Viena rečiausių viešnių Lietuvoje rengiamose kačių parodose - CHARTREUX katė. Kaune Verbų savaitgalį vyksiančioje kačių parodoje lankytojai jas galės pamatyti net dvi. Kaip pristatė savąją šios veislės katę parodos dalyvė - “manoji nesantuokinė rusų kunigaikštytės ir prancūzų princo palikuonė…"

Be galo rami ir aristokratiška. Plačiausiai ji pasaulyje žinoma kaip besišypsanti katė… Gerai jaučiasi būdama viena. Išsirenka vieną šeimininką ir stengiasi nuolat būti šalia… Ji švelni ir draugiška su šeimininkais, bendraudama su svetimais laikosi atstumo. Tai tyli katė - retai kada išgirsite ją miaukiant.

Kita reta veislė, kurią galima išvysti Kaune vyksiančioje parodoje - AMERICAN CURL katės. Tai katės, turinčios “Piterio Peno kompleksą”- jos visą gyvenimą lieka vaikais. Kurlų gyvenimas- nuolatinis žaidimas. Netgi senukai katinai, įsikandę žaislą, pakylėtai murkia ir laksto kartu su kačiukais.

AMERICAN CURL veislės atsiradimo istorija panaši į pasaką apie bjaurųjį ančiuką.

Greis Ruga, amerikiečio fermerio žmona, iš gailesčio priglaudė benamę katytę. Ji turėjo keistas, kietas ir truputį atgal susisukusias auseles… Kai katė susilaukė palikuonių, šeimininkai pastebėjo, kad kačiukų ausytės, kaip ir mamos, ėmė suktis atgal… Tuomet šeiminikai dar nesuvokė, jog mato tai, ko dar niekas pasaulyje nebuvo matęs! Taip drovi, švelni, juodos spalvos katė įėjo į Kačių pasaulio istoriją kaip AMERICAN CURL veislės pradininkė.

Lietuvos Felinologų daugijos “ Bubastė”prezidentė Jurgita Gustaitienė pastebėjo, kad Lietuvos žmonės parodose dažnai klausia, kur galėtų pamatyti Šventąją Birmos katę (BIRMAN). Ir nenuostabu - jų atsiradimo istorija apipinta sena, nepaprastai gražia legenda.

Daug metų prieš Budos gimimą, Birmos žmonės aukštai kalnuose pastatė šventyklą Tsun Kyan-Kse deivei. Pasakojama, kad toji deivė turėjo mėlynas lyg safyrai akis ir lydėjo sielas į pomirtinės keliones. Savo šventyklos dvasininkus ji palaimindavo, kad atgimtų auksaakės BIRMAN katės kūne ir po reinkarnacijos galėtų toliau saugoti šventyklą.

Vienuolyne buvo auksinė deivės statula. Vieną kartą šventuosius namus užpuolė plėšikai, kurie norėjo statulą pavogti. Vienuoliai spėjo užsirakinti rūsiuose. Pats seniausias ir išmintingiausias žynys Mun- Ha nuo gilaus sukrėtimo numirė prie statulos kojų.

Išsigandę ir praradę viltį vienuoliai norėjo pasiduoti, bet staiga išgirdo Sinxo, mylimiausio mirusio žiniuonio katino, klyksmą. Jis užšoko ant numirusio senolio krūtinės, atsisuko į deivės statulą ir netikėtai jo kailis nusidažė auksiniais tonais, o akys suspindo safyro mėliu. Ir tik letenėlės, lietusios žynio kūną, liko sniego baltumo, lyg žiniuonio širdies tyrumo, šventumo ir nekaltumo ženklas.

Vienuoliai suprato, kad numirusio šventuolio siela įsikūnijo į Sinxą ir kviečia juos visus apginti savąją deivę. Įkvėpti stebuklo, jie drąsai išvijo įsibrovėlius. Septintą dieną katinas Sinxas mirė ir nunešė savo šeimininko sielą į rojų. Naujo pasekėjo rinkimams susirinko visi vienuolyne gyvenę katinai.

Jų visų kailis buvo auksinio atspalvio, jie visi buvo žydrų akių ir su baltomis pėdutėmis…

Legenda negali paaiškinti tikros, mokslinės šių kačių kilmės ir paslaptis, supanti BIRMAN kačių veislės ištakas, turbūt niekada nebus atskleista.

Štai tokias kates, turinčias paslapčių apipintas kilmės istorijas, bus galima išvysti, o šeimininkui leidus - net paliesti Tarptautinėje kačių parodoje šių metų balandžio 4- 5 dienomis Lengvosios atletikos manieže, Kaune, Aušros g. 42.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją