Pavasaris - taip pat ir vienintelis laikas pasiekti šiaip neprieinamas parko teritorijas. Nuspėti tikslų potvynio laiką ir vandens lygį gana sudėtinga, bet dažniausiai jis prasideda balandžio mėnesio pradžioje.

Šiemet sezonas atėjo anksčiau – kovo 19 d., kas valandą vandens lygiui pakylant po 2 cm. Pernai ir užpernai didžiausias vandens lygis užfiksuotas 0,8 – 1 metras namuose ir 1,8 m virš kelių.

Šiemet potvynis buvo mažesnis dėl palaipsniui didėjančios temperatūros ir mažesnio sniego kiekio. 1931 metais vienoje Soomaa upės dalyje vandens lygis buvo pakilęs iki 5,5 m. Didžiausia iki šiol užlieta teritorija - 175 kvadratiniai kilometrai, potvynio plotis siekė 7-8 kilometrus.

Dėl šio reiškinio parkas kasdien sulaukia tūkstančių turistų tiek iš Estijos, tiek iš kitų pasaulio šalių. 2011 metais Soomaa nacionalinį parką aplankė 38 tūkst. turistų iš Malaizijos, Pietų Korėjos, Vokietijos, Olandijos, Suomijos, Austrijos, Šveicarijos, Australijos ir kitų šalių.

Soomaa nacionalinis parkas buvo įsteigtas 1993 metais. Jis yra vienas iš penkių Estijos nacionalinių parkų, svarbus dėl išlikusios pirmykštės gamtos. Jo plotas - 39640 kvadratinių metrų, iš kurių apie 80 procentų sudaro pelkės, kuriose aptinkamos 537 augalų rūšys, iš jų - 38 medžių ir krūmų, 29 rūšys saugomos; 193 samanų rūšys ir 360 – grybų. Iš 185 paukščių rūšių 150 lizdus suka parko teritorijoje.

Snieguolės po vandeniu

Parko teritorija yra namai ir 86 vietiniams gyventojams, vieniems jų kartu su potvyniu prasideda verslo sezonas, kitiems - laikas apleisti namus. Vienas vietinių verslininkų ir gidų – Algis Martsoo, maloniai nustebino ėmęs kalbėti lietuviškai ir greitai paaiškėjo jo lietuviška kilmė iš motinos pusės. Jis mielai mus palydėjo iki artimiausios potvynio teritorijoje esančios sodybos, kurioje sekančią dieną turėjo apsistoti šimtas kanojomis atplaukiančių žmonių.

Anot Algio, pernai vanduo siekė beveik namelio vidurį.

Labai permainingas oras mums buvo palankus ir lietaus išvengėme, kurio mažiausiai laukėme.

Išvada vienareikšmiška – pamatyti ir patirti tokią kelionę būtina bent kartą gyvenime, na, o aš norėčiau ten sugrįžti vasarą, pasivaikščioti tais keliais ir miškais, kuriais plaukėme. Juolab kad liepos mėnesį atidaromas 380 km ilgio takas pėstiesiems ir dviratininkams, prasidėsiantis šiaurės Estijoje ir eisiantis per Soomaa nacionalinį parką iki pajūrio vietovės Kabli pietvakariuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)