Nuo mažiausio iki vyriausio

Ilgametis „Snaigės" žygių rengėjas, Keliautojų sąjungos prezidentas Algimantas Jucevičius džiaugiasi, kad pagaliau pas mus atėjo žiema ir galime traukti iš pašalių slides. „Vasario mėnesį, kuris paskelbtas Sveikatingumo mėnesiu, slidžių žygius rengsime ne tik sekmadieniais kaip įprasta, bet ir šeštadieniais, todėl kviečiame visus vilniečius bei sostinės svečius jungtis prie mūsų", - kviečia Algimantas Jucevičius.

Algimantas Jucevičius su „Snaigės žygio“ dalyviais

Ne vienus metus ruošiantis trasas „Snaigės" organizatorius labai nustebo, išvydęs tiek daug norinčiųjų slidinėti: „Vieną kartą žygyje dalyvavo 1300 žmonių, o šįkart - daugiau nei 1540, žmonės plūdo ir plūdo iki tamsos, nebuvo kur statyti mašinų, pritrūkome net apdovanojimų, bet puodelio karštos arbatos visiems užteko.
Vyriausias „Snaigės" žygio dalyvis - jau nebe pirmus metus dalyvaujantis žygiuose 83 metų Vytautas Kuprys, jauniausias - 2 metų Jonukas. Ruošiamos įvairios trasos: nuo pačios paprasčiausios - 4 km iki ilgiausios - 12 km.

Įrengtos trasos Vilniuje ir jo apylinkėse paliekamos visai žiemai. Jomis galima slidinėti, kol tik bus sniego. Pavyzdžiui, Vingio parke prie estrados kabo plakatas, kuriame pažymėtos slidžių trasos - nuo mažiausių iki priraizgytų įmantriausių. Beje, nuo vasario mėnesio Vingio parke bus įrengta apšviesta trasa, kur visi norintieji po darbo galės ateiti pačiužinėti, pabūti gryname ore ir pailsėti. Trasos ruošiamos ne varžyboms, o mėgėjams, su šūkiu: „Neskubėki, ilgiau pabūki gamtoje". Žodžiu, galimybių slidinėti visuomet atsiras, tereikia noro.

Vienas didžiausių „Snaigės" pranašumų - prieinamumas. „Čia ne varžybos, - pabrėžia organizatoriai. - Pagrindinis žygių tikslas - sveikatingumo skatinimas ir bendravimas su gamta."

Slidinėti gali visi

Slidinėjimas prieinamas visiems. Didžiausia pergalė - dar kartą išeiti iš namų, - šypsosi Algimantas. - Rengdami „Snaigės" trasas, atidžiai apžiūrime vietovę, kad nebūtų akmenukų, kad būtų saugu atvykusiems. Turime išnaudoti mums teikiamą galimybę, nes žiemos teikiami malonumai nepakartojami. Atvyksta žmonės su vaikais, tempia juos paskui save rogutėse, vežasi kuprinėse. Juokauju: jei stovime ant kojų nesvyruodami, atsistojus ant slidžių plotas dar didesnis, tad dar saugiau, o dar gali ir lazdomis pasiremti iš abiejų pusių.

Slidinėjimo technika nesudėtinga. Juo labiau, kad lygumų slidės nėra labai brangios. Aišku, ne visiems važinėti su mersedesais, ne visiems slidinėti su Fisher firmos slidėmis, bet paprastų, panaudotų slidžių tikrai galima rasti. Už 30 litų galima įsigyti visai neblogas padėvėtas lygumų slides. Pats tokias turėjau ir jomis slidinėjau gana ilgą laiką. Svarbu, kad būtų noras.

Į „Snaigės" žygius ateina šeimos su vaikais, slidinėjimo menas perduodamas iš kartos į kartą, matosi, kaip išaugtos slidės pagarbiai perduodamos jaunajai kartai. Ir tos slidelės visai paprastos, jokios ypatingos amunicijos ar įrangos nereikia. Jei abejojate, nepasitikite savo jėgomis, ateikite pas mus, mes išklausysime ir patarsime... Visada sakiau ir sakysiu, kad geriausias stadionas yra gamta. Gamtoje galima ne tik fiziškai pajudėti, bet ir grūdintis. Pabuvę gryname ore, žmonės bus sveikesni, žvalesni ir geriau nei kur kitur pailsės nuo televizoriaus ir kompiuterio."

Reikia ugdyti jaunąją slidininkų kartą

Keliautojas Algimantas Jucevičius „Snaigės" žygius rengia be pertraukos nuo 1973 m. Nors ir mažai būna sniego, vis tiek 3-4 žygius per metus būtinai suorganizuoja. Kitais metais bus jubiliejus - 40 metų gyvuoja „Snaigės" žygiai.

„Labai apgailestauju, kad mažai vaikų ateina į slidžių žygius. Pažįstu ne vieną mokyklos direktorių, kuris ateina į mano žygius be atžalų. Klausiu, kur tavo vaikai, sako, negaliu atitraukti nuo kompiuterio... - apgailestauja Algimantas Jucevičius. - Bet viskas priklauso nuo mokytojo: jei jis vaiką sudomins, atsives į žygį, jis ir eis. Yra tokių entuziastingų mokytojų, kurie turimas penkias poras slidžių paskirsto kiekvienam mokiniui tam tikram laiko tarpui.

