Po kelių mėnesių sportuojantys pajunta, kaip pagerėjo nuotaika, sustangrėjo kūnas, bet svoris nenukrito. Kas ne taip? Gal per mažas užsiėmimų intensyvumas? Gal ne ta sporto šaka? Gal per retai sportuoju? Galiausiai nemažai žmonių nebesimankština, nes nusivilia rezultatais.

Sportas ar mityba lieknina daugiau?

„Sulieknėk sveikai“ vadovė, sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė sako, kad sportuoti tikrai verta dėl sveikatos, bet sportas be pokyčių mityboje nepadės sumažinti apimčių. Literatūroje teigiama, kad mitybos įtaka sporto rezultatams didžiulė - net 60-80%.

Tai ką valgo, svarbu ne tik dalyvaujantiems varžybose, bet ir mėgėjiškai sportuojantiems. Juk suvalgyti nedidelį šokoladuką užtrunka tik keletą minučių, o norėdami sudeginti iš jo gautas kalorijas turėsite valandą ar net pusantros sportuoti.

Kai kurie žinodami, kad mityba lieknina žymiai efektyviau nei sportas, pasirenka tik keisti mitybą ir visiškai nedidina fizinio aktyvumo lygio. Tai nėra teisingas požiūris. Žinoma, jei iki šiol turintis viršsvorio žmogus nesportavo, pirmiausia reikėtų susitvarkyti mitybą ir tik tada imtis sporto.

Turėtų nusistovėti pastovus maitinimosi režimas, valgyti reikėtų kas 2,5-3 valandas, skirti laiko valgiui, neskubėti. Būtina gerai sukramtyti maistą. Racione turi atsirasti sudėtingų angliavandenių: viso grūdo produktų, šviežių daržovių, vaisių. Reikėtų sumažinti šlifuotų grūdų, cukraus ir alkoholio kiekius racione.

Pieno bei mėsos produktų Lietuvos gyventojai valgo per daug ir dažnai, taigi dalį jų reikėtų pakeisti į liesą žuvį, pavyzdžiui lydeką ar menkę, sojos pieno sūrį bei ankštinius: avinžirnius, lęšius, pupeles.

V. Kurpienė pataria pradėti aktyviau sportuoti po poros mėnesių nuo mitybos pakeitimo, kai jau režimas stabilizavosi ir matote pirmuosius rezultatus. Žinoma, aktyvūs pasivaikščiojimai ar 10 minučių rytinė mankšta – tai ne sportas ir tikrai nebūtina laukti kelių mėnesių.

Sveikos mitybos specialistė teigia: „Sportas būtinas gerai savijautai, nuotaikai ir sveikatai. Apie sporto naudą sveikatai kalbėta daug, tačiau geriausia motyvuoja rezultatas. Pradėkite nuo 10-15 minučių mankštos ar aktyvių pasivaikščiojimų rytais penkis kartus per savaitę ir krūvį palaipsniui didinkite. Pasijusite trykštantys energija, pagerės nuotaika.“

Jei mankštinsitės iki pusvalandžio – mitybos keisti nereikia, bet pradėjus sportuoti kelis kartus per savaitę po valandą-pusantros, turite koreguoti ir mitybą. Kiek turi keistis įprasta mityba, priklauso nuo daugelio dalykų, pavyzdžiui, kokiu dienos metu sportuojate, kokių rezultatų siekiate, koks treniruočių intensyvumas. Jei mitybą keičiate savarankiškai galima išskirti dažniausiai pasitaikančius simptomus, kurie parodo netinkamą mitybos subalansavimą.

Sportuoju. O ar tinkamai maitinuosi?

Vaida Kurpienė lieknėjantiems ir sportuojantiems rekomenduoja atkreipti dėmesį į kelis aspektus. Jūsų mityba nėra subalansuota, jei:

a) sportuojate 2-3 kartus per savaitę, o apimtys nemažėja;
b) treniruotė trunka iki pusantros valandos, o jūs jau po pusvalandžio nebeturite jėgų;
c) traukia mėšlungis, atsirado širdies permušimų;
d) nejaučiate troškulio;
e) jaučiate stiprų alkį.

Jei jums pasireiškia nors vienas iš šių simptomų, dėl savo mitybos būtinai pasikonsultuokite su savo treneriu ar mitybos specialistu.

Subalansavus mitybą ir nusprendus pradėti sportuoti, pradėkite nuo šios kūno dizaino „Judam kartu“ treniruotės, kurią veda Julija Beperščiūtė.