Estijoje vaikai tikrai nenuobodžiaus. Ši šalis – tai Baltijos šalių Disneilendas. Juk iš šios mūsų kaimynės kilo kultinė vaikų pasakų knyga „Pabaldukai“. Su mažaisiais „Pabaldukais“ Estijoje galėsite ne tik pasivaikščioti jaukiomis viduramžių senamiesčio gatvelėmis ar didingo uosto pakrante, tačiau ir aplankyti kelias vaikų pasilinksminimo sostinėmis vadinamas vietas. Papasakosime apie keletą iš jų.

Tartu mokslo centras „AHHAA“ garsėja nepaprastais atrakcionais. Čia iš viso Baltijos jūros regiono plūsta vaikai, norėdami apsilankyti garsiajame veidrodžių labirinte, kreivųjų veidrodžių arba antigravitacijos kambariuose. Jei vaikščiojimas kambario sienomis atrodo egzotiška pramoga suaugusiems, tik pagalvokite, kokį įspūdį jis paliks jūsų vaikams.

„AHHAA“ centre vaikai pasijus tarsi Alisos stebuklų šalyje, jie sumažės ir padidės akimirksniu, tarsi išgėrę stebuklingo gėrimo. Viename kambarių jų laukia milžiniška virtuvė, o kitame – mikroskopinė šalis. Vaikai galės stebėti viščiukų išsiritimą iš kiaušinio arba panagrinėti elektros iškrovų fenomenus.

Viename kambarių jų laukia žaibų imitacijos, kitame – mokslinių tyrimų laboratorija. Tikrą visatos galybę jie pajus planetariume, kur galės stebėti tolimiausias galaktikų kerteles.

Laiko centre „Wittenstein“, įrengtame 42 metrų aukščio Livonijos ordino tvirtovės bokšte Paidėje (Paide), galite aplankyti istorijos muziejų. Muziejus kviečia sėsti į laiko mašiną: kildami didžiuliu liftu, keliausite per epochas, galėsite ne tik stebėti, tačiau ir dalyvauti istorijos įvykiuose.

Estijos sostinėje Taline nepraleiskite progos aplankyti jūrų muziejų, kuriame įrengtas hidrolėktuvų uostas „Lennusadam“. Muziejuje ne tik susipažinsite su povandeninio pasaulio gyventojais, tačiau ir turėsite galimybę aplankyti senovinį karinį povandeninį laivą.

Kam karas ne prie širdies, muziejus kviečia pasidairyti po istorinio rankomis irkluojamo povandeninio laivo denį. Apžiūrėję aibę vandens transporto priemonių, susipažinę su jų istorija, galėsite ir pavairuoti povandeninį laivą simuliatoriuje arba pajusti nėrimo jaudulį tikrame povandeniniame laive.

Tiems, kuriems technika dar nerūpi, kviečiame į lėlių muziejus. Juose vaikai galės susipažinti su visa galybe stebuklinių pasakų herojų. Puikiai praleisite laiką Tartu žaislų muziejuje, „Miia–Milla – Manda“ muziejuje Taline ar Talino Lėlių muziejuje „NUKU“.

Šeimoms su mažais vaikais tikrai patiks ir „Vembu-Tembumā“ pramogų parkas. Pakeliavę vos pusvalandį nuo Talino, atsidursite milžiniškame pramogų komplekse, kuriame – kartingų, ATV trasos, šildomų baseinų, pirčių ir čiuožyklų labirintai.

Tie, kurie pirmenybę teikia aktyviam poilsiui, į atostogų planą turėtų įtraukti bent vieną iš Estijos nuotykių parkų. Juose vaikų laukia aibė atrakcionų: laipynės, sūpynės, tvirtovės medžiuose, inscenizuotos genčių kovos... Didžiausias ir ekstremaliausias nuotykių parkas įsikūręs Otepėje (Otepää), tačiau tokių pat kvapą gniaužiančių parkų esama ir Parnu apskrities Valgeranna kaime bei Taline Nõmme rajone.

Pietų Estijoje labiausiai mėgstamas teminis gamtos parkas „Puokių šalis“ sukurtas pagal menininko Edgaro Valterio knygos „Puokiai“ motyvus. Parke gausu staigmenų: rasite paslaptingą namą, kurį galėsite apžiūrėti iš išorės ir iš vidaus, pasivaikščioti miško takais, sutikti nepamirštamų stebuklinių būtybių.

Čia pat, netoli, yra ir Raganų takas, kurio keleivių laukia dviejų valandų žygis su įvairiomis kliūtimis, šluotų mėtymo varžybomis, raganų šokiais ir burtais. Vaikus ši vieta tikrai sužavės. Ypač tuos, kurie žavisi Hario Poterio nuotykiais.

Šalia yra ir mažiausias pasaulyje eismo miestelis, jame specialiai įrengtose patalpose vaikai supažindinami su kelių eismo taisyklėmis. Vaikai čia gali važinėtis automobiliais, dalyvauti simuliaciniame eisme ir pramogauti.

O ramiausio poilsio mėgėjai kviečiami apsilankyti Estijos zoologijos soduose. Didžiausias yra Taline, ten galima pamatyti daugybę retų paukščių ir gyvūnų rūšių. Stipresnių emocijų jaunieji lankytojai patirs, patekę į zoologijos sodo vaikų sektorių, kur gyvūnus galės stebėti iš visai arti, maitinti ir net paglostyti.

Jei savo vaikus norite nustebinti kvapą gniaužiančiais vaizdais, būtinai pakilkite į atnaujintą Talino televizijos bokštą. Legendų ir fantastikos mėgėjai tiesiog privalo aplankyti Astridos Lindgren herojų valstybę knygų iliustratorės Ilonos Wikland vaikystės mieste Hapsalu. „Ilonos Pasakų šalyje“ vaikai galės piešti, žiūrėti filmus, rašyti laišką Karlsonui, užsiimti rankdarbiais, vaikščioti kojūkais, žiūrėti vaikiškus spektaklius ir triūsti virtuvėje.

Kiekviename Estijos mieste – parkuose, prekybos centruose ir paplūdimiuose – galima rasti ir nemokamų vaikų žaidimų aikštelių, todėl galite būti tikri, kad kelionės po Estiją metu vaikai tikrai nenuobodžiaus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)