Petražolė – dvimetis augalas. Pirmaisiais metais išauga lapeliai, antraisiais – žiedkotis. Maistui vartojama šaknis ir lapai.

Petražolėje apstu naudingųjų medžiagų. Askorbino rūgšties (vitamino C) kiekiu ji lenkia daugumą vaisių ir daržovių. Šimte gramų jaunų žalių petražolių yra maždaug dvi vitamino C paros normos. Tai kone keturis kartus daugiau nei citrinose. Karotino kiekiu petražolė nenusileidžia morkai. Šimte gramų petražolių yra dvi provitamino A paros normos. Be to, petražolėje yra vitaminų B1, B2, folio rūgšties, kalio, magnio, geležies, fermentų.

Petražolė plačiai naudojama kosmetikos pramonėje: ji – kremų, losjonų, kaukių sudedamoji dalis. Naminėje kosmetikoje, tai yra toje, kurią galima pasigaminti savo rankomis namų sąlygomis, petražolė tiesiog nepakeičiama.

Įsivaizduokite: vasara, sodo namelis, mūsų mylimi šeši arai, kuriuose auga visokios reikalingos daržovės. Rytas. Išeiname į verandą, saldžiai pasirąžome, apsidairome ir regime, kaip suvešėjo petražolės. Sultingos, žalios. Ir niekieno neištryptos. Prirovėme didžiulį kuokštą: ir sriubytei, ir salotoms, ir padažams. Persistengėme, per daug priskynėme? Nieko baisaus: likučiu galėsite palepinti odą. Greitai ir paprastai pasigaminsite veido kaukę – juk jokių sudėtingų komponentų nereikia, petražolė tiek naudinga pati savaime, kad namų kosmetikoje ją retai pakeičia kuo nors kitu.

Svarbiausia, kad auginant petražoles nebūtų naudojamos chemijos priemonės, pesticidai ir kt.

Kosmetikos priemonės iš petražolių

Kaukės. Joms žalumyną ir šaknis supjaustykite ir sutrinkite, kad išleistų sultis.

Petražolių užpilas. Vieną valgomąjį šaukštą žalumyno užpilti dviem šimtais mililitrų verdančio vandens. Kai temperatūra atvės iki kambario, perkošti per marlę.

Petražolių nuoviras. Penkiasdešimt gramų žalumyno užpilti penkiais šimtais mililitrų vandens, virti penkiolika minučių, perkošti.

Petražolių sultys. Žaliąją dalį smulkiai supjaustyti ir išspausti sultis.

Petražolių pavilgai. Marlės maišelius pripildyti smulkiai supjaustytu žalumynu ir pamerkti į karštą vandenį.

Petražolių ledukai. Galima užšaldyti smulkiai supjaustytų petražolių košelę, sultis, nuovirą ar užpilą.

Naudingosios petražolės savybės

pašalina odos paraudimus,
šviesina odą,
gaivina ir tonizuoja,
saugo nuo raukšlelių,
padeda kovoti su spuogais,
labiausiai tinka jautriai odai apie akis prižiūrėti.

Kosmetikos priemonių iš petražolių receptai bet kuriam odos tipui

1. Petražolės žaliąją dalį smulkiai supjaustyti, užpilti vandeniu, užvirinti ir nukošti. Košelę užpilti ant marlės ir pridėti prie veido pusvalandžiui. Paskui nutrinti jį sausu vatos gabalėliu. Oda pašviesėja, sausa – atsigauna ir tonizuojama, riebi – pašalinamas blizgesys. Galima kartoti procedūrą du – tris kartus per savaitę.

2. Arbatinį šaukštelį smulkiai supjaustyto žalumyno įvynioti į celofaną ir užšaldyti šaldytuve. Leduku patrinkite veidą ir kaklą – tai atgaivina odą, ypač karštomis dienomis.

3. Sumaišykite petražolės nuovirą (30-40 g stiklinei vandens) su valgomuoju šaukštu medaus ir vienu tryniu. Užtepkite 15-20 min., nuplaukite iš pradžių šiltu, paskui šaltu vandeniu.

4. Valgomąjį šaukštą smulkiai supjaustytų petražolių arba petražolių sulčių sumaišykite su valgomuoju šaukštu rūgpienio (riebiai odai) arba grietinės (sausai odai). Kaukę užtepkite ant nuvalytos veido odos 15-20 min. Nuplaukite šaltu vandeniu arba ramunėlių nuoviru. Kaukė vitaminizuoja, tonizuoja, jaunina, balina, suteikia šviežumo ir aksominio švelnumo.

5. Arbatinį šaukštelį gerai sutrintos petražolės sumaišykite su dviem-trim arbatiniais šaukštais grietinės. Į košelę galima įdėti šiek tiek avižinės košės ar bulvių krakmolo. Laikykite 15-20 min.

6. Odą nuo raukšlių saugo ir tonizuoja masažas ledo kubeliu, pagamintu iš petražolės nuoviro: 50 g petražolės užpilama 500 ml vandens, verdama penkiolika minučių, paskui perkošiama ir užšaldoma.

7. Sumaišyti po lygiai petražolių bei krapų, valgomąjį šaukštą mišinio užpilti dviem stiklinėmis verdančio vandens, laikyti uždengtą dvi valandas, perkošti. Marlę ar audinį sumirkyti, pridėti prie odos. Kaukė šviesina strazdanas ir pigmentines dėmes.

8. Du valgomuosius šaukštus varškės sumaišyti su labai smulkiai supjaustytomis arba sutrintomis petražolėmis, laikyti ant veido dešimt-dvylika minučių. Nuplauti šiltu vandeniu be muilo. Kaukė atgaivina bet kokią odą.

9. Rožinių spuogų gydymui petražolės lapus ir šaknis sutriname ir lygiomis dalimis sumaišome su kiaušinio baltymu, kaukės pavidalo mišinį užtepame ant veido ir kaklo dvidešimčiai minučių. Galima naudoti petražolių nuovirą, pagamintą santykiu 1:5 iš šviežių petražolių arba 1:10 – iš džiovintų. Gydymo kursas – penkiolika kaukių, atlikti kasdien.

10. Nuo spuogų ir bėrimų ant veido ir kūno – šviežios petražolių sultys. Odą kruopščiai nuvalyti vata, sumirkyta kosmetiniame pienelyje, pažeistas vietas patepti sultimis. Rekomenduojama procedūrą kartoti du-tris kartus per dieną visą mėnesį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją