra pripažinti bendruomenių vadovai. Maldos namuose statulos nestatomos, kabo tik šventųjų paveikslai - ikonos. Didžioji dauguma - graikai ortodoksai (98%), musulmonai - 1,3 %, kiti - 0,7%.

Šalies valdymas ir politika. Graikijos valstybės santvarka - parlamentinė respublika, monarchijos atsisakyta 1974 m. referendume. Konstitucija priimta 1975 m. birželio 11 d. Įstatymus leidžia vienerių rūmų Parlamentas (Vouli ton Ellinon). 300 parlamento narių, išskyrus 12 valstybės deputatų, skiria politinės partijos, proporcingai balsų skaičiui, gautam per rinkimus.

Valstybės vadovas - prezidentas, kurį parlamentas renka penkeriems metams (ne daugiau kaip 2 kadencijoms). Įstatymus aprobuoja prezidentas. Prezidentu nuo 2005 m. kovo išrinktas Karolos Papoulias. Vykdomoji valdžia priklauso Ministrų kabinetui ir ministrui pirmininkui. Ministrą pirmininką skiria prezidentas. Po 2009 m. rudenį ivykusių rinkimų ministras pirmininkas - PASOK partijos lyderis Giorgas Papandreou.

Vyriausybės sudėtį tvirtina prezidentas, kandidatūras teikia ministras pirmininkas. Šalis yra suskirstyta į 13 administracinių regionų ir 51 prefektūrą. Svarbiausios partijos: Visos Graikijos socialistinis judėjimas (PASOK), Naujoji demokratija, Graikijos komunistų partija, Kairės ir progreso koalicija.

Ekonomika. Graikija - agrarinė industrinė kapitalistinė šalis. Užsienio kapitalas (ypač JAV, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos) daugiausia investuojamas į kalnakasybos, laivų statybos, chemijos pramonės, transporto sritis. Pramonės produkcija sudaro apie 30% bendrojo nacionalinio produkto. Seniausia yra tekstilės ir maisto pramonė. Audžiami vilnoniai, medvilniniai, sintetiniai audiniai, kilimai. Išplėtota siuvimo pramonė.

Šalyje gaminami vynas, aliejus, cukrus, vaisių konservai, sultys. Svarbiausi augalai: alyvmedžiai (jų šalyje auga apie 130 milijonų), tabakas (ypač aukštos kokybės Makedonijos ir Trakijos) ir medvilnė, kuri auginama Tesalijos, Makedonijos, Trakijos, Bojotijos lygumose. Labai daug vynuogių, citrusų (ypač apelsinų ir citrinų) ir alyvmedžių sodinama Peloponeso, vakarų Graikijos pakraščių rajonuose ir pietų salose.

Šiaurės Graikijoje puikiai dera persikai, nektarinai, kiviai. Prie Korinto įlankos ir Kretos salos auginamos vynuogės, iš kurių gaminamos razinos. Pagal alyvų aliejaus gamybą Graikija užima III vietą pasaulyje (po Italijos ir Ispanijos), o pagal eksportą - I vietą pasaulyje. Kai kurios daržovės, pvz., bulvės, dera 2-3 kartus per metus.

Valgiai. Graikų virtuvei - apie 3000 metų. Dėl patogios geografinės padėties joje dera tiek Rytų, tiek Vakarų maisto gaminimo tradicijos, patiekiamas paprastai paruoštas ir skanus maistas. Graikų virtuvei būdingas riebokas, prieskoninėmis žolelėmis pagardintas maistas.

Daugelis graikų restoranų ruošia įvairius valgius nuo ryto ir išlaiko karštus iki vakaro. Kaip ir kitų Viduržemio jūros baseino tautų gyventojai, graikai valgo vėlai. Tai susiję su naktiniu gyvenimo būdu dėl karšto klimato ir siestos. Daug nacionalinių patiekalų gaminama iš avienos ir veršienos. Maistui gaminti pasirenkama šviežia jauno gyvulio mėsa. Kepimui beveik visada vartojamas vien tik alyvuogių aliejus.

Populiariausi graikų virtuvės patiekalai - graikiškos salotos, tirštas jogurtas su česnakais ir agurkais „tzatziki“, baklažanų salotos „melidzanosalata“, sūrio salotos „tyrosalata“, kepti, ryžiais ir mėsa įdaryti pomidorai ar pipirai „gemista“, balandėliai vynuogių lapuose „dolmades“, kepti baklažanai „melitzanes tiganites“, pudingas arba suflė iš makaronų „pasticijo“.

Čia labai skanios šviežiai spaustų vaisių sultys. Ypatinga ir graikiška kava. Dažniausiai siūloma dviejų rūšių vietinė kava. Graikų kava „ellinikos kafes“ - tai tiršta stipri kava, patiekiama nedideliame puodelyje be pieno. Cukrus (jei pageidaujate) užverdamas kartu su kava. „Frapes“ - šalta tirpi kava, patiekiama pagal skonį su pienu ar cukrumi, arba be jų. Arbatą graikai geria retai, nedidelė ir jos įvairovė.

