Tai parodė rinkos ir žiniasklaidos tyrimų bendrovės TNS LT atliktas Eurobarometro tyrimas, kuriuo siekiama įvertinti visuomenės nuomonę apie Europos Sąjungą (toliau – ES) pokriziniu laikotarpiu.

„Lietuvos piliečių nuomone, vienu pagrindinių rūpesčių mūsų šalyje išlieka nedarbas. Dėl situacijos darbo rinkoje sunerimęs kas antras lietuvis. Tačiau 49 proc. gyventojų tiki, kad krizės poveikis darbo vietoms jau pasiekė aukščiausią tašką. Svarbu pastebėti, jog taip manančių pagausėjo 12 proc. punktų“, – sakė TNS LT politinių ir socialinių tyrimų specialistė Rūta Matulaitienė.

Daugiau nei trečdalis mūsų šalies gyventojų antra svarbia problema laiko kylančias kainas. Kainų klausimą valstybės problema laiko 36 proc., o kaip savo asmeninę problemą jas nurodo daugiau nei kas antras mūsų šalies gyventojas. Kitos problemos, su kuriomis šiuo metu susiduria Lietuvos gyventojai – bendra ekonominė situacija Lietuvoje ir mokesčiai. Šias problemas nurodė apie ketvirtadalį respondentų.

Tarp trijų Baltijos valstybių ekonominę šalies situaciją prasčiausiai vertina Latvija – 78 proc. gyventojų šiuo klausimu pasisakė neigiamai. Tuo tarpu Estijos piliečiai, lyginant su Lietuva ir Latvija, savo šalies ekonomiką vertina geriausiai, nors neigiamai ją mato taip pat daugiau nei pusė (57 proc.) gyventojų. Labiausiai Latvijos gyventojai nerimauja dėl nedarbo savo šalyje, infliacijos ir mokesčių sistemos. Tuo metu Estijos gyventojai pagrindinėmis problemomis laiko augančias kainas, nedarbą ir ekonominę situaciją.

Panašios nuotaikos vyrauja ir kitose Europos šalyse. Kas antras europietis sunerimęs dėl nedarbo savo šalyje. Tačiau didesnė nei Lietuvoje Europos šalių gyventojų dalis (55 proc.) mano, kad situacija darbo rinkoje dar labiau blogės. Toliau iš nerimą keliančių aspektų rikiuojasi ekonominė situacija (33 proc.) ir kylančios kainos (20 proc.). Europiečių nuomone, ES pirmiausia reikėtų spręsti ekonominės situacijos klausimus. Toliau prioritetai suteikiami bedarbystės ir šalių narių viešųjų finansų problemų sprendimui.

Eurobarometro tyrimas atliktas 2013 m. gegužės mėnesį, tiesioginio interviu būdu apklausiant 32694 respondentus 34 šalyse. Iš jų – 1029 Lietuvoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)