Tokie žmonės yra pavyzdys visiems. Neretai patys tėvai neleidžia į žygius savo vaikų, bijodami, kad jie sušals... Tai apie ką mes galime kalbėti... Čia jau reikia kalbėti apie mentaliteto formavimą. Yra šeimų, kurių kartų kartos užaugo ant slidžių, tėvai patys čiuožė su slidėmis, dabar savo vaikus atsiveda. Reikia išauginti štai tokių entuziastų gvardiją. Kai norime pasakyti „ne", mes turime tūkstančius priežasčių, o kai norime pasakyti „taip" - nė mažiausios."

Šiaurietiškos vaikščiojimo lazdos

Šiuo metu labai populiarėja vaikščiojimas su šiaurietiškomis lazdomis. Ar jos prilygsta slidinėjimui? Sporto propaguotojas Algimanto Jucevičiaus apie šias slides pasakoja: „Kiekvieną savaitgalį mokiname vaikščioti su šiaurietiškomis lazdomis. Kai nėra sniego, tai tik ir vaikščiojame su jomis. Kur čia visas sveikatingumo efektas? Kai slidininkas juda kojomis, rankomis pasispiria - juda visi raumenys. Kai naudojame lazdas, vyksta toks pat procesas. Mankštinasi visas kūnas.

Šiaurietiškos lazdos atsirado Suomijoje, kai buvo nutarta treniruoti slidininkus vasarą. Jeigu intensyviai jomis mojuosime - bus sportinis ėjimas, jei pamažu - sveikatingumo ėjimas. Ir jos yra visiems prieinamos, nedidelis menas išmokti. Mes ne tik pamokiname, bet ir paskoliname lazdas jų neturintiems. Šiaurietiškų lazdų mada masiškai plinta po pasaulį. Ekologai jau skundžiasi, kad jomis išbadyti visi takai...

Taigi, visus, kurie neturi slidžių, kviečiame ateiti pas mus, mes duosime lazdų, pažymėsime trasą pėstiesiems ir pirmyn. Į praeitą „Snaigės" žygį tokių pėsčiųjų susirinko per 60."

Beje, pasidairę pro langą ir pamatę vis mažėjantį sniego sluoksnį, nenusiminkite. Sniego miškuose ar už miesto dar yra labai daug. Iki pat balandžio mėnesio ten galima puikiai slidinėti. Jei jau išties bus labai striuka, pavažiuokite 20 km už Vilniaus Minsko plentu link Senasalio, ten sniego būna net tada, kai jau niekur kitur nebelieka.

Artimiausi “Snaigės” renginiai:

2012 m. vasario 12 d. tradiciniai 4, 8 ir 12 km maršrutai bus paruošti Karoliniškių apylinkėse. Žygio pradžia nuo 11 iki 13 val. V. Druskio gatvės gale, pamiškėje.

Apgailestaujame, kad tenka daryti pertrauką, bet žiema dar nesibaigia, atsigriebsime vasario mėnesį, kviesdami slidinėti kiekvieną šeštadienį ir sekmadienį.

Šeštadieniais slidininkai galės dalyvauti žygiuose tolimesnėse Vilniaus apylinkėse: vasario 11 d. Anupriškėse (Trakų raj.), vasario 18 d. Širvintose, ir vasario 25 d. Senasalyje (Vilniaus raj.). Vasario mėn. sekmadieniais dar bus surengti keturi „Snaigės“ žygiai: 2012 m. vasario 12 d. Karoliniškėse, 2012 m. vasario 16 d. Vingio parke, 2012 m. vasario 19 d. Antakalnyje ir 2012 m. vasario 26 d. Verkiuose. 

Artimiausią savaitgalį slidininkai, nepabūgę šalčio, galėtų trumpai paslidinėti arčiau namų, ankstesnių žygių maršrutais arba Vingio parke pastoviai nužymėtomis trasomis.

Visa informacija apie Keliautojų sąjungos rengiamus žygius internete: www.zygis.info, www.snaige.info ar www.turistas.lt.

Žurnale “Kelionės ir pramogos” vasario mėnesį skaitykite:

Neįtikėtinas gyvenimas. Pokalbis su mokslininku, rašytoju ir keliautoju Vaidotu Januškiu
Tradicinės šventės. Užgavėnės
Libertas Klimka. Vasaris – pavasario šauklys.
Į Sartus – didžiausią žiemos šventę.
Aukštų technologijų ir senų tradicijų šalyje. LTA prezidentės Danutės Mažeikaitės kelionė po Pietų Korėją.
Šiaurės Korėja – kelionė į praeitį.
Žiemos pramogos. Šveicariško slidinėjimo ypatumai.
Savaitgalio idėja. Slidinėjimas ir kiti malonumai Latvijoje.
Lietuviai pasaulyje. Gyvenimas Tailande. Pokalbis su Rimantu Gajausku.
Įdomybės „Tarp Lietuvos ir pasaulio“
2012 m. - Muziejų metai. Energetikos ir technikos muziejus – atrakcijos įvairiausiam amžiui.
Dvarų gyvenimas. Kalvarijos dvaras.
Savaitgalio žygis. Kunigaikščių medžioklės takais. Elė Pranaitytė
Stiprūs žmonės. Drąsi moteris aplink pasaulį su valtimi ir dviračiu.
Įsimylėjėlių dienos švęsti į Turkiją.
Dienoraščiai iš tolimojo Ladako. Vakaris Šaulys
Nujas 2012 m. kelionių konkursas – „Kviečia Lietuvos regioniniai parkai“
Fotomįslė. Fotografijų konkursas „O kaip norėčiau sugrįžti...“
Dienoraščiai. Įdomybės. Naujienos