Alkoholiniai gėrimai. Iš alkoholinių gėrimų populiarus jaunas vynas „Retsina“. Tai tradicinis Graikijos vynas, o jo darymo tradicijos siekia Homero laikus. Šis vynas neturi analogų pasaulyje, nes jo gamybai naudojami pušies sakai. „Retsina“ daroma iš vietinių vynuogių veislių „Savatiano“ ir „Rhoditis“. Kitos žinomesnės graikų vyno rūšys: „Makedonikos“, „Nemėja“, „Kritikos“, „Chadzimichalis“, „Katogi“. Tai kokybiški pusiau sausi balti ar raudoni stalo vynai.

Iš saldžių populiariausi yra „Samo muskatas“, „Nemėja“ ir Patrų „Mavrodafnė“. Pastarasis yra legendinis saldusis graikų vynas. Jo išlaikymas - mažiausiai trys metai.Taip pat mėgstama „ouzo“ - graikiška anyžinė degtinė, praskiesta vandeniu, nuo kurio gėrimas tampa baltos spalvos, ir rakija - labai stipri vynuogių degtinė. Graikijoje gaminamas konjakas „Metaxa“ taip pat yra gerai žinomas už šalies ribų. Nepraleiskite progos atsigaivinti graikišku alumi „Alfa“, ir „Mythos“.

Istoriniai faktai. Graikija - tai šalis, kurioje susilieja Rytų ir Vakarų kultūros. Tai šalis, kurioje gimė demokratija, skulptūra, teatras, literatūra, Olimpinės žaidynės. Graikijai pavadinimą davė romėnai. Tikrasis valstybės pavadinimas - „Ellada“ (senąja kalba - „Ellas“). Senosios Helados civilizacija suklestėjo III-II tūkstantmetyje prieš Kristų.

Graikijos istorijoje galima išskirti bent du ryškius jos kultūros laikotarpius. Pirmasis - tai antikinė Graikija, gyvavusi iki Antikos pabaigos (nuo 146 m. pr. Kr. kaip Romos imperijos provincija), antrasis - nuo 395 m., kai Romos imperija suskilo į Rytų ir Vakarų imperijas, iki 1453 m., kai Rytų, arba Bizantijos, imperiją galutinai užkariavo turkai osmanai. Naujoji Graikijos valstybės istorija skaičiuojama nuo jos išsivadavimo iš Turkijos jungo 1830 m. 1952 m. Graikija buvo priimta į NATO, o 1981 m. tapo Europos Sąjungos nare.

Šalies specifika

Išskirtiniai šalies bruožai. Graikija - tai Vakarų civilizacijos lopšys, vieta, kur gimė teatras, filosofija, demokratija, sportinės varžybos. IX a. pr. Kr. Graikijoje sukurta helenų abėcėlė, kuri vėliau tapo visų Europos raidynų pagrindu. Graikų kalba yra viena seniausių Europoje. Pirmosios žinomos enciklopedijos sietinos su antikine Graikija.

Graikijoje stovėjo Dzeuso ir Helijo statulos, kurios buvo priskiriamos prie septynių pasaulio stebuklų. Pasaulio stebuklais buvo laikoma ir Artemidės šventykla Efese, taip pat Mauzoliejus Halikarnase, Faro švyturys Aleksandrijoje, pastatyti graikų apgyvendintose teritorijose. Pirmosios šiuolaikinės Olimpinės žaidynės buvo surengtos Atėnuose 1896 m. Jose dalyvavo 311 vyrų ir nė vienos moters.

Graikija turi ilgiausią kranto liniją Europoje (13 676 km). Daugiau nei du trečdalius šalies teritorijos užima kalnai. Graikijoje yra unikalus, aukštais uolėtais krantais garsėjantis Korinto kanalas.

Tautos būdo bruožai. Graikai - linksma, svetinga, emocionali, mėgstanti pasilinksminti, gardžiai pavalgyti ir gražiai, elegantiškai apsirengti tauta, todėl čia negailima pinigų madingiems, brangiems rūbams ir avalynei, kavinėms ir tavernoms.

Apie devintą valandą vakaro šalyje prasideda naktinis gyvenimas - beveik visi išeina į gatves, renkasi kavinėse ir restoranuose pabendrauti. Graikai mėgsta būti laisvi, nepriklausomi, bet yra gana konservatyvūs, branginantys tautos papročius ir tradicijas, vertinantys glaudžius šeimos ryšius, labai religingi žmonės. Jie labai vaišingi, šnekūs, artistiški ir aktyvūs, kalba su patosu, pakiliai.

Jeigu įsėdote į taksi, būkite pasiruošę išgirsti visas šalies naujienas arba vairuotojo gyvenimo istoriją. Kalbėdami su graikais, nepeikite jų šalies, neminėkite Kipro klausimo ir negirkite turkų.

Karštas klimatas vasarą suformavo vieną graikišką paprotį - nuo 15 iki 18 valandos nemandagu kam nors skambinti, skirti susitikimus. Šį karštymetį graikai skiria popietiniam poilsiui - siestai.

Ką verta išbandyti šalyje. Graikijoje švenčių tikrai netrūksta. Čia gyvenimas verda ištisus metus. Šioje šalyje be tradicinių religinių, kultūrinių švenčių, gausu ir įvairiausių festivalių. Šventės dažnai susijusios su vyno darymu. Aišku, jos neapsieina be liaudiškų šokių, dainų, gausių vaišių.

Per šventes tradiciškai valgoma aviena. Vasarą vyksta Senovės graikų teatro festivalis. Jis prasideda birželio viduryje ir tęsiasi iki rugsėjo mėnesio. Šis festivalis pritraukia ypač daug žiūrovų, kurie gali mėgautis vaidinimais antikiniuose teatruose ir pasinerti į nesibaigiančias linksmybes.

Graikija garsėja alyvuogių aliejumi ir prieskoninėmis žolėmis, todėl iš čia daugelis žmonių veža lauktuvių aliejaus ir įvairiausių prieskonių (nuo raudonėlio iki „diktamus“ - vaisto nuo visų ligų).

Kiekvienas Graikijos regionas gamina savo vynus: baltuosius, raudonuosius ir rožinius. Kiekvienam turistui rekomenduojame paragauti specifinio pušų skonio vyno „Retsina“. Pasimėgaukite šalta graikiška kava „frape“, paragaukite „tzatziki“ - apetitą žadinančio užkandžio. Jo rasite kiekviename viešbutyje, o nusipirkę „tzatziki“ prieskonių, galėsite grįžę namo suruošti graikišką vakarėlį.

Šalies keistenybės. Graikijoje nepažįstamą žmogų pažinčiai kviečia šokti, todėl jei tikrai norite giliau pažinti šios šalies kultūrą, turite pasidomėti jos muzika ir šokiu.

Graikijoje, kaip ir kituose Viduržemio jūros kraštuose, gyvenimo tempas lėtas. Gyvenimo filosofija yra „siga siga“ („po truputėlį, neskubant“), todėl graikai dažnai vėluoja į susitikimus, bet visada labai atsiprašo ir įtikinamai pasiaiškina. Graikai daug žada, tačiau dažnai pažadus pamiršta. Kai įsitraukia į karštą diskusiją, nebejaučia laiko.

Graikija iš kitų Europos šalių išsiskiria tuo, kad turi didžiausią prekybos laivyną. Čia daugiausia surūkoma cigarečių (7 cigaretės per dieną 1 gyventojui). Graikijos nacionalinis himnas turi net 158 versijas. Graikija taip pat yra rėksmingiausia Europos Sąjungos narė.

Graikijos gyventojai pirmieji Europoje pradėjo nešioti diržus ir liemenėles.

Vietos, kurias būtina pamatyti

Kretoje siūlome aplankyti Knoso rūmus ir Herakliono archeologijos muziejų, pasakojančius apie seniausią Europos civilizaciją, gyvavusią antrame tūkstantmetyje pr. Kr., Spinalongos salą - buvusią venecijiečių tvirtovę ir paskutinę raupsuotųjų salą Graikijoje, pėsčiomis pereiti Samarijos tarpeklį (patį ilgiausią visoje Europoje), laivu nuplaukti į Santorino salą - vieną gražiausių ir unikaliausių salų pasaulyje, kur yra ir veikiantis ugnikalnis.

Atvykę į Graikiją, turėsite puikią progą pamatyti Graikijos sostinę Atėnus, aplankyti Kalambakoje esančius Meteorų vienuolynus, kurie pastatyti 600 metrų aukštyje virš jūros lygio ant stačių uolų viršūnių, nuvykti prie Olimpo - pačio aukščiausio kalno Graikijoje, kur, pasak mitų, buvo įsikūrę dievai, leistis į kelionę laivu palei Atono pusiasalį, unikalią vienuolių respubliką, kur iki šiol gyvena tik vienuoliai ir atsiskyrėliai.

Rodo saloje pėsčiomis pakeliaukite po salos sostinę Rodą - didžiausią viduramžių miestą visoje Europoje, kur istorija juntama kiekviename žingsnyje. Nuvykite į Lindą - vieną iš trijų antikinių miestų, kuris buvo pastatytas kuriant antikinę Rodo valstybę.

Užkopkite į Lindo akropolį, kurio grožis nenusileidžia net garsiajam Atėnų akropoliui. Gamtos mylėtojams siūlome aplankyti drugelių slėnį - tai idiliška ir unikali vieta, kur nuo birželio vidurio iki rugsėjo plazda gausybė margaspalvių drugelių